Ούτε 40 ούτε 70 αλλά …120 θα είναι τελικά οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι εταιριών που θα ταξιδέψουν την Τρίτη στα Σκόπια, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με ζητούμενο την ανάπτυξη απευθείας πια οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Τη σφραγίδα σ΄αυτή την προσπάθεια θα βάλει η σύγκλιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου αναμένεται να υπογραφούν έξι διακρατικές συμφωνίες και… δεκάδες επιχειρηματικές με MoU μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών ή μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν δύο «actions plans». Από τις διακρατικές ξεχωρίζει η υπογραφή ανάμεσα στα δύο υπουργεία Άμυνας με την οποία η Ελλάδα θα ελέγχει τον εναέριο χώρο της γείτονος – ενέργεια που επιθυμούσε διακαώς να κατοχυρώσει για το τουρκικό υπουργείο η Άγκυρα.
Υπογραφές θα «πέσουν» από τους υπουργούς Εξωτερικών για την επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, από τους υπουργούς Υποδομών θα υπάρξουν δύο συμφωνίες για έργα στη γείτονα, από την ΔΕΣΦΑ και την κρατική ΜΕR προσθήκη στο μνημόνιο κατανόησης, ενώ θα συγκροτηθεί επιτροπή για τα εταιρικά σήματα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τους δρόμους
Ο κατάλογος των επιχειρηματιών που θα ταξιδέψουν στα Σκόπια αξιοποιώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού έκλεισε, κατά τις πληροφορίες, χθες, από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ η πολύ μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος (που οδήγησε στην εκπροσώπηση 100 επιχειρήσεων) δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για δράσεις στην γείτονα.
Η μεγαλύτερη ανταπόκριση προήλθε από τους τομείς ενέργειας και υποδομών-μεταφορών, ενώ ακολουθούν εμπόριο, τουρισμός, ψηφιακή πολιτική και πολιτισμός.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έκανε το… ποδαρικό λίγο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς υπέγραψε στα Σκόπια (την πρώτη) διακρατική συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών.
Πολλές από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις άλλωστε έχουν ξεκινήσει προ πολλού την δραστηριοποίησή τους στη γείτονα, όπως Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, ΑΚΤΩΡ ή η ΔΕΗ ΔΕΗ +4,84% που έκανε πρόσφατα… απόβαση με την εξαγορά της εκεί εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επίλυση του ονοματολογικού και η πρωθυπουργική επίσκεψη ωστόσο «θα ανοίξουν δρόμους» καθώς μέχρι πρότινος πολλές συμφωνίες κλείνονταν μέσω… άλλων χωρών, της Βουλγαρίας κυρίως, λόγω του προφανούς προβλήματος.
Όπως σημείωσαν επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να έχει σχεδόν «το μέγεθος της Πελοποννήσου», ωστόσο οι ανάγκες της σε υποδομές, ενέργεια και μεταφορές είναι «υπολογίσιμες».
Από την ελληνική επιχειρηματική αποστολή ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ ΔΕΗ +4,84%, ΔΕΣΦΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Ομιλος Κοπελούζου, ΣΙΔΕΝΟΡ.
Η αναμενόμενη μεγάλη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία οδήγησε τους εκπροσώπους τους να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών την επίλυση του προβλήματος της διπλής φορολογίας.
Η απάντηση δεν ήταν αρνητική, ωστόσο, θα χρειασθεί χρόνος (σ.σ. άνω του ενός έτους) για τις τελικές αποφάσεις. «Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε άλλες χώρες, όπως στη Βουλγαρία», αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.