Κι ενώ σήμερα Τρίτη η προσοχή θα είναι στραμμένη στην ελληνική… απόβαση στα Σκόπια, εντός συνόρων αναμένεται κλιμάκωση της σύγκρουσης για την δικαστική συνέχεια υποθέσεων και σκανδάλων.

Ήδη την Παρασκευή ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε πάνω από 100 πρόσωπα, τραπεζικά στελέχη και εννέα οικονομικούς διευθυντές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη τραπεζική δανειοδότηση των δύο κομμάτων στο διάστημα 2005-2011.

Τα εν λόγω δάνεια αγγίζουν σήμερα, μαζί με τις προσαυξήσεις, τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ζητήθηκαν για την αποπληρωμή τους, υπολογίσθηκε ότι αυτή θα γίνει σε …120 χρόνια.

Η υπόθεση «δάνεια των κομμάτων» είχε τεθεί τα προηγούμενα χρόνια στο αρχείο, αλλά το 2017 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε την επαναξέτασή της.

Ταυτόχρονα, λειτούργησε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία ασχολήθηκε επί ενάμισι χρόνο σχεδόν με τα δάνεια τόσο των κομμάτων όσο και των Μέσων Ενημέρωσης.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ (στο οποίο έχει ενταχθεί το ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα) αντέδρασαν για την δικαστική εξέλιξη, με την Πειραιώς να κάνει λόγο για «περσινά ξινά σταφύλια» και την Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει ότι τα χρέη αποπληρώνονται. Στελέχη και των δύο κομμάτων δε, εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ευρω-προεκλογική περίοδο.

Το Μαξίμου απάντησε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σ΄ αυτές τις αντιδράσεις: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για ‘σκευωρία’, επειδή αντί τελικά να σβηστούν με τη δική τους τροπολογία οι ποινικές ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, πλέον καλούνται να δώσουν απαντήσεις στη Δικαιοσύνη. Πέρα από τις απαντήσεις στο φυσικό τους δικαστή, οφείλουν όμως να δώσουν χωρίς περιστροφές απαντήσεις και στον ελληνικό λαό: πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;”.

Και Novartis;

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο σκάνδαλο Novartis, καθώς η πρώτη φάση της δικαστικής διερεύνησης φέρεται να έφτασε στο τέλος της.

Κυβερνητικά στελέχη αρνούνται κατηγορηματικά το παραμικρό σχόλιο και παραπέμπουν στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Μαρίνα Μάνη

m.mani@euro2day.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις