ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος 

Το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα με γεύση κάνναβηςει τηλλάδα με γν εμφάνισή του στην Αθήνα. Η σεφ Άννα Σπανού Κανάκη, μετά από δοκιμές έξι περίπου μηνών, παρουσίασε ένα καινοτόμο προϊόν στην διεθνή έκθεση Balkannabis Expo 2018 που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

​Μας έβαλε να δοκιμάσουμε. Ελαφρύ, δροσερό, απολαυστικό και τονωτικό,με μια ιδιαίτερη αίσθηση μαστίχας, είναι μια νέα ειδική κατηγορία παγωτού. Φτιαγμένο με φρέσκο πρόβειο γάλα προσομοιάζει τη γεύση της κάνναβης από ποικιλία τερπενίων (φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων) και τονώνει το σώμα και τη διάθεσή μας με αντιοξειδωτικές, χωνευτικές, καταπραϋντικές και αγχολυτικές δράσεις, χάρις στις ιδιότητες των βοτάνων, χωρίς να αποτελεί φάρμακο. «Δεν είναι ξόρκι, παγωτό είναι αυτό που έφτιαξα με πολλά φυσικά οφέλη για την υγεία από βότανα και μπαχάρια που φημίζονται για τις τονωτικές, αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Ο οργανισμός μας χρειάζεται καλή και συνειδητοποιημένη διατροφή. Το φάρμακό μου είναι η τροφή μου και η τροφή μου το φάρμακό μου είχε πει ο Ιπποκράτης», μας εξηγεί.

Η HuffPost Greece συνάντησε την Άννα Σπανού στον Νάρκισσο της Εκάλης, καθώς το πατροπαράδοτο μαγαζί του «Κανάκη» στη Φιλαδέλφεια, που έχει περάσει από τα χέρια τριών ολόκληρων γενιών, βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Τη ρωτήσαμε για τη μυστική συνταγή του παγωτού κάνναβης στη χώρα μας, τα οφέλη του για τον οργανισμο μας, αλλά και την αγορά που διαρκώς εξελίσσεται αφήνοντάς μας πίσω.

Πείτε μας δυο λόγια για το μαγαζί σας, τον περιβοήτο «Κανάκη της Φιλαδέλφειας»

Αθήνα, εμφύλιος. Ένα παιδί από ένα χωριό της Αρκαδίας, ο παππούς μου, έρχεται στην πρωτεύουσα για καλύτερη τύχη. Ήταν άνθρωπος πολύ εργατικός. Τα Σαββατοκύριακα έφερνε προϊόντα από την Αρκαδία στην πρωτεύουσα για τα προς το ζην. Παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Άννα που ήταν από το Τσεσμέ. Η γιαγιά Καλλιόπη, η γιαγιά της τον έπεισε και παρασκεύασαν από κοινού το καϊμάκι και το εκμέκ, τα οποία έφτιαχνε στο σπίτι για την οικογένειά της και τα οποία παρασκευάζουμε μέχρι σήμερα με την ίδια συνταγή, της γιαγιάς της γιαγιάς μου με φρέσκο πρόβειο γάλα. Τότε στα μέρη τους, το καϊμάκι ήταν το χωνευτικό της εποχής

Φανταστείτε σε ένα μαγαζάκι της γειτονιάς να έρχονται επί σειρά ετών πρόεδροι της δημοκρατίας, τραγουδιστές και ηθοποιοί της εποχής. Όλοι έλεγαν ότι ο κόσμος έμαθε τη Φιλαδέλφεια από την ΑΕΚ και τον Κανάκη.

Η ιδέα του παγωτού κάνναβης πώς σας ήρθε;

Το παγωτό παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2018, στο Balkannabis στο Γκάζι. Ένας πελάτης μας, ο Χρήστος Κοντογιάννης από την εταιρεία Hellamco A.E.  που εξειδικεύεται στην τεχνογνωσία της καλλιέργειας της κάνναβης ήταν εκείνος που έριξε τον σπόρο να παρασκευάσουμε ένα προϊόν με κάνναβη. Η πρώτη ακαριαία σκέψη μας πήγε στο παγωτό. Μαθαίνοντας κι εγώ για την κάνναβη, ακόμη και συμβολικά, το βρίσκω ιδανικό για εμάς. Βλέπετε ο παππούς μου, ο ιδρυτής μας, που έφτιαξε αυτή την εταιρεία με εξειδίκευση στο παγωτό, έφυγε από καρκίνο. Θα μπορούσε ίσως να τονωθεί ο οργανισμός του. Για εμένα, μετά το καϊμάκι, είναι το επόμενο βήμα, της ερχόμενης γενιάς του ‘Κανάκη’

Αυτό το παγωτό είναι γεμάτο βότανα που το καθένα έχει ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Εχει το δικό του κοινό.

Πώς το υποδέχτηκαν στο Balkannabis;

Πολύ θερμά, ειδικά οι άνθρωποι που ήρθαν από το εξωτερικό το είδαν με ενθουσιασμό. Οι Έλληνες πιο επιφυλακτικά. Η παγκόσμια αγορά αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Σε πέντε χρόνια θα θυμόμαστε αυτή τη συζήτηση και θα χαμογελάμε.

Ήδη, η Coca-Cola κάνει κινήσεις για να παρασκευάσει αναψυκτικό με κάνναβη. Στον Καναδά, η Corona αγόρασε τη μεγαλύτερη εταιρεία καλλιέργειας κάνναβης για να βγάλει μπύρα που θα αντικαταστήσει το αλκοόλ με κάνναβη. Αυτό το βότανο, γιατί κατά βάση είνανι βότανο, έχει ήδη μπει στη ζωή μας αφού στις μέρες μας οι εθιστικές και οι παραισθησιογόνες ουσίες έχουν πια απομονοθεί.

Εκείνον τον Ιούνιο το παγωτό βασιζόταν στα τερπένια. Από τον Ιούλιο του ίδιου μήνα εμπλουτίστηκε με την πρωτεϊνη και το λάδι κάνναβης.

Γιατί προτιμήσατε την κάνναβη και όχι κάποιο άλλο φυτό-βότανο;

Η κάνναβη μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι είναι υπερβότανο. Θέλαμε να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει στον οργανισμό. Αν οποιοδήποτε άλλο φυτό είχε τόσες ευεργετικές ουσίες, θα το χρησιμοποιούσαμε. Εξάλλου, χωρίς τις εθιστικές και τις ευφορικές ουσίες δεν υπάρχουν επιχειρήματα εναντίον του. Παρ’ όλ’ αυτά, έχετε δίκιο, κάτι ακόμη ετοιμάζουμε, ασφαλώς με βάση τα βότανα που η ελληνική φύση μας παρέχει σε τόση αφθονία.

Υπήρχαν αντιδράσεις;

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα προκατειλημμένοι, ευτυχώς υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης και οι πηγές παγκοσμίως είναι σχεδόν απεριόριστες. Αυτοί που πραγματικά ξέρουν όμως τι προσφέρει στον οργανισμό τους η κάνναβη έρχονται και το παίρνουν καθημερινά, όλες τις εποχές του έτους. Είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει τα εφόδια της κάνναβης, δυστυχώς, μέσα από ιατρικές περιπέτειες οπότε την έχουν δει από άλλο πρίσμα. Αυτό ακριβώς που και εμείς θέλουμε να εστιάσουμε. Από την άλλη, έχουμε δει και ακραίες αντιδράσεις, η παλέτα έχει όλα τα χρώματα. Μία από αυτές ήταν η αντίληψη ότι θα στρέψουμε τα παιδιά στα ναρκωτικά.

Αυτά τα παιδιά, όπως και κανένας καπνιστής δεν παρασύρεται αν δεν έχει τα δικά του δομικά κενά, κανένας δεν ζηλεύει τη γεύση κ τα προβλήματα που επιφέρουν τα απαγορευμένα από τον νόμο ή την ιατρική κοινότητα, μιλώντας ακόμα και για το τσιγάρο. Το απλό τσιγάρο, ας μην ξεχνάμε πως ένα ανήλικο παιδί μπορεί να προμηθευτεί ακόμη και αλκοόλ από ένα περίπτερο χωρίς να δείξει την ταυτότητά του

Οι γονείς το δίνουν στα παιδιά τους;

Όσοι είναι γνώστες, ναι. Κι εγώ το έχω δώσει στα παιδιά μου και εν τω μεταξύ ο μπαμπάς μου είναι παιδίατρος. Από την άλλη, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να μάθει και πολύ καλά κάνει. Ο κόσμος οφείλει να ψάχνει και να μην καταναλώνει ό,τι του δίνουνε, όπως του το σερβίρουν!

Θα σας πω και κάτι άλλο. Όταν το πρωτοβγάλαμε είχαμε στον δρόμο μπροστά στο κατάστημα αφίσες. Τις είδε μια κυρία και σταμάτησε με το κοριτσάκι της. Ήρθε και μου έδειξε διακριτικά ότι είχε κάνει μαστεκτομή. Μας έδωσε συγχαρητήρια για το παγωτό που βγάλαμε. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το εξελίξαμε άμεσα και δεν επαναπαυθήκαμε στα τερπένια. Αυτοί οι άνθρωποι, και όσοι είναι κοντά τους και όσοι περνάνε από τις ίδιες δύσκολες διαδρομές αξίζουν πολλά για το κουράγιο τους.

Οι τουρίστες το προτιμούν;

Δίπλα από το μαγαζί μας βρίσκεται ένα ξενοδοχείο, οπότε έχω σαφή εικόνα και για τους τουρίστες. Εντυπωσιάζονται και δοκιμάζουν. Στις χώρες τους άλλοι έχουν και άλλοι όχι. Είναι πάντως πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν από τους Έλληνες.

Γιατί δεν έχει γίνει μια ώριμη συζήτηση, ώστε να μάθει ο κόσμος τα οφέλη της θεραπευτικής κάνναβης;

Θεωρώ, ότι μια οργανωμένη πολιτεία οφείλει να ενημερώνει σωστά τον κόσμο. Ο λόγος που δεν γίνεται, είναι επειδή υπάρχει το ταμπού της εθιστικής πλευράς της κάνναβης και το καταλαβαίνω, αλλά όχι και σε θέσεις που διαχειρίζονται το μέλλον αυτής της χώρας. Οφείλουμε, να εξελιχθούμε, επειδή την εξέλιξη δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας.

Στην Ευρώπη πώς κινείται αγορά;

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ περισσότερα προϊόντα κάνναβης. Υπάρχουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματίες. Εδώ, το νομικό πλαίσιο χρειάζεται αναδιαμόρφωση. Τα επόμενα χρόνια πιστεύω θα αλλάξει αυτό. Ειδάλλως, με την ανάπτυξη των άλλων χωρών στο συγκεκριμένο τομέα, η ελληνική αγορά θα πνιγεί από ξένα προϊόντα.

Στην Ελλάδα σε τι ρυθμούς βρισκόμαστε;

Έχει ήδη δοθεί η πρώτη άδεια για καλλιέργεια κάνναβης. Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ για κάθε επένδυση. Θέλω να πιστεύω, ότι όσοι συνθέτουν την ελληνική αγορά θα αλλάξουν προς όφελος του κόσμου. Το επίπεδο των τροφίμων έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους παράγοντες είναι η κρίση. Αν ο κόσμος είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ποιοτικά προϊόντα, δεν θα υπήρχε αυτή η καθίζηση στην ποιότητα των πρώτων υλών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι προϊόντα που ενισχύουν τον οργανισμό, αποτελούν αντίβαρο σε εκείνα που είναι γεμάτα συντηρητικά και ύλες που με εξουθενωτικό βαθμό επεξεργασίας.

Είστε υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους;

Υπάρχουν πιο ειδικοί στο συγκεκριμένο θέμα από εμένα. Δεν θα ήθελα να επηρεάσω κανέναν με τη γνώμη μου. Θα ήθελα ο κόσμος να έχει την άποψή του, να ψάχνεται και να παίρνει τις σωστές πληροφορίες από τους σωστούς ανθρώπους. Υπάρχουν παραδείγματα πλέον. Το μόνο που μπορώ να καταθέσω από την δική μου ματιά ως κουζινάνθρωπος, η γεύση του φυτού που εχει δώσει το φυσικό του έλαιο απέχει μακραν από τη γεύση που έχει το ίδιο φυτό όταν αποξηρανθεί και εισπνεύσει κάποιος το προϊόν της καύσης του

Στο επόμενο Balkannabis θα συμμετέχετε;

Ο στόχος μας είναι να είμαστε κοντά σε κάθε σοβαρή δραστηριότητα. Οπότε, γιατί όχι.

Ο επόμενός σας στόχος όσον αφορά το καινοτόμο παγωτό σας;

Την ημέρα που δοκιμάζαμε τα παγωτά, είχα φτιάξει 6 διαφορετικές γεύσεις κι έδινα σε όλους να τις δοκιμάσουν. Επικράτησε η συγκεκριμένη. Το προϊόν αυτό απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές. Οπότε, στο εγγύς μέλλον θα παρασκευάσουμε και άλλες γεύσεις με κύρια συστατικά λάδι και πρωτεΐνη κάνναβης.

Στην επίσημη σελίδα του «Κανάκη» διαβάσαμε το παρακάτω. Το αφιερώνουμε στους ανθρώπους που υλοποιούν τα όνειρα και τις ιδέες τους και τους νέους που αντί να φύγουν εκτός, τολμούν και επιχειρούν εντός:

 Η γιαγιά Καλλιόπη πέθανε σε ηλικία 104 ετών. Στα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής της, μοναδική της τροφή ήταν ένα μπολ παγωτό καϊμάκι κάθε βράδυ! Σε μια γωνιά η γιαγιά καμαρώνει. Δικαιολογημένα…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις