«Χρέωσαν» στην κυβέρνηση διορισμούς που έγιναν στο Μαξίμου επί Σαμαρά

116
Meeting between Prime Minister Antonis Samaras and Vice President of the Government and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos, at Maximos Mansion on Oct. 1, 2014. The decission of the two leaders of the coalition government was to ask the Parliament for a Vote of Confidence / Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μαξίμου που οδήγησε στην κοινή απόφαση για ζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης απο την Βουλή. Αθήνα, 1 Οκτωβρίου, 2014

Μπορεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές η ΝΔ να έκοψε το νήμα πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα fake news από «φιλογαλάζια» ΜΜΕ δεν λένε να σταματήσουν. Σήμερα, Δευτέρα είχαμε ακόμα ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο μόνο ως μνημείο παραπληροφόρησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Συγκεκριμένα, το «δήθεν» ρεπορτάζ γνωστής ιστοσελίδας μετέδιδε ότι διορίστηκαν τέσσερα άτομα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που, ωστόσο, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Τι πραγματικά ισχύει

Το δημοσίευμα αναφέρεται κατ’ αρχάς λανθασμένα στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, στην οποία μετατάσσονται τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι. Προφανώς πρόκειται για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον Πρωθυπουργό, αν και από ό,τι φαίνεται λόγω προχειρότητας ή βιασύνης, οι συντάκτες της ιστοσελίδας αγνοούν ή απλά συγχέουν.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας οι μετατάξεις αφορούν πράγματι τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που έχει ιδρυθεί με το ν. 4109/2013 και λειτουργεί από το 2014 και η οποία στελεχώνεται μέσω απόσπασης ή μετάταξης μονίμων ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες (σε αντίθεση με τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού που στελεχώνεται σχεδόν πλήρως μέσω αποσπάσεων). Η στελέχωση της ΓΓ Συντονισμού με απόσπαση ή μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων γίνεται για να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους και η θεσμική μνήμη, ως ιδιαίτερης σημασίας σε μια επιτελική δομή του κράτους.

Οι εν λόγω μετατάξεις έγιναν κατά τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 4109/2013 από ήδη αποσπασμένους στη ΓΓ Συντονισμού υπαλλήλουςκαι μάλιστα ύστερα από τη σχετική γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της 14/3/2019, χρόνος που δεν έχει σχέση με τη διενέργεια των εκλογών, υπεγράφησαν δε από τον Πρωθυπουργό στις 22/4/2019. Μάλιστα η όλη διαδικασία είχε εκκινήσει πρωθύστερα, ενώ στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο της ΓΓ Συντονισμού μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού ως Πρόεδρος, ο Σύμβουλος και ο Πάρεδρος του ΝΣΚ που υπηρετούν στο Νομικό Γραφείο του ΝΣΚ στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για προνομιακές θέσεις. Οι αποσπασμένοι ή μετατασσόμενοι στη ΓΓ Συντονισμού υπάλληλοι λαμβάνουν τον ίδιο μισθό που λάμβαναν στην προηγούμενη υπηρεσία τους. Οι μόνες μισθολογικά προνομιακές θέσεις στη ΓΓ Συντονισμού, είναι αυτές των προϊσταμένων (λαμβάνουν περί τα 1.700 € καθαρά ή περ. 2.630 € μικτά).

Μάλιστα οι θέσεις αυτές στελεχώνονται, η μία από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διοίκησης (με απόφαση του Πρωθυπουργού χωρίς να απαιτείται η γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου) και οι υπόλοιπες εννιά με απόφαση του Πρωθυπουργού κατόπιν γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου. Από αυτές τις εννιά θέσεις προϊσταμένων, οι οκτώ είναι καλυμμένες με απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και παραμένει κενή η θέση προϊσταμένου τομέα τουρισμού και ναυτιλίας, καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμο να καλυφθεί εφόσον δεν εμπλεκόταν στο μνημόνιο, η υλοποίηση του οποίου ήταν βασική αποστολή της ΓΓ Συντονισμού κατά την προηγούμενη περίοδο.

Συνοψίζοντας, το δημοσίευμα θα είχε βάση αν είχαν αντικατασταθεί οι προϊστάμενοι που διορίστηκαν με απόφαση Σαμαρά κάτι που δεν έγινε ή έστω αν είχε οριστεί προϊστάμενος στην «ορφανή» θέση, κάτι που επίσης δεν έγινε.

Αντιθέτως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν θέσεις μετακλητών στο ιδιαίτερο γραφείο του ΓΓ Συντονισμού που παραμένουν κενές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις