- Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
- Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
- Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης
Πέντελη και Υμηττός, τα δύο βουνά της Αττικής, τόποι φυσικού κάλλους (η Πεντέλη κάποτε… περισσότερο από σήμερα) και περιοχές που βρίθουν από ιστορίες και θρύλους, όπως έχουν αποτυπωθεί στη μοντέρνα λογοτεχνία, αλλά και όπως έχουν επισημάνει ερευνητές διάφορων, μεταφυσικών και μη, φαινομένων.
Το zougla.gr, μαζί με τον Παναγιώτη Δευτεραίο, Πολιτικό Μηχανικό-Σπηλαιολόγο, Συντονιστή της «Terra Incognita Travel» και της Αστικής Σπηλαιολογίας, εξερευνά για τρίτη φορά τα υπόγεια μυστικά της πόλης μας, αλλά και πτυχές της ιστορίας μας που έχουν παραμένει θαμμένες κάτω από τη Γη, ή ερειμωμένες και αδιάβλητες από τα βλέμματα των περισσότερων.
Πρώτος σταθμός, η πιο εμβληματική και θρυλική τοποθεσία, η στοά του στρατού δίπλα από τη Σπηλιά του Νταβέλη. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για όσα έχουν γίνει εδώ, και τη δεκαετία του 1980 το ζήτημα πήρε τεράστιες πολιτικές, στρατιωτικές, αλλά και γεωπολιτικές διαστάσεις, όταν ο στρατός απέκλεισε την περιοχή και ξεκίνησε μεγάλα έργα, χωρίς να τα εξηγήσει ποτέ.
Συγκεκριμένα, ο στρατός διεξήγαγε εργασίες στην περιοχή από το 1977 έως το 1983, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, και οι επίμονες δημοσιογραφικές έρευνες δεν έφτασαν σε κάποιο συμπέρασμα, ενώ οι επίσημες απαντήσεις, σε βουλευτές που πραγματοποίησαν ερωτήσεις, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιορίστηκαν στο ότι οι εργασίες «αποτελούν μέρος προγράμματος του ΝΑΤΟ» (λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη Νέα Μάκρη, λειτουργούσε νατοϊκή βάση). Η φημολογία ανέφερε πως εκεί διεξάγονταν μυστικά πειράματα λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου της περιοχής, ή πως αποτελούσε ακόμη και αποθηκευτικό χώρο για πυρηνικά!
Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι ότι η σπηλιά και το βουνό στο σύνολό του είχαν μετατραπεί (με την αξιοποίηση των τεράστιων ανακαλύψεων -αλλά μη εκμεταλλεύσιμων ευρέως- του Σέρβου φυσικού Νίκολα Τέσλα) στη μια από τις δύο κεραίες στρατηγικών επικοινωνιών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με τα πυρηνικά υποβρύχια σε όλο τον πλανήτη.
Η αλήθεια πίσω από τον θρύλο
Το zougla.gr εισήλθε σε μία τεράστια στοά, που ο σκοπός ήταν να αποτελέσει μέρος του δικτύου της εγκατάστασης, πολύ κοντά στη Σπηλιά. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Δευτεραίος, ο λόγος της κατασκευής του όλου έργου ήταν να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Διαχείρισης Τηλεπικοινωνιών μέσα στο βουνό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, που θα εξυπηρετούσε βέβαια και το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα εκεί θα λειτουργούσε το Δεύτερο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου της περιοχής. Οι βράχοι της στοάς μάλιστα έχουν ακόμα την επένδυση από τσιμέντο και μέταλλο.
Γιατί σταμάτησε τελικά αυτή η στρατιωτική εγκατάσταση, στην οποία επενδύθηκαν τόσα πολλά; Και ποια θα ήταν η χρήση της ακριβώς; Μέχρι που θα έφταναν τα τούνελ;
Ο Παναγιώτης Δευτεραίος έχει τις απαντήσεις. Δείτε το βίντεο:
Η ομάδα του zougla.gr, πριν από λίγα χρόνια, εξερεύνησε το σπήλαιο και, προμηθευόμενη με τον κατάλληλο εξοπλισμό ειδικών καμερών καταγραφής, μετρητών ραδιενέργειας αλλά και πολλών… φακών, πέρασε ένα βράδυ στα ενδότερά του, προς αναζήτηση στοιχείων ή παρατήρησης γεγονότων που να δικαιολογούν τον διαχρονικό του θρύλο…
Δείτε το βίντεο:
Το Πυργόσπιτο της Δούκισσας της Πλακεντίας και το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Παραμένουμε στον ορεινό όγκο της Πεντέλης και εξερευνούμε μία από τις ερειπωμένες κατοικίες της θρυλικής Δούκισσας της Πλακεντίας, συγκεκριμένα στο Πυργόσπιτο Tourelle, που κατασκέυασε ο αρχιτέκτονας Κλεάνθης.
Ακριβώς δίπλα, υπάρχει ένα τμήμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενός τούνελ που ξεκινάει από τους πρόποδες της Πάρνηθας και φτάνει σε βάθος 40 μέτρων μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, και που αποτελούσε από το 1840 την πρώτη -και μοναδική για πολλά χρόνια – μοναδική πηγή ύδρευσης της Αθήνας! Η ομάδα της Αστικής Σπηλαιολογίας εξερεύνησε πριν από λίγους μήνες το υπόγειο υδραγωγείο, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους αρμόδιους φορείς.
Δείτε το βίντεο:
Το ορυχείο του Υμηττού
Φτάνουμε στον Υμηττό, τον «τρελό», όπως είναι το παρατσούκλι του εξαιτίας κάποιων παλιών αλλόκοτων γεγονότων και παρατηρήσεων. Το βουνό έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, ενώ η περιπατητική διαδρομή για να εντοπιστούν είναι υπέροχη, για όσους θέλουν να αποδράσουν από τη βουή της πόλης σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Αυτή τη φορά, εξερευνούμε ένα προπολεμικό ορυχείο, πολύ κοντά στο Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Κυνηγού, όπου εξορύσσονταν σιδηρομεταλλεύματα και μόλυβδος, όπως προδίδουν και οι διαφορετικοί χρωματισμοί στους βράχους.
Αυτά δεν ήταν τα μοναδικά μας ευρήματα στο άγνωστο ορυχείο…
Δείτε το βίντεο:
Καταρράκτης στην… Αθήνα;
Κλείνουμε την περιήγησή μας με μια έκπληξη… διαφορετική. Υπάρχει καταρράκτης, κάπου στην Αττική, όπου μάλιστα ο κόσμος μπορεί να βουτήξει και να δροσιστεί από τον καύσωνα;
Η απάντηση στο βίντεο:
Θέλετε να εξερευνήσετε ιδίοις όμμασι, μαζί με τους ειδικούς της Terra Incognita Travel, τα μυστικά της Πεντέλης και του Υμηττού; Προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις μέσα στον Ιούλιο! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
[…] https://www.kefaloniapress.gr/2019/07/09/ta-mystika-tis-pentelis-kai-toy-ymittoy/ […]