Ηταν 16 Ιουλίου του 1969 όταν εκτοξεύθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο λόγος για το Απόλλων 11. Ήταν πραγματικά μια ιστορική αποστολή των τριών αμερικανών αστροναυτών Άρμστρογκ, Ώλντριν και Κόλλινς, που πραγματοποιήθηκε στις 20.7.1969, με την κάθοδο των δύο εξ αυτών στην επιφάνειά της.
Η εκτόξευση έγινε στις με τη βοήθεια του γιγαντιαίου πυραύλου «Κρόνος – 5», ύψους 121 μ. Το απόγευμα της 19ης Ιουλίου το διαστημόπλοιο άρχισε να πλησιάζει τη Σελήνη υπό την επίδραση της βαρύτητάς της και σιγά – σιγά να γίνεται δορυφόρος αυτής. Ύστερα από 11 περιφορές ο Ώλντριν και ο Άρμστρογκ φόρεσαν τις στολές τους, άφησαν το τμήμα διακυβέρνησης και μπήκαν στη σεληνάκατο που της έδωσαν το όνομα «Αετός».
Ο «Αετός» αποχωρίστηκε από το υπόλοιπο μέρος, το «Κολούμπια», όπως το ονόμασαν, και τότε ο Άρμστρογκ αναφώνησε: Ο «Αετός» άνοιξε τα φτερά του. Στο «Κολούμπια» παρέμεινε μόνος του ο Κόλλινς. Στις 9 το βράδυ της 20ής Ιουλίου άρχισε η κάθοδος προς τη Σελήνη και ο «Αετός» προσεδαφίστηκε δίπλα από έναν κρατήρα της Θάλασσας της Νηνεμίας. Και ενώ η αγωνία στο κέντρο ελέγχου πίσω στη Γη είχε κορυφωθεί, ακούστηκε η φωνή του Ώλντριν να ενημερώνει: «Χιούστον, εδώ η βάση της Νηνεμίας. Ο “Αετός” προσεδαφίστηκε. Λίγο αργότερα ο Άρμστρογκ ανοίγει την πόρτα και κατεβαίνει σιγά – σιγά τις σκάλες του “Αετού” και κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης λέγοντας: Αυτό είναι ένα μικρό βήμα ανθρώπου, αλλά γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα. Ύστερα μάζεψε μια χούφτα χώμα και μερικές πέτρες, τα έβαλε σ’ ένα σάκο για να τα μεταφέρει στη Γη».
Ο Ώλντριν ακολούθησε τον Άρμστρογκ, πάτησε στο έδαφος της Σελήνης και άρχισε να περπατάει. «Είναι ωραία. Είναι μεγαλοπρεπές το θέαμα», αναφώνησε.
Ακολουθώντας συμβολικά το ταξίδι του Apollo 11 από την εκτόξευσή του (16 Ιουλίου 1969) έως την προσελήνωσή του (20 Ιουλίου 1969) και τα πρώτα βήματα του Neil Armsrtong στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν την Τρίτη 16/7 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 20/7. Η σειρά των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ.
«Θα παρατηρήσουμε μερική έκλειψη σελήνης και τους πλανήτες Δία και Κρόνο. Θα περιηγηθούμε στο μουσείο του Αστεροσκοπείου όπου θα εστιαστούμε στον περίφημο χάρτη της Σελήνης κατασκευασμένο από τον Ιούλιο Σμιτ τον 19ο αι.Θα μιλήσουμε για τον υπολογισμό των φάσεων της Σελήνης και των εκλείψεων από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέσω αντιγράφου που εκτίθεται στο μουσείο», αναφέρουν οι συντελεστές των εκδηλώσεων.
Επίσης ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, θα μιλήσει για την εξερεύνηση του διαστήματος και θα μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία, ο οποίος ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο ακρωτήριο Canaveral και παρακολούθησε την εκτόξευση του Apollo 11 προς τη Σελήνη, 50 χρόνια πριν.
Τραγούδια για την Σελήνη και τον ουρανό θα ερμηνεύσουν στην πανσέληνο του Ιουλίου, οι Φιορη – Αναστασία Μεταλληνού και ο Πάνος Μπούσαλης με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμάτας στον κήπο του Αστεροσκοπείου.
Παράλληλα θα υπάρξουν και δράσεις για παιδιά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:
Τρίτη 16/7
Εκτόξευση νεροπυραύλων | ώρα 20:00
Δράση για παιδιά 8-15 ετών.
Ελεύθερη η είσοδος με απαραίτητη κράτηση θέσεων στα τηλ: 2103490160 και 210 3490055.
Μερική έκλειψη Σελήνης | ώρα 23:30 – 01:00
Παρατήρηση της μερικής έκλειψης από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 2,5 ευρώ
Τετάρτη 17/7
«Όταν βγαίνει το φεγγάρι» | ώρα 21:00
Μουσική παράσταση με τραγούδια για την σελήνη και τον ουρανό με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμάτας. Τραγουδούν: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Πάνος Μπούσαλης. Ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος 10 ευρώ (μειωμένο: 5 ευρώ). Πληροφορίες: 210 3490160, 210 3490036
Πέμπτη 18/7
«Από την Γη στη Σελήνη» | ώρα 21:00
Ομιλία από τον κ. Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο Δ/ντη του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Ακολουθεί παρατήρηση των πλανητών Δία ή Κρόνου από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 2,5 ευρώ
Παρασκευή, Σάββατο 19/7 & 20/7 | ώρα 21:00 – 22:30
και κάθε μισή ώρα
Θεματικές ξεναγήσεις στο μουσείο με επίκεντρο τη Σελήνη: υπολογισμός φάσεων και εκλείψεων Σελήνης από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, χάρτης της Σελήνης και διαστημικές αποστολές.
Ακολουθεί παρατήρηση των πλανητών Δία ή Κρόνου από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ (μειωμένο: 2,5 ευρώ)
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: NASA