Ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Ελλάδας, το ελαιόδεντρο, επιχειρεί να αναδείξει και να προωθήσει μαζικά στην διεθνή αγορά μια ελληνική start up. Η PlantBox τυποποιεί μικρά δεντράκια ελιάς, συγκεκριμένων προδιαγραφών και τα εξάγει. Το κάθε «PlantBox» περιέχει ένα ελαιόδεντρο ύψους μόλις 18 εκατοστών, για το οποίο χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές αναπαραγωγής και ανάπτυξης και ειδικά πρότυπα στη συσκευασία του, έτσι ώστε να αντέχει χωρίς ήλιο και νερό μέχρι 58 ημέρες καθώς και να πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας ώστε να διακινείται χωρίς κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια. Την ιδέα είχε πριν από λίγα χρόνια, ένας νέος αγρότης από την Κορινθία, ο Βασίλης Τσιπάς.
«H εταιρεία μας PlantBox είναι μία εταιρεία αγροτεχνολογίας η οποία αναπαράγει, αναπτύσσει, διαμορφώνει, τυποποιεί, συσκευάζει και συντηρεί δέντρα και φυτά, προκειμένου αυτά να είναι ικανά να αποκτήσουν ζωή στο ράφι και να μπορέσουν να διακινούνται με ευκολία, οικονομικά και με ασφάλεια», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Τσιπάς.
Εκτός από τον προφανή στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησης ένας ακόμα στόχος της ομάδας «PlantBox» είναι να συμβάλλει στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον αγροτικό τομέα που θα επικεντρώνεται στην καινοτομία, στην δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία υπεραξίας τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την τοπική κοινωνία, τη φύση και τη χώρα.
Θετικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ομάδας του PlantBox και για το οικοσύστημα των start-ups στην Ελλάδα, δηλαδή των νεοφυών επιχειρήσεων, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν παρά την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα. Όπως λέει πλέον αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι επιχειρήσεις αυτές θεσμικά και οικονομικά. Ο Βασίλης Τσιπάς ήταν εξοικειωμένος από μικρός με την αγροτική παραγωγή λόγω της φύσης του επαγγέλματος της μητέρας του. Στη συνέχεια σπούδασε γεωπονία, αποκτώντας πλέον και επιστημονική γνώση στο πεδίο αυτό.
«Αυτό το προϊόν αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε όταν παρατηρήσαμε την ζήτηση από επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της χώρας μας αλλά και ταξιδιώτες σε αυτήν, για προϊόντα μη αναλώσιμα, με ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο με την ελληνική κουλτούρα και ιστορία.
Διαλέξαμε την ελιά, το πιο τυπικό φυτό της ελληνικής φύσης, ένα παγκόσμιο σύμβολο και με βάση αυτό δημιουργούμε μοναδικά ζωντανά σουβενίρ που ταξιδεύουν τον κόσμο ως ένας άλλος πρέσβης της πατρίδας μας. Πλέον η εταιρεία μας, έχοντας καταφέρει να δώσει λύση σε ζητήματα όπως το πώς να συντηρηθούν και να διακινηθούν φυτικά προϊόντα με ασφάλεια, ξεκίνησε να επεκτείνει την προϊοντική της βάση και να αναπτύσσει τις τεχνολογίες συντήρησης και συσκευασίας προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν εμπορικά και σε άλλους κλάδους και φυτά», τονίζει ο κ. Τσιπάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η επιλογή της ελιάς ως το πρώτο δέντρο που μπήκε μέσα στο κουτί έγινε γιατί πρόκειταιγια το πιο τυπικό δέντρο της ελληνικής φύσης, γιατί είναι ένα δέντρο παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, της φιλίας, της νίκης και της σοφίας και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το σκεπτικό της PlantBox είναι να έχουν την ευκαιρία όσοι επισκέπτονται την χώρα φεύγοντας να πάρουν μαζί τους ένα ζωντανό κομμάτι της χώρας και της ιστορίας και «με αυτόν τον τρόπο τα φυτά μας θα μπορούν να διαφημίζουν την χώρα μας και όσα αυτή πρεσβεύει, στο εξωτερικό ως ένα άλλος σύγχρονος πρέσβης της πατρίδας μας», εξηγεί ο Βασίλης Τσιπάς.
Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο η αγορά θα ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει νέα προϊόντα όπως τα πλήρως συσκευασμένα φυτά ελιάς. Την άνοιξη του 2018 πραγματοποίησε δοκιμαστικές πωλήσεις λιανικής μέσω διαδικτύου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τα φυτά να φτάσουν σε περισσότερες από 22 χώρες σε όλον τον κόσμο. Αυτήν την χρονιά, ξεκίνησαν πωλήσεις χονδρικής κυρίως σε εταιρείες οργάνωσης εταιρικών και προσωπικών εκδηλώσεων, καταστήματα με τουριστικά και βιολογικά είδη, ξενοδοχεία, εταιρείες οργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων και εταιρείες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, ξεκίνησε η διερεύνηση αγορών του εξωτερικού στις οποίες θα μπορούσε να γίνει επέκταση με παρουσία σε φυσικά καταστήματα και έχει γίνει αποστολή δειγμάτων στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.
«Το προϊόν μας απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ψάχνουν για ένα μη αναλώσιμο κομμάτι της Ελλάδας. Αυτοί είναι οι Έλληνες της διασποράς ή Έλληνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό και άτομα τα οποία επισκέπτονται την χώρα μας είτε για δουλειά είτε για τουρισμό. Προσπαθούμε λοιπόν να συνεργαστούμε με επιχειρήσεις που έχουν ως πελάτες τέτοια άτομα και επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην εικόνα τους, στο συναισθηματικό του δέσιμο με τον πελάτη και στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Ανταγωνισμός υπάρχει αλλά κυρίως έμμεσος καθώς υπάρχουν πολλά προϊόντα τυποποιημένα μικρής αξίας στον τουριστικό κλάδο, αλλά θεωρούμε πως ο τύπος πελάτη τον οποίο προσεγγίζουμε δεν είναι από τα άτομα τα οποία θα έψαχναν να αγοράσουν κάτι τέτοιο και αντιλαμβάνεται την αξία και την ιδιαιτερότητα του. Το καλό με το προϊόν μας είναι πως μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την πώληση και άλλων προϊόντων με βάση την ελιά και αυτό βοηθά και στην ανάπτυξη των πωλήσεων από μέρους μας αλλά και στην ικανοποίηση των πελατών μας», λέει ο ιδρυτής του PlantBox στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Βασίλης Τσιπάς υποστηρίζει ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει «βαριά» βιομηχανία για τη χώρα, αλλά τονίζει ότι για να μπορέσουμε έστω να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο αυτό με ρεαλιστικούς όρους, θα πρέπει το κράτος να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον αγροτικό τομέα και να καταρτίσει ένα πλάνο μακροπρόθεσμο το οποίο θα είναι ικανό να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα βοηθάει τον κλάδο να αναπτυχθεί με σύγχρονους όρους και να επανατοποθετηθεί στην παγκόσμια αγορά ως μια χώρα με ένα brand και υψηλή ποιότητα. «Ο τομέας της αγροδιατροφής είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη αξία για το μέλλον, εάν επενδύσουμε συστηματικά σε αυτόν μέσω τη καινοτομίας και της δημιουργίας premium προϊόντων με παγκόσμιο αποτύπωμα, τότε πιστεύω πως ο αγροτικός τομέας της χώρας μας θα στηρίξει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά την χώρα και θα προσφέρει ανάπτυξη ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές», σημειώνει.
Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καθιστά πολύ δύσκολη όχι μόνο την ευημερία αλλά και την επιβίωση των νέων επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί την ανάγκη για πειραματισμό και καινοτομία, τονίζει ο κ. Τσιπάς, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στη θετική αλλαγή που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι start ups στην Ελλάδα.
«Τα προβλήματα μέχρι πριν από ένα χρόνο κυρίως ήταν πολλά. Ευτυχώς, το κράτος αναγνώρισε την αξία του να στηρίξει να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν startups στην χώρα μας και τώρα πια στηρίζει το οικοσύστημα τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά και βλέπουμε να γίνονται μεγάλες αλλαγές και έντονες προσπάθειες καθημερινά. Όλα αυτά όμως χρειάζονται για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, για να μπορέσει να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική κουλτούρα και η κουλτούρα της καινοτομίας και του πειραματισμού χωρίς τον φόβο της αποτυχίας και του στιγματισμού. Και δεύτερον, να καταπολεμηθεί η έλλειψη πρόσβασης σε γνώσεις και ρευστότητα. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η όποια ιδέα να βγει στην αγορά και να καταφέρει να επιζήσει, είναι να έχει πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται και να μπορεί να αποκτήσει την οργάνωση και τις γνώσεις που απαιτούνται από μία επιχείρηση για την δομή και λειτουργία της», καταλήγει ο κ. Τσιπάς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ