Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας κάνουν όλους υπερήφανους!

1667

1. Το έμβλημα της 300ης σειράς των »βατραχιών» της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι, όπως βλέπετε στην εικόνα Ελληνικό

2. Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Δημόκριτου : »…. βούλεσθαι μᾶλλον μίαν εὑρεῖν αἰτιολογίαν ἢ τὴν Περσῶν οἱ βασιλείαν γενέσθαι…», (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία »για ένα φαινόμενο», παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).

3. Στο Μπαθ της Αγγλιας υπάρχει παλαιός πύργος, του έτους 1431, στον οποίο αναγράφεται η φράση: »Άριστον μεν ύδωρ» (Το νερό είναι το καλύτερο αγαθό).

Η ίδια φράση υπάρχει και σε παλαιό πύργο, του έτους 1431, στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, παρά τις όχθες του ποταμού Έλβα.

4. Η φράση από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο »ο λόγος πλήρης χάριτος και αληθείας», βρίσκεται σε είσοδο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις και υπεράνω της εισόδου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου.

5. Στο Margaret Eaton School of Literature του Τορόντο υπάρχει η επιγραφή «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΝ».

 

6. Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης… «αἰὲν ἀριστεύειν…(Πάντα να αριστεύεις…).

Η ίδια επιγραφή υπάρχει και στην Ακαδημία Caistor Grammar School (Βρεττανία), στην Ακαδημία Kelvinside της Γλασκώβης και στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας.

7. ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα». Η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

8. Στην πρόσοψη του παλαιού Πανεπιστημίου της πόλης Σαλαμάνκα της Ισπανίας αναγράφεται : »Oἱ βασιλεῖς τῇ ἐγκυκλοπαιδείᾳ αὐτὴ τοῖς βασιλεῦσι». (Οι βασιλείς προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο προς τους βασιλείς).

9. Επιγραφή στην γέφυρα «Eiserner Steg» της Φρανκφούρτης, Γερμανία. «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». «Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες».

10. Πανεπιστήμιο «Yale» στις ΗΠΑ. Φράση από την «Πολιτεία» του Πλάτωνος: «Λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις» (Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον).

11. Πανεπιστήμιο της Μάλτας : «Προπύλαιον της τιμής η μάθησις».

12. Ιαπωνία! – «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς». Η επιγραφή αυτή, δίκην επιτυμβίου στήλης, βρίσκεται στον τάφο του ιάπωνα καθηγητή και επιτίμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας» «Teruo Suzuki».

13. Χιροσίμα, Ιαπωνία! Στο πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, στο κέντρο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης, υπάρχει η Καμπάνα της Ειρήνης την οποία οι επισκέπτες μπορούν να κτυπήσουν, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Πάνω στην καμπάνα υπάρχει χαραγμένη η ελληνική επιγραφή: «Γνώθι σαυτόν».

Η ίδια επιγραφή υπάρχει σε είσοδο στο College of Charleston Porters (στη Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ), χαραγμένη σε άγαλμα έμπροσθεν του Μουσικού Μεγάρου (Konzerthaus) στο Βερολίνο, αλλά και στο πανεπιστήμιο Princeton (ΗΠΑ).

14. Διόδια εξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάϊρο. Η αναγραφή της πόλης και στα ελληνικά ήταν απαίτηση των Δημάρχων για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

15.Πάνω από την είσοδο της ακαδημίας του Εδιμβούργου υπάρχει η φράση: «Η παιδεία και της Σοφίας και της Αρετής Μήτηρ».

16. Η γνωστή ρητορική φράση από τον Επιτάφιο του Περικλή « Φιλοκαλούμεν μετ’ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» που σημαίνει αγαπάμε το ωραίο με απλότητα και φιλοσοφούμε χωρίς μαλθακότητα, αναγράφεται στο πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας.

17.Η γνωστή φράση, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», βρίσκεται σε στάδιο στο Λος Άντζελες.

18.Στο περίφημο μουσείο zuiderzee στην Ολλανδία, σε τάφο εντός εκκλησίας, αναγράφεται: «Χρόνος του θνήσκειν».

19.Στη Βιβλιοθήκη της Ιαπωνικής Βουλής αναγράφεται η φράση του Ευαγγελιστή Ιωάννη: «Η Αλήθεια ελευθερώσει ημάς».

Η ίδια φράση υπάρχει και στο πανεπιστήμιο LenoirRhyne στις ΗΠΑ.

20.Σε αίθουσα του πανεπιστημίου Mc Master του Οντάριο,  στο έμβλημα του πανεπιστημίου αναγράφεται η φράση του Αποστόλου Παύλου: «Τα πάντα εν Χριστώ συνέστηκεν».

21.Στην είσοδο της βιβλιοθήκης StGallen Abbey, στην Ελβετία, αναγράφεται: «Ψυχής Ιατρείον».

22.Στο πανεπιστήμιο της Pavia υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή με τη φράση του Μενάνδρου: «Απόλλυται ανδρός δικαίου καρπός, ουκ» (= ο καρπός του δίκαιου ανθρώπου δεν χάνεται).

23.Επίσης, στην είσοδο του προαυλίου χώρου του πανεπιστημίου Humboldt State των ΗΠΑ, αναγράφεται: «Φως Αλήθεια».

24.Επί της εισόδου του πανεπιστημίου Brandon του Καναδά αναγράφεται η φράση από την προς Εφεσίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου: «Αληθεύοντες δε εν αγάπη».

25. Στο Selwin College του πανεπιστημίου του Καίμπριζ, υπάρχει η φράση του Απ. Παύλου: «Στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε» (= Μένετε σταθεροί και όρθιοι στην πίστη. Αγωνίζεσθε σαν άνδρες γενναίοι).

26. Στην είσοδο του πανεπιστημίου Colorado στην Αμερική, αναγράφεται η φράση από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Λαμψάτω το φως υμών».

27. Σε είσοδο του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας της Μάλτας αναγράφεται: «Προπύλαιον της τιμής η μάθησις».

28. Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης παρατηρούμε 2 ελληνικές επιγραφές: «Η σοφίας πηγή δια βιβλίων ρέει» και «Το γράμμα αποκτείνει το δε πνεύμα ζωοποιεί». (από την β’ προς Κορινθίους επιστολή του Απ. Παύλου).

29. Στο Trinity College, στο κέντρο του Δουβλίνου, αναγράφεται η λέξη «ΝΙΚΗ».

30.Το «Εκ Μούσαν αγαθόν κλέος» του Θεόκριτου, βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου FRANS HALL στο Άμστερνταμ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Πλωτή αστική συγκοινωνία στην ΒΕΝΕΤΙΑ, φωτηνή επιγραφή που αλλάζει διαδοχικά σε διάφορες γλώσσες μεταξύ των οποίων και ελληνικά, – ΌΣΑ ΔΕΝ ΒΛΈΠΕΙ ΤΟ ΜΆΤΙ-.

Comments are closed.