Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η κουβέντα για το μέλλον του Λιμανιού της Πάτρας με την κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να μιλάει για πρόθεση παραχώρησης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, χρήσεων σε ιδιώτες επενδυτές και την αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για σχέδιο πλήρους παραχώρησης και πώληση μετοχών.
Ποιο είναι όμως το «επίδικο»; Τι σημαίνει δηλαδή για την τοπική οικονομία το Λιμάνι; Σε τι επίπεδα βρίσκεται η εμπορική και επιβατική του κίνηση;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών η συνεισφορά του λιμανιού στην τοπική οικονομία είναι σημαντική, δημιουργώντας με τις άμεσα εξαρτώμενες επιχειρήσεις 2.504 θέσεις εργασίας, 1.013 άμεσες θέσεις εργασίας με εισόδημα 12,2 εκατ. ευρώ και 1.491 έμμεσες, με εισόδημα περίπου 9,2 εκατ. ευρώ.
Με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το λιμάνι και οι συνδυασμένες με αυτό επιχειρήσεις συνεισφέρουν σε ποσοστό 3,74% της συνολικής τοπικής απασχόλησης και ποσοστό 1,48% του συνολικά παραγόμενου εισοδήματος, ενώ μαζί με τις άμεσα εξαρτώμενες επιχειρήσεις, δημιουργεί κύκλο εργασιών 64,3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι η σημερινή κίνηση στο Λιμάνι της Πάτρας, εμπορική και ιδίως επιβατική, δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ανοδική τάση η οποία όμως δύσκολα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2006 οπότε και άρχισε η πτώση. Από τότε και μέχρι το 2013 η επιβατική κίνηση μειωνόταν σημαντικά μάλιστα από 2008 και μετά οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός υπήρξε πραγματική κατάρρευση καθώς η Ηγουμενίτσα άρχισε να προσελκύει μεγάλο μέρος όσων ήθελαν να ταξιδέψουν.
Το 2013 υπήρξε μια ισορρόπηση στα νέα χαμηλά δεδομένα, καθώς στο μεταξύ ενέσκηψε και η κρίση που επηρέασε όλους του τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Από το 2014 και μετά παρατηρείται μια μικρή ανοδική τάση ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2005 και πριν.
Πέραν του ανταγωνισμού από άλλα λιμάνια προστέθηκαν και οι μεγάλες και συνεχείς προσφορές από αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν κάνει το ταξίδι προς την Ιταλία αρκετά φθηνό με αποτέλεσμα αρκετοί ταξιδιώτες να το επιλέγουν αντί του πλοίου. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην εμπορική κίνηση χωρίς ωστόσο η πτώση να είναι τόσο μεγάλη και ραγδαία, με το διάγραμμα επίσης να βελτιώνεται από το 2013-2014 και μετά.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ως προς την κίνηση του εξωτερικού (Ιταλία) οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω του λιμανιού της Πάτρας το 2003 ήταν 1.262.072 και με τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις κατέληξαν το 2018 να είναι μόλις 486.163. Τα δε φορτηγά το 2003 ήραν 223.360 και πέρυσι έφθασαν στις 116.902. Για την κίνηση εσωτερικού (Κεφαλονιά, Ιθάκη) το 2003 είχα μετακινηθεί μέσω τις Πάτρας 586.505 επιβάτες και το 2018 μόλις 156.868, τα δε φορτηγά από 20.318 έπεσαν στα 2.615.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Ως προς το μέλλον τώρα κατά πώς φαίνεται από τις εξαγγελίες των αρμόδιων Υπουργών θα υπάρξει μια πρόθεση έντασης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το εμπορικό κομμάτι δηλαδή την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Λιμανιού της Πάτρας. Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση σκαφών αναψυχή και κρουαζιερόπλοιων.
Προς αυτή την κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν ότι, στην περίπτωση που προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του εμπορικού λιμανιού κοντά στο νότιο λιμάνι, η έκταση από την Αγίου Νικολάου και μέχρι την Πύλη 7, μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και να αξιοποιηθεί για τους προαναφερόμενους σκοπούς.
Θυμίζουμε ότι αυτή η έκταση είχε εξαιρεθεί, λόγω της εμπορικής της χρήσης από τον ΟΛΠΑ, από την παραχώρηση της κυβέρνησης προς το Δήμο Πατρέων και παρά την τότε πολιτική δέσμευση για μελλοντικής της παραχώρηση, η νέα κυβέρνηση εξετάζει, με αλλαγή του master plan, απόδοσή της σε ιδιώτες επενδυτές.