Aπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Aντιγραφή από https://www.protothema.gr
Στο «σφυρί» ενάμισι στρέμμα ιδιοκτησίας του Γιάννη Πουλόπουλου για δάνειο €300.000 – Πωλούνται από το ιστορικό οινοποιείο του Κώστα Μπουτάρη στη Νάουσα μέχρι το κτίριο της NEOSET στην Κατεχάκη
Γράφει ο Στέλιος Μορφίδης
-
Μέσα στα κουφάρια εταιρειών, ξενοδοχείων, αλλά και ακίνητων και κινητών αξιών που βγαίνουν στο σφυρί ξεχωρίζουν κάποια λόγω των αναγνωρίσιμων ή διάσημων ιδιοκτητών τους, όπως, για παράδειγμα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο λαϊκός τροβαδούρος που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το ελληνικό κοινό. Επίσης, κάποια βαριά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής και εφοπλιστικής ελίτ, όπως ο Μαρής Εμπειρίκος, του οποίου το μερίδιο στους Πεταλιούς βγαίνει εκ νέου σε πλειστηριασμό, ή ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης της γνωστής οικογένειας της Β. Ελλάδας πίσω από την υπεραιωνόβια Καπνική Μιχαηλίδης που «έσκασε» το 2017. Αντιμέτωποι με το «σφυρί» θα βρεθούν επίσης ο ιδρυτής της πτωχευθείσας NEOSET Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης και ο Κώστας Μπουτάρης, καθώς η Ι. Μπουτάρης και Υιοί κινδυνεύει να χάσει το οινοποιείο της Νάουσας.
Γιάννης Πουλόπουλος Στο σφυρί το «χρυσό» οικόπεδο της Εκάλης
«Καμαρούλα μια σταλιά» τραγουδούσε ο Γιάννης Πουλόπουλος τη δεκαετία του ’60, όταν το άστρο του άρχισε να λάμπει. Η «καμαρούλα» όμως με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της καριέρας του αγαπητού τραγουδιστή. Εξάλλου ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε ότι προτιμούσε να επενδύει σε γη τα χρήματα που κατέθεταν στα πόδια του δισκογραφικές και νυχτομάγαζα, ιδίως στα χρόνια της μεγάλης ακμής, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής.
Τώρα, όμως, αυτή η μεγάλη ακίνητη περιουσία αρχίζει να «ξηλώνεται», καθώς η Eurobank βγάζει σε πλειστηριασμό την Ημέρα των Ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, ένα από τα «φιλέτα» που κατέχει ο λαϊκός βάρδος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1.466 τ.μ. στην Εκάλη, με τιμή εκκίνησης τα 757.218 ευρώ.
Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο είχε περιέλθει στην κατοχή του κ. Πουλόπουλου τη δεκαετία του ’70. Εντός του οικοπέδου υπήρχε παλιά ένα διώροφο κτίσμα που έχει κατεδαφιστεί, ενώ σήμερα, όπως καταγράφει το δελτίο πλειστηριασμού, υπάρχει ασύμμετρος πισίνα 20 τ.μ. με φρεάτιο. Επίσης, περιμετρικά του οικοπέδου υπάρχουν 25 πεύκα και τέσσερα κυπαρίσσια. Είναι περιφραγμένο με κάγκελα και έχει τρεις πόρτες εισόδου. Μία μονή και δύο διπλές.
Το ακίνητο της Εκάλης ο δημοφιλής τραγουδιστής, ο οποίος απέχει από τις πίστες εδώ και πολλά χρόνια, φέρεται να το έβαλε σε υποθήκη το 2014, όταν έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από τη Eurobank για να ενισχύσει την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί στην Ανοιξη Αττικής. Πρόκειται για έναν πολυχώρο κοινωνικών εκδηλώσεων, με την ονομασία «Ranch Ekru», που δημιούργησε η οικογένειά του το 2009, όταν δηλαδή ξεκινούσε η οικονομική κρίση.
Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται η σύζυγός του Μπέττυ Κοκκινάκη και η κόρη του Αντα (σ.σ. Αλεξάνδρα) Πουλοπούλου. Ο πολυχώρος, ο οποίος χρησιμοποιείται και ως τουριστικό κατάλυμα μιας και διαθέτει τρεις σουίτες, προφανώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και ως εκ τούτου η τράπεζα προχωρά τώρα στον πλειστηριασμό του υποθηκευμένου οικοπέδου.
Η κόρη του Γ. Πουλόπουλου, αν και σπούδασε νομικά, ασχολείται με το real estate, αλλά και τη διαχείριση ακινήτων, εμφανιζόμενη σήμερα να παρέχει προς βραχυχρόνια μίσθωση σε γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες τόσο τις τρεις σουίτες του «Runch Ekru» ή ολόκληρο τον πολυχώρο, όσο και δύο διαμερίσματα στο Μεταξουργείο, το ένα ρετιρέ με θέα την Ακρόπολη, μία βίλα με πισίνα στον Καλαφάτη της Μυκόνου και ένα διαμέρισμα σε συγκρότημα κατοικιών στο Αγράρι της Μυκόνου με κοινόχρηστη πισίνα.Αλέξανδρος Μιχαηλίδης Καπνική Μιχαηλίδης Εγιναν… καπνός 120 χρόνια ιστορίας
Οι τίτλοι τέλους της Καπνικής Μιχαηλίδης, της ομώνυμης γνωστής οικογένειας της Β. Ελλάδας, έπεσαν πριν από δύο χρόνια. Εκτοτε στα ερείπια της κάποτε τέταρτης μεγαλύτερης προμηθεύτριας εταιρείας καπνού στον κόσμο γίνεται πλέον μάχη για να αποζημιωθούν αφενός οι τράπεζες, αφετέρου εργαζόμενοι και καπνοπαραγωγοί. Από τους τελευταίους κάποιοι έχουν καταφέρει τουλάχιστον να πάρουν πίσω την τελευταία σοδειά που είχαν δώσει στην εταιρεία χωρίς να πληρωθούν και να την πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή της αγοραίας. Κάποιοι άλλοι, ακόμα πασχίζουν.
Για τις 12 του μήνα είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός μιας τεράστιας ποσότητας καπνού που βρίσκεται στο όνομα του επικεφαλής της άλλοτε ισχυρής εταιρείας, του κ. Αλέξανδρου Μιχαηλίδη. Η ποσότητα του καπνού, που η εμπορική της τιμή έχει προσδιοριστεί σε πάνω από 5 εκατ. ευρώ, βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδοντες δεκάδες συνεργάτες και εργαζόμενους της επιχείρησης με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,56 εκατ. ευρώ περίπου. Ο πλειστηριασμός τέθηκε προς το παρόν σε καθεστώς αναστολής έπειτα από προσφυγή του επιχειρηματία. Κάτι όμως που δεν ισχύει για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται τον Απρίλιο και αφορούν κάποια οχήματα, όπως ένα λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού και ένα ηλεκτρικό κλαρκ.
H Καπνική Μιχαηλίδης ήταν μία ιστορική εταιρεία που είχε συνδεθεί στα 120 χρόνια ζωής της με την ίδια την παραγωγή καπνού στη χώρα, ξεκινώντας από τη γνωστή για τις ποικιλίες καπνού, ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Δράμα. Η ίδια η οικογένεια αποφάσισε στα μέσα του περασμένου αιώνα να κάνει επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον είχε εγκατασταθεί, προχωρώντας και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η ίδρυση της βιομηχανίας τροφίμων, που αργότερα θα γίνει γνωστή με τον διακριτικό τίτλο «Μπάρμπα Στάθης». Η οικογένεια θα γίνει γρήγορα μέλος στους κύκλους της ελίτ της συμπρωτεύουσας, ενώ κάποια εμβληματικά κτίρια της πόλης θα περιέλθουν στην κατοχή της. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας δεν προμήνυε αυτό που τελικά θα έρθει το 2017. Η υπεραιωνόβια Καπνική Μιχαηλίδης, που είχε φτάσει να θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια εταιρεία καπνού στον κόσμο, με πολλές θυγατρικές, σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και πελάτες τις μεγάλες πολυεθνικές, θα αναγκαζόταν να βάλει λουκέτο. Και τούτο υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών, εκ των οποίων πολλά φέρονται να δημιουργήθηκαν με εχέγγυα ανύπαρκτα αποθέματα. Αυτό αφενός ανάγκασε την Εθνική Τράπεζα να λάβει την απόφαση να σταματήσει την υποστήριξη στην εταιρεία και να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα και αφετέρου να προκαλέσει τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.
Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης Ο Mr NEOSET χάνει το κτίριο στην Κηφισίας
Η NEOSET, εταιρεία ίδρυσε το 1980 ο Κώστας Αλεξανδράκης, ήταν η επιχείρηση που κατάφερε να ανατρέψει τη διακοσμητική αισθητική του κλασικού ελληνικού νοικοκυριού. Στην εποχή της οικονομικής ευμάρειας, δε, έφερε στο προσκήνιο την έννοια του μοντέρνου, λιτού και οικονομικού επίπλου.
Η κάποτε ηγέτιδα στον χώρο του επίπλου, όμως, «έσκασε» από τα δάνεια και τις ζημίες, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, μιας και είναι σε εξέλιξη δικαστική υπόθεση για ενδεχόμενες μεθοδεύσεις που έγιναν ώστε ακόμα και με το λουκέτο οι ιθύνοντες της εταιρείας να μη χάσουν πολλά λεφτά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και επειδή τα χρέη πληρώνονται, ήρθε και η σειρά του κ. Αλεξανδράκη να βρεθεί αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί βλέποντας την ακίνητη περιουσία του να εκπλειστηριάζεται. Στις 26 του μήνα έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του εμβληματικού κτιρίου επί της Λ. Κηφισίας και Κατεχάκη, ιδιοκτησίας του ίδιου. Επισπεύδουσα είναι η Eurobank και η τιμή εκκίνησης έχει προσδιοριστεί περίπου στα 3,75 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο πέντε επιπέδων, σε οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων, το οποίο λειτουργούσε ως εκθεσιακός χώρος, ενώ έχει μισθωθεί από το 2014 σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων. Το ακίνητο που είχε αγοράσει από την εταιρεία πετρελαιοειδών Mobil Oil το 1986 ο κ. Αλεξανδράκης φέρει προσημειώσεις συνολικού ύψους της τάξης των 4 εκατ. υπέρ των τραπεζών, της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και ιδιωτών πιστωτών.
Υπενθυμίζεται ότι η NEOSET, που πέραν της κρίσης είχε δεχτεί και το μεγάλο πλήγμα του ανταγωνισμού με την έλευση των ΙΚΕΑ, είχε οδηγηθεί σε πτώχευση το 2014. Για κάποιους μήνες μετά την πτώχευση λειτουργούσε ένα άλλο δίκτυο με το σήμα NEOSET, το οποίο και φέρεται να είχε στηριχθεί σε σύμβαση παραχώρησης του σήματος για μία 20ετία, που φερόταν να είχε συνάψει η κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited με τη NEOSET. Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία διώχθηκε ποινικά το Δ.Σ. της εταιρείας. Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε η εκποίηση των ακινήτων και του εργοστασίου της NEOSET στη Χαλκίδα.
Αλέξανδρος ΓκερέκοςΣτο σφυρί τα διαμερίσματα-«φιλέτα»
Ακριβώς πάνω στην πλατεία Λιστόν στην Κέρκυρα, σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πόλης, βρίσκονται τα δύο «φιλέτα» ακίνητα που χάνει ο αδελφός της πρώην υπουργού και νυν προέδρου του ΕΟΤ Αντζελας Γκερέκου, Αλέξανδρος.
Στις 11 Μαρτίου βγαίνουν σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα του 4ου ορόφου 160 τ.μ., καθώς και μία αυτόνομη σοφίτα 80 τ.μ. στο κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ελευθερίας και Καποδιστρίου 9. Η θέση του θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακή με δεδομένο ότι η πλατεία Λιστόν, μεταξύ άλλων, είναι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα στην πόλη της Κέρκυρας με τη ρίψη των περιβόητων κανατιών! Ως επισπεύδουσα του πλειστηριασμού εμφανίζεται η ειδική εκκαθαρίστρια της πάλαι ποτέ FBB, PQH. Ως τιμή πρώτης εκκίνησης για το διαμέρισμα των 160 τ.μ. έχουν οριστεί οι 688.000 ευρώ και της σοφίτας οι 137.600 ευρώ.
Ο Αλέξανδρος Γκερέκος είναι αντιμέτωπος με τα χρέη που άφησε η γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Κέρκυρα» της οποίας ηγείτο πριν από μερικά χρόνια. Ηταν ένα εγχείρημα στο οποίο είχε επενδύσει πολλά, ώστε να δημιουργήσει έναν σημαντικό περιφερειακό παίκτη στην αγορά του γάλακτος σε μια περίοδο όπου γινόταν μεγάλη αναδιάταξη δυνάμεων στην αγορά των γαλακτοκομικών. Ωστόσο, το εγχείρημα όχι μόνο απέτυχε αφήνοντας υπέρογκα χρέη, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξ. Γκερέκος βρέθηκε υπόλογος στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για «συνέργεια σε κακουργηματική απάτη» έπειτα από μήνυση που είχαν υποβάλει γνωστές εταιρείες στον τομέα του γάλακτος, οι οποίες κατήγγειλαν ότι υπέστησαν περιουσιακή βλάβη, ύψους περίπου 600.000 ευρώ, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τη γαλακτοβιομηχανία. Ο ίδιος, πάντως, από την αρχή ακόμη, αρνείται την εμπλοκή του.
Κώστας Μπουτάρης Στο σφυρί το οινοποιείο της Νάουσας
Η προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η γνωστή εταιρεία Ι. Μπουτάρης & Υιός – Οινοποιητική, με μεγαλομέτοχο και διοικητικά ισχυρό άνδρα τον Κώστα Μπουτάρη, αδελφό του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν είναι κάτι καινούριο – μέσα στα χρόνια της κρίσης γινόταν διαρκώς μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του μεγάλου δανεισμού της. Το 2017 η αναδιάρθρωση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών. Ωστόσο, και πάλι η εταιρεία δεν κατάφερε να φανεί φερέγγυα, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να ξεκινά η διαδικασία για την πραγματοποίηση πλειστηριασμών των οινοποιείων και των αμπελώνων που έχει. Μία διαδικασία, ωστόσο, που συνήθως ανακόπτεται προσωρινά με προσφυγές της εταιρείας, όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες με το οινοποιείο και τα κτήματα της Σαντορίνης. Αυτή τη φορά, στις 11 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί από την Εθνική Τράπεζα το οινοποιείο της εταιρείας στη Νάουσα, όπου παράγονται κάποιες από τις πιο γνωστές ετικέτες κρασιού. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιοριστεί στα 2,59 εκατ. ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας είναι αδελφός του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες τους δεν έχουν καμία μετοχική ή εταιρική σχέση. Ηταν το 1995 όταν οι επιχειρηµατικοί δρόµοι του Kώστα και του Γιάννη Μπουτάρη χώρισαν, µε τον πρώτο να κατοχυρώνει την ιστορική εταιρεία Mπουτάρης Oινοποιητική και τον τέως δήµαρχο Θεσσαλονίκης να τραβά τον δικό του δρόµο, δηµιουργώντας το Kτήµα Kυρ Γιάννης.
Ωστόσο, η Mπουτάρης Oινοποιητική αντιµετώπιζε πολλά προβλήµατα, φτάνοντας να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μαρής Εμπειρίκος Νέος πλειστηριασμός για τους Πεταλιούς
Στις 5 Μαρτίου αναμένεται να επαναληφθεί ο πλειστηριασμός του μεριδίου που κατέχει ο Μαρής Εμπειρίκος στις «Ελληνικές Mαλδίβες», όπως έχει χαρακτηριστεί το σύμπλεγμα των Πεταλιών στον νότιο Eυβοϊκό. Πρόκειται για μία περίπτωση που έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.
Ουσιαστικά, πρόκειται για το 50% των μετοχών της εταιρείας Πεταλιοί Α.Ε., όπου έχει μεταβιβαστεί το σύνολο της ιδιοκτησίας των Εμπειρίκων στους Πεταλιούς, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και πρώτη τιμή προσφοράς τα 25,74 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο σφυρί θα βγουν τρεις τίτλοι μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρείας που συστάθηκε το 1937, και οι οποίοι αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ η καθεμιά. Το σύνολο των μετοχών της είναι 46.998 και η αξία αυτών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε στα 4.050.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο Mαρής Eμπειρίκος διέμενε στην Kαλιφόρνια των HΠA. Ωστόσο, τώρα δηλώνει «κάτοικος Xερσονησίου (Ξερονησιού) του συμπλέγματος των Nήσων Πεταλιών N. Ευβοίας». Στο συγκεκριμένο νησάκι, που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συστάδας, δεσπόζει το λευκό αρχοντικό των Eμπειρίκων και απέναντι η βίλα του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της ΕΛΙΝΟΪΛ Σπύρου Kαρνέση, ενός από τους βασικούς αγοραστές των εκτάσεων που πούλησε στην πορεία του χρόνου η οικογένεια Eμπειρίκου.