Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών και ιεροπραξιών σε Εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους λατρείας που ελήφθη για την αποφυγή διάδοσης του κοροναιού.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός . Παράλληλα, οι προσφεύγοντες σημειώνουν πως με την κυβερνητική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
Οι τέσσερις δικηγόροι υπογραμμίζουν στην προσφυγή τους, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Μαίου 2020, πως μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. «Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό, οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή στο χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.