Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «εκτυπώνει» αναπνευστικές συσκευές για τα νοσοκομεία

68

Μια καινοτόμα πρωτοβουλία που αξιοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, έλαβαν από κοινού το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα έλλειψης υλικών που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας, συνεργάστηκαν προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά τα νοσοκομεία της χώρας παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης. Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι γνωστοί από την έρευνά τους για την περιβαλλοντική ρύπανση στο Βόλο, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης μαζί με τους ερευνητές Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά της ομάδας TED3D.

Η ερευνητική ομάδα που σχηματίστηκε με αφορμή την πανδημία του κορωνϊού που ξέσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να συμβάλουν έμπρακτα στη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας και μακροπρόθεσμα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Αφού πραγματοποίησαν αυτοψία στα νοσοκομεία, μελετώντας και καταγράφοντας τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την προστασία γιατρών και εργαζόμενων καθώς και την περίθαλψη των ασθενών, στη συνέχεια μελέτησαν τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και η διεθνή βιβλιογραφία που αφορά την παραγωγή 3D ειδών πρώτης ανάγκης που συμβάλουν στη μάχη κατά της μετάδοσης του Covid-19.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προεργασίας δεν άργησε να έρθει αφού, προχώρησαν άμεσα στον σχεδιασμό και την μαζική παραγωγή προστατευτικών ασπίδων προσώπου (faceshields) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, βαλβίδων για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, φίλτρων αναπνευστικών συσκευών και Hands free λαβών για τα νοσοκομεία σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής. Όπως αναφέρει η ομάδα, σύντομα οι πρώτες ποσότητες των παραπάνω ειδών θα παραδοθούν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από ιδίους. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ηλία Φρυτζαλά από το TED3D.

magnesianews.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις