Ζοφερή ήταν η εικόνα που επικράτησε στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας το Μάρτιο, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων στο δεύτερο μισό του μήνα λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε πτώση της κυκλοφορίας κατά 40% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.
Γράφει ο Αχιλλέας Τόπας
Είναι ενδεικτικό ότι το Μάρτιο του 2019 ο αριθμός των διελεύσεων στους οκτώ μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Κεντρική Οδός) ανήλθε σε 695.000, ενώ τον περασμένο μήνα οι διελεύσεις μειώθηκαν κατά 275.000 φτάνοντας τις 420.000.
Η πτώση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες
Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο τον Απρίλιο δεδομένου ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πτώση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου υπερβαίνει το 70% κατά μέσο όρο, καθώς τις καθημερινές διαμορφώνεται σε ποσοστό λίγο πάνω από 60% και τα Σαββατοκύριακα αγγίζει ακόμα και το 90%.
Η κυκλοφορία των ΙΧ όπως ήταν αναμενόμενο σημείωσε πτώση κατά περίπου 45% το Μάρτιο, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό κυμάνθηκε η μείωση της κίνησης των βαρέων οχημάτων η οποία ανήλθε σε 8% σε σχέση με το Μάρτιο του 2019.
Από την πρώτη Μαρτίου έως και τις 11, όταν τα μόνα μέτρα που είχαν ληφθεί αφορούσαν στην απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες σημείωσε πτώση ύψους 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.
Από τις 12 Μαρτίου, όταν δηλαδή τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, έως και τις 22 Μαρτίου η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους σημείωσε πτώση 41%, ενώ το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 73% από τις 23 Μαρτίου έως το τέλος του μήνα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Αττική Οδός στην οποία τα επίπεδα της κίνησης αυξάνονται σταθερά από το 2014, όταν η ημερήσια κυκλοφορία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας με τον μέσο όρο των διελεύσεων να πέφτει κάτω από τις 200.000 την ημέρα. Από τις αρχές του 2015 η κυκλοφορία στον οδικό άξονα παρουσιάζει αύξηση, αγγίζοντας τις 240.000 οχήματα την ημέρα το 2019.
Μείωση 59% της επιβατικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια
Κατά 58,8% μειώθηκε το Μάρτιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του Covid 19 έχει καθηλώσει τα αεροσκάφη.
Η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια το Μάρτιο ανήλθε σε 293.525 επιβάτες έναντι 713.068 επιβατών τον αντίστοιχο μήνα του περσινού έτους. Η πτώση σημειώθηκε κυρίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του περασμένου μήνα, όταν ξεκίνησε η αναστολή πτήσεων από και προς προορισμούς του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία.
Ο αριθμός των πτήσεων μειώθηκε κατά 33,4% συγκριτικά με το 2019 δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν μόλις 4.818 ενώ το Μάρτιο του περασμένου έτους ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε σε 7.229.
Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών, καθώς την πρώτη εβδομάδα η μείωση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχεται σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 95%.