Σ’ όποια μεριά ελληνικής γης και αν πατήσεις, σίγουρα θα πέσεις πάνω σ’ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μέσα σε ελαιοστάσια, ψηλά στα βουνά ακόμη και δίπλα στη θάλασσα. Μπορεί ακόμη η καραντίνα να μην έχει λήξει, ωστόσο, σε συνεργασία με τους Football Romantics, σας παρουσιάζουμε μια λίστα με 10 εντυπωσιακά γήπεδα στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει να επισκεφτείτε όταν όλο αυτό τελειώσει.
Γράφει ο Άκης Κατσούδας
Γαλατάς Τροιζηνίας
Στην Αργολίδα βρίσκεται ένας από τους πιο όμορφους και εντυπωσιακούς αγωνιστικούς χώρους στην Ελλάδα. Το γήπεδο είναι λες και πλέει πάνω στη θάλασσα, ενώ η θέα φτάνει μέχρι απέναντι, την γραφική πόλη του Πόρου. Αν τυχόν βρεθείτε στο νησί του Αργοσαρωνικού, πάρτε το μικρό καράβι που ενώνει τις δύο πόλεις και επισκεφτείτε το. Το γήπεδο ανακατασκευάστηκε το 2018 ενώ αποτελεί έδρα της τοπικής ομάδας, ΑΓΣ Ιδομενέα Γαλατά.
Ελάτη, Τρίκαλα
Όχι, το γήπεδο δεν βρίσκεται στις Άλπεις, αλλά μέσα στα δάση της Πίνδου και συγκεκριμένα στο χωριό της Ελάτης στα Τρίκαλα. Αυτός ο εντυπωσιακός αγωνιστικός χώρος που πνίγεται μες τα έλατα, κατασκευάστηκε με κονδύλι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με σκοπό να πραγματοποιήσουν σ’ αυτό μέρος της προετοιμασίας τους, ομάδες που διαμένουν στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής. Την περασμένη δεκαετία, ειδικά τα καλοκαίρια, μαζεύονταν οι νέοι της περιοχής και έδιναν τουρνουά μεταξύ τους, ωστόσο, σήμερα το γήπεδο δυστυχώς δεν χρησιμοποιείται. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τους Football Romantics, οι οποίοι έκαναν πεζοπορία στην περιοχή και έπεσαν τυχαία πάνω του.
Γραβούνα Καβάλας
Το γήπεδο της Θράκης Γραβούνας έχει κάτι μοναδικό στον κόσμο. Ακριβώς δίπλα στις πλάγιες γραμμές του υπάρχει το πάνω τμήμα ενός πύργου ελέγχου. Το συγκεκριμένο κτίσμα μεταφέρθηκε πριν από χρόνια από το αεροδρόμιο της Καβάλας το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στο γήπεδο. Από κάτω λειτουργεί κυλικείο, ενώ στο πάνω μέρος στήνουν τις κάμερες αρκετές φορές τηλεοπτικά κανάλια της Καβάλας που μεταδίδουν αγώνες της τοπικής ομάδας. Η φωτογραφία και οι πληροφορίες είναι του Στέλιου Καρακάση.
Λίνδος, Ρόδος
Την Λίνδο είναι πολύ πιθανό να τη γνωρίζετε εξαιτίας της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής της και της βαρυσήμαντης αρχαιολογικής σημασίας, καθώς αποτελεί μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και σταυροδρόμι πολιτισμών δύσης και ανατολής. Το γήπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ενώ ο πράσινος χλοοτάπητας ξεχωρίζει μέσα στα βράχια και την πανέμορφη παραλία της περιοχής. Αποτελεί έδρα της τοπικής ομάδας, Κλεόβουλου Λίνδου, ενώ την εντυπωσιακή φωτογραφία τράβηξε Άγγλος τουρίστας και έστειλε στους Football Romantics.
Λιβάδι Ολύμπου
Έχετε φανταστεί ποτέ να παίζετε ποδόσφαιρο με θέα τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ολύμπου; Κι όμως, γίνεται. Το γήπεδο βρίσκεται στο πανέμορφο Λιβάδι Ολύμπου, στα 1.200 μέτρα. Εκεί κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται τουρνουά ποδοσφαίρου. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε μια ζακέτα για να αντέξετε τους διαπεραστικούς αέρηδες που πνέουν χειμώνα καλοκαίρι. Η φωτογραφία απεστάλη στους Football Romantics από αναγνώστη της σελίδας.
Αλεπότρυπα, Αθήνα
Ψηλά στην Κυψέλη βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της Αττικής. Το φυσικό τοπίο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο είναι εντυπωσιακό, καθώς ολόγυρα του σταδίου υπάρχουν μεγάλοι βράχοι, στους οποίους λέγεται πως παλιά ζούσαν αλεπούδες – εξού και το όνομα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά υψώνονται πολυώροφες πολυκατοικίες, οι κάτοικοι των οποίων έχουν τύχη να παρακολουθούν τους αγώνες δωρεάν και από θέση VIP. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από αγώνα της Πέρα Κλουμπ.
Τήνος
Λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι της Τήνου, βρίσκεται αυτό το εντυπωσιακό γήπεδο. Η θέα είναι φοβερή, με τους ντόπιους να βλέπουν τους αγώνες στο λόφο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω, στο Μνημείο Βαλκανικών Πεσόντων. Πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, ο αγωνιστικός χώρος ανακαινίστηκε, ενώ τοποθετήθηκε και νέος υπερσύγχρονος χλοοτάπητας. Τώρα αν κάποιο σουτ περάσει πάνω από τις εξέδρες, ένας θεός ξέρει αν βρεθεί η μπάλα στη θάλασσα.
Τσεπέλοβο, Ιωάννινα
Αν ταξιδέψετε στα Ζαγοροχώρια, σίγουρα θα κάνετε μια στάση στο Τσεπέλοβο, το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, το οποίο ξεχωρίζει για την παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του, η οποία είναι εμφανής σ’ όλα τα σπίτια, τα σοκάκια και τις εκκλησίες της. Σ’ αυτό το πνεύμα δεν θα μπορούσε να μην είναι και το δημοτικό γήπεδο της περιοχής, οι κερκίδες του οποίου δεν είναι τσιμεντένιες ή γεμάτες με πλαστικά καθίσματα, αλλά κι αυτές πετρόχτιστες. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο ξεχωριστές κερκίδες στην Ελλάδα. Η φωτογραφία εστάλη στους Football Romantics από αναγνώστη της σελίδας.
Πράμαντα, Τζουμέρκα
Το γήπεδο, το οποίο αποτελεί έδρα της Αθλητικής Ένωσης Πραμάντων, βρίσκεται στα 830 μέτρα, ενώ οι εγκαταστάσεις του όσο και το οδικό δίκτυο ως εκεί είναι υπερσύγχρονα, καθώς κατασκευάστηκε μόλις το 2013 για τις ανάγκες της τοπικής ομάδας. Ξεχωρίζουν οι κιτρινόμαυρες εξέδρες του, ενώ για τους ντόπιους αποτελεί το στολίδι της περιοχής. Το γήπεδο διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα, ενώ το φυσικό τοπίο είναι πανέμορφο, με το μάτι να φτάνει ως την Στρογγούλα.
Ναύπλιο
Λίγο έξω από το Ναύπλιο βρίσκεται το διάσημο Νταμάρι, ένα γήπεδο όνομα και πράμα. Ο αγωνιστικός του χώρος είναι ακόμη από άμμο, ενώ τα βράχια είναι λες και ετοιμάζονται να καταπιούν τις κερκίδες του. Το γήπεδο, δυστυχώς, εδώ και χρόνια, δεν χρησιμοποιείται, ωστόσο, μεγάλος πόθος των ντόπιων είναι να το δουν πάλι γεμάτο με κόσμο. Τα νέα μάλλον είναι ευχάριστα καθώς, σύμφωνα με τον δήμο Ναυπλίου, πρόκειται να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σ’ ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Σίγουρα πρόκειται να είναι μία από τις πιο καυτές έδρες στην Ελλάδα.