Το σχέδιο Μητσοτάκη για διάλυση του Κινάλ επισπεύδει την συγχώνευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία . Σκηνικό σύγκρουσης παρατάξεων στις εκλογές
Του Γ. Λακόπουλου
Εξελίξεις που κυοφορούνται από καιρό στο παρασκήνιο επιταχύνονται το τελευταίο διάστημα, προφανώς λόγω του ενδεχόμενου να προκηρύξει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές. Για να προλάβει τις συνέπειες της ύφεσης, μαζί με την παλιότερη επιδίωξη της να «κάψει» την απλή αναλογική και να «τελειώσει με τον Τσίπρα»- κατά τη προσφιλή διατύπωση όσων προωθούν αυτή την ιδέα- τώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι «είναι στα πάνω του»
Η οριζόντια κινητικότητα ανάμεσα στα κόμματα και λοιπούς παράγοντες του δημοσίου χώρου, εξελίσσεται στον απόηχο δυο πληροφοριών που διακινήθηκαν επίμονα τις τελευταίες μέρες:
Πρώτα ήταν οι πληροφορίες από φιλοκυβερνητικές πηγές ότι στον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετίζει να συμπεριλάβει και εν ενεργεία βουλευτές του Κινάλ.
Οι πληροφορίες αυτές -που δεν διαψεύσθηκαν από όλους τους αναφερόμενους- ερμηνεύθηκαν ως εκκίνηση των σχεδιασμών του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλύσει το Κινάλ, όπως έκανε με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και τους βουλευτές του.
Η δεύτερη πληροφορία που δεν διαψεύσθηκε αφορά συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Κατά παράδοση οι επαφές του ισχυρού επιχειρηματικού και μιντιακού παράγοντα -με την προσωπική συμμετοχή στην μεταπολεμική ιστορία της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης- εξετάζονται από τους πολιτικούς παρατηρητές με ενδιαφέρον.
Σε κανέναν δεν είναι άγνωστο ότι παρά τη διαφορετική πολιτική προέλευση η προσωπική σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι καλή, όπως είναι η «πατρική» και σχέση με τη Φώφη Γεννηματά.
Στο φόντο που διαμόρφωσαν αυτές οι πληροφορίες, ένα νέο κύμα διαρροών αναφέρει ότι παράγοντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κινάλ και για την ακρίβεια τα πιο στενά πρόσωπα των επικεφαλής τους- οργανώνουν την από κοινού αντίδρασή τους στην επιχείρηση διεμβολισμού του «μεσαίου χώρου», όπως θα προβληθεί από τη ΝΔ η κοινοβουλευτική αποδυνάμωση του Κινάλ.
Το νέο στοιχείο αυτών των διαβουλεύσεων -που έχουν προϊστορία- είναι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα δυο κόμματα σε συγχώνευση.
Αν αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα και την αφετηρία για την διαμόρφωση νέου φορέα Αριστεράς- Κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γεννηματά σε διακριτό ρολό θα κριθεί και από τους συσχετισμούς στο εσωτερικό των δυο κομμάτων. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για αντιδράσεις το περιβάλλον της Φώφης.
Ενδεχομένως η ισχυρή παρέμβαση Τσίπρα έχει στόχο να προλάβει αντίστοιχες αντιρρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή η θορυβώδης επανεμφάνιση της πρώην υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη στο προσκήνιο, σχετίζεται με τις πληροφορίες για κλιμάκωση της σοβούσας από καιρό καιρό αναμέτρησης ανάμεσα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και την οικογένεια Μητσοτάκη, που παραδοσιακά δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις.
Την εικόνα αυτή ενισχύει και η κινητοποίηση προπαγανδιστικών μηχανισμών του συστήματος Μητσοτάκη που εμφανίζουν τον Β. Βαρδινογιάννη ως «παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».
Οι πολιτικοί παρατηρητές διαισθάνονται καταιγιστικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι που θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και οι εκλογές θα μετατραπούν σε σύγκρουση των δυο παρατάξεων πλέον. Με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιστοίχως επικεφαλής.
Σ’ αυτή τη περίπτωση η Δημοκρατική Παράταξη θα μπορεί να ανακτήσει τα ιστορικά της πλεονεκτήματα καθώς στη ΝΔ η μονοπώληση της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του, οδηγεί σε αντισυσπειρώσεις, με φυγόκεντρες διαθέσεις, κυρίως από την πλευρά της «ομάδας Σαμαρά».