Στον ΕΦΚΑ η Ελλάδα αναστενάζει…

79

Η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός για τα τεράστια προβλήματα που έχει ο ΕΦΚΑ στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Για τα πιο απλά και αυτονόητα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κλίνει καθημερινά σε όλες τις πτώσεις την «ψηφιακή σύνταξη» και τις αυξήσεις, ο ΕΦΚΑ αδυνατεί και υποφέρει. Και μαζί του υποφέρουν πολίτες και προσωπικό.

Την ώρα που οι υπηρεσίες υποτίθεται ότι παρέχονται ηλεκτρονικά λόγω πανδημίας, ελάχιστα είναι τα τμήματα που έχουν αρμόδιο υπάλληλο να απαντά τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά για προγραμματισμένα ραντεβού. Οι ασφαλισμένοι, ειδικά του πρώην ΟΑΕΕ, περιμένουν επί ώρες έξω από τα υποκαταστήματα να εξυπηρετηθούν, ενώ τα ερωτήματά τους για τα πιο απλά πράγματα παραμένουν αναπάντητα.

Τώρα πια χρειάζεται «μέσον» όχι για να βγει γρήγορα η σύνταξη, αλλά για να πληροφορηθείς πότε θα αποδεχτούν την αυτασφάλιση για την οποία ο ΕΦΚΑ έχει λαμβάνειν έσοδα. Οι αιτήσεις συντάξεων σε εκκρεμότητα ξεπέρασαν τις 250.000, τα ελλείμματα μήνα με τον μήνα διογκώνονται. Ακόμα και αυτή η υπερτιμημένη εξαγγελία για την ψηφιακή σύνταξη μετατέθηκε, αφού η πιλοτική εφαρμογή της απέτυχε γιατί έχουν γίνει λάθη στους επανυπολογισμούς.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν σοβαρότατες ευθύνες και ο διοικητής του ΕΦΚΑ, όπως όλα δείχνουν, ασχολείται μόνο με την προετοιμασία του πληροφοριακού συστήματος. Αλλά φαίνεται να ξεχνά ότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι ΗΔΙΚΑ.

Ευθύνη όμως για τη σημερινή κατάσταση έχει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, που έκανε το 2017 μια πολύ βιαστική ενοποίηση πολλών και διαφορετικών Ταμείων. Διαφορετικά συστήματα και νοοτροπίες έπρεπε να βρουν έναν ενιαίο ρυθμό, χωρίς μεταβατικές περιόδους, με περιορισμένο προσωπικό και αυξανόμενες ανάγκες.

Οταν ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υπουργός Εργασίας πριν από 22 χρόνια, ανακοίνωσε την ενοποίηση του ΤΑΕ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ σε έναν ενιαίο φορέα, προέβλεψε μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων. Κάτι περισσότερο θα ήξερε. Αυτοί που δεν ήξεραν όμως, γιατί δεν ρώταγαν;

Και αυτοί που σήμερα έχουν την εξουσία και προετοιμάζουν το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή γιατί επαναλαμβάνουν, κύριε πρωθυπουργέ, τα ίδια και χειρότερα λάθη;

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις