Κάτι τρέχει με την Πρόεδρο: Ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την Σακελλαροπούλου;

427

Τι συμβαίνει με την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου;  Ποιες είναι οι σχέσεις της με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της αυτή την κρίσιμη περίοδο των ελλληνοτουρκικών εντάσεων;

Του Γ. Λακόπουλου

Τα ερωτήματα δεν είναι τυχαία. Πρώτα ήταν οι φήμες. Ακολούθησαν πληροφορίες, που από τη  φύση τους δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Και ύστερα τα δημοσιεύματα.

Δυο έγκυροι πολιτικοί συντάκτες, ο Βασίλης Σκουρής από τις Ιeidiseis.gr  και ο Τάσος Παππάς από την Εφημερίδα των Συντακτών έφεραν στο θέμα στην επιφάνεια.

Ο Βασίλης Σκουρής, σημειώνοντας τους λόγους για τους οποίους ο Πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί πρόταση άλλου αρχηγού προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων υπό την  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγραφε:

«Στο Μαξίμου φέρεται να εκτιμούν πως η νέα Πρόεδρος δεν έχει ακόμα την πλήρη δυνατότητα σύνθεσης των απόψεων που θα ακουστούν, με αποτέλεσμα από τυχόν συμβούλιο να προκύψουν επιπλέον προβλήματα»

 Σύμφωνα με τον Τάσο Παππά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εκτιμά ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έχει το πολιτικό ανάστημα ούτε την πείρα να διαχειριστεί τόσο κρίσιμες υποθέσεις. Μπορεί ο ρόλος της, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι διακοσμητικός, ωστόσο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να λειτουργήσει συνθετικά για να μην καταλήξει σε ναυάγιο η διαδικασία, εξέλιξη που θα πλήξει το κύρος και την εικόνα του».

 Για κανέναν από  τους δυο δεν υπήρξε διάψευση από καμία πλευρά. Όσα αναφέρουν οι δυο δημοσιογράφοι παραμένουν, ως αποδεκτές  εκτιμήσεις, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Έτσι, όμως, για πρώτη φορά  από τη Μεταπολίτευση, δημιουργείται ένα ιδιότυπο πολιτειακό πρόβλημα: ο αρχηγός του κράτος  φέρεται ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει ένα μέρος καθηκόντων του. Για την ακρίβεια να διευθύνει, όπως ορίζεται, τις εργασίες του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ουσιαστικά η αδυναμία της κυρίας Σακελλαροπούλου, όπως εκτιμάται από τον πλέον αρμόδιο -κατά τα δημοσιεύματα- συνιστά πολιτειακό κενό και εξελίσσεται σε εμπόδιο στην ανάληψη μιας πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού από την οποία μπορούν να κριθούν πολλά για την κυβερνητική πολιτική και για τη χώρα.

Από μόνο του το θέαμα της Προέδρου που αυτή την περίοδο, μετακινείται με τουριστική χαλαρότητα από νησί σε νησί και πραγματοποιεί «ανώδυνες» συναντήσεις, χωρίς καμία επαφή με την κυβέρνηση-  πέραν ενός βιαστικού τηλεφωνήματος εκ μέρους του Πρωθυπουργού που τη βρήκε στη Νάξο- και τις πολιτικές δυνάμεις, υποδηλώνει ένα πρόβλημα.

Εκτός από την προκύπτουσα αδυναμία να συντονίσει την ενδεχομένη σύγκλιση του Συμβουλίου των Αρχηγών- και γι’ αυτό είναι αδύνατο να υπάρξει-  η Πρόεδρος ως επικεφαλής του κράτους έχει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε, σε ό,τι αφορά την εμπέδωση της εθνικής ομοψυχίας, την ανάδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας στο διεθνή χώρο και την προειδοποίηση των γειτόνων εκ μέρους όλων των Ελλήνων για τις συνέπειες του τυχοδιωκτισμού τους. Με ποιο τρόπο διεκπεραιώνει αυτόν τον ρόλο;

Κατά τα άρθρα 36 και 37  του Συντάγματος ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εκπροσωπεί διεθνώς το Κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας» και «είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Xώρας». Ακόμη και στις περιπτώσεις  που ο ρόλος του είναι συμβολικός- καθώς την ευθύνη των πράξεων του έχει η κυβέρνηση- η ελλιπής εκπροσώπηση του συμβολισμού εκ μέρους της σημερινής Προέδρου, συνιστά οιονεί δυσλειτουργία του Πολιτεύματος.

Όταν στην Αθήνα η κυβέρνηση σημειώνει διαρκώς τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα  από την Τουρκία και επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο εναντίον της και όταν στο Αιγαίο οι Ένοπλες δυνάμεις  αγωνιούν για να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά ο αρχηγός του κράτους αλλάζει φιλοφρονήσεις με τις -σπουδαίες καθόλα όλα- «γιαγιάδες της Μυτιλήνης», κάποιος πρέπει να μιλήσει: υπάρχει πρόβλημα με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων από τη Σακελλαροπούλου και πώς αντιμετωπίζεται; Αν η Βουλή, σχεδόν ομόφωνα, εξέλεξε μια πρόεδρο που δεν μπορεί να διευθύνει μια κρίσιμη πολιτειακή διαδικασία, κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Ας είμαστε τουλάχιστον λιγο πραγματιστες…
    Ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας εχει ρόλο κάτα πολύ διακοσμητικό….Αλλά, αυτό το καιρό που η τουρκική ηγεσία έχει τη απόλυτη πρωτοβουλία στο Αιγαίο, στη ελληνική υφαλοκρηπίδα, και όπου η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι τηλέφωματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή γραφειοκρατία …οχι ηγεσια γατι η ΕΕ δεν εχει ηγεσια (η Τουρκία εχει!) …
    Σε αυτό το περιβάλλον, λεγεται οτι η προεδρος της χωρας στο διακοσμητικό ρολο της δεν κάνει αρκετά….λιγο, παράδοξο! Διότι:

    Όταν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δεν κάνουν σχεδόν τίποτε για τη επιθετικότητα των Τούρκων….το να ακούμε και να βλέπουμε στις τηλεοπτικές εκπομπές, ελεγχόμενες από τη κυβέρνηση, ότι μερικά πλοία του ναυτικού “παρακολουθουν” τη πορεία του Ο. ΡΕΙΣ, είναι απλά….Για εσωτερική και κομματική κατανάλωση!!!
    Η πραγματικότητα είναι καθαρή και ξαστερη :
    1. Η Τουρκία με τις ενέργειες των πλοίων της μέσα στη ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα έχει δημιουργήσει αυτό που σχεδίαζε για χρόνια….αμφιβολία και γκρίζες ζώνες στις θαλάσσιες περιοχές ελληνικών δικαιωμάτων.
    2. Η Ελλάδα έχασε σπουδαίο κομμάτι των εθνικών δικαιωμάτων το οποίο θα φανεί σε ενδεχόμενη διεθνή μεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
    3. Η Ε.Ε. με τη ηγεσία της Γερμανίας δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει κυρώσεις στη Τουρκία…λόγω των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Γερμανών και Τούρκων …οπότε η επιμονή των ελληνικών κυβερνήσεων για τα τελευταία 40 χρόνια να ” παρακαλουν” τους ευρωπαίους και τις ΗΠΑ για τη λύση του ελληνο-τουρκικου είναι λάθος και ενάντια των εθνικών συμφερόντων. Αυτο θα φανεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
    4. Το λανθασμένο επιχείρημα των ίδιων ελληνικών κυβερνήσεων…παραφραση :..Δηλ. να κάνουμε πόλεμο με τη Τουρκία?
    Αυτή η δικαιολογία προβάλετε για:

    Α. Να φοβίσουν τους έλληνες,
    Β. Να φανεί ότι η Ελλάδα είναι…το καλό παιδί της Ευρώπης..Δεν κάνει ” κακίες ” ενέργειες…
    Γ. Να ” ηρεμήσει” τη χαρισματική τουρκική ηγεσία…Για να δείξουν έλεος!!!…

    Οπότε είναι εντελώς άδικο να προβάλετε η πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας οτι δεν ειναι σε θεση να εκτελεί τα καθήκοντά της..
    Ας εκτελέσουν πρώτα τα καθήκοντά τους η κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ένοπλες δυνάμεις…Σύμφωνα με τη συνείδηση και το Σύνταγμα των Ελλήνων!!

    Τι περισσότερο αντί εθνικό και εντελώς ψέμα να ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις οτι….το Ο. ΡΕΙΣ ..Δεν κάνει έρευνες στη ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω του….θορύβου των μηχανών και συστημάτων των πλοίων γύρω του !!! Όταν θα έπρεπε μετά από τη επίσημη προειδοποίηση κατά το κώδικα ναυσιπλοΐας από το ελληνικό στόλο προς τη τουρκική αρμάδα να καταστρέψουν τα καλώδια έρευνας του τούρκικου σκάφους…βαση στρατηγικού σχεδίου με τη συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων της ελληνικής Βουλής!
    Και κάτι απλό…με τη καταστροφή των καλωδίων του ΡΕΙΣ….Η Τουρκία δεν θα τολμούσε γενική σύρραξη με τη Ελλάδα για τους λόγους :
    1. Για το εμβολιασμό του Κ. ΡΕΙΣ από το ελληνικό Λήμνος δεν έκανε απολύτως τίποτε!!! Που σημαίνει ότι η Τουρκία είναι σε θέση να δεχθεί ζημίες για λόγους που έχουν στο σχέδιο τους ….πχ…να παραπονεθουν στους φίλους μας….ΕΕ και ΗΠΑ…ότι η Ελλάδα είναι επιθετική!!…
    Οπότε εάν τα καλώδια καταστρέφονταν ..Η Τουρκία απλά θα έκανε το θέμα απλά….Διεθνές ….μέσω ΟΗΕ…Και όχι πολεμική σύγκρουση….πιθανότητα 60% !
    2. Η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση να έχει και άλλο μέτωπο, μαζί, με Συρία, Λιβύη, κουρδικό….οπότε θα αποφύγει, τώρα, σύγκρουση με τη Ελλάδα κύριως στη θάλασσα…
    3. Μια σθεναρή κίνηση από μέρους Ελλάδος θα ξυπνούσε…Ο χι το φιλότιμο των γάλλων, αλλά, τη πιθανότητα ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και τη ικανότητα…Κάτι που οι …Φίλοι μας…θα πρέπει να υπολογίσουν στα σχέδια τους …..
    Απλά, η Γαλλία θα ήθελε κάποιο αποφασιστικό να είναι σύμμαχος …έστω για οικονομικούς λόγους …πχ πώληση οπλισμού…
    Σε όλες αυτές τις λίγες πραγματικότητες, δεν φαίνεται, ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεγάλη εθνική ευθύνη…
    Η κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις έχουν τη μέγιστη εθνική ευθύνη…και μέχρι στιγμής δεν τη διαχειρίζονται σωστά!!

Comments are closed.