Η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 77 έτη, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων τα 39 έτη, από τα 48 έτη που ήταν στην πρώτη φάση της επιδημίας.
Από τα 228 εγχώρια χθεσινά κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.
Και πάλι χθες η Περιφέρεια Αττικής ήταν πρώτη σε αριθμό νέων κρουσμάτων με 107, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 25 κρούσματα εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ ρεκόρ δεκαημέρου σημειώθηκε στην Περιφέρεια Λέσβου με 22 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Να σημειωθεί ότι, διασωληνωμένοι παραμένουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς 36 ασθενείς, ενώ χθες έγιναν και 29 νέες εισαγωγές με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19. Η πλειοψηφία (65,7%) των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνω των 65 ετών, περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες.
Από τα προαναφερόμενα στοιχεία αλλά και των προηγούμενων δέκα ημερών επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, είναι αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων. Με τον Αύγουστο να αποδεικνύεται τελικά ως την πιο ιδιάζουσα και απρόβλεπτη περίοδο με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι επιδημιολόγοι μέχρι σήμερα.
Η ιδιομορφία του Αυγούστου
Από την αρχή της επιδημίας, παγκοσμίως, παρά την αρχική υγειονομική πρόκληση της αντιμετώπισης του άγνωστου αλλά ευμετάδοτου και επιθετικού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες και τα υγειονομικά συστήματα ανά χώρα κατάφεραν να βασιστούν σε προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη του φαινομένου. Και σε πολλές περιπτώσεις οι προβλέψεις αποδείχθηκαν επιβοηθητικές.
Ο Αύγουστος ωστόσο ήρθε για να δείξει ευθύς εξ αρχής ότι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός, η αύξηση των μετακινήσεων και ο συγχρωτισμός ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας σε δημόσιου και ιδιωτικούς χώρους, αποδείχθηκαν δύσκολες μεταβλητές στην εξίσωση της νόσου COVID-19.
Και από τα 5 ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 21 Ιουλίου, πολύ γρήγορα φτάσαμε στον 20πλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων 10 ημέρες αργότερα στις αρχές Αυγούστου. Και όσο ο κλασσικός μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των Ελλήνων συνέχισε να εξελίσσεται παγιώθηκαν τα τριψήφια νούμερα. Κατά μέσο όρο τον Αύγουστο αναφέρονται πλέον 230 κρούσματα την ημέρα.
Η απότομη αύξηση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γέμισε φόβο τους ειδικούς, που βάσει διαφόρων επιδημιολογικών μοντέλων, εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να καταγράφονται έως και 400 κρούσματα ημερησίως. Ευτυχώς το σενάριο αυτό δεν επαληθεύτηκε καθώς ελήφθησαν αμέσως μέτρα σε τοπικό επίπεδο (Πόρος, Αμπελώνας Λάρισας, Μύκονος, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη, Αττική, Χαλκιδική κ.α.).
Όμως, τα σταθερά υψηλά ημερήσια νούμερα, που λίγο έλειψαν την Τετάρτη να αγγίξουν τα 300, επιβεβαιώνουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη θεωρία ότι ένας μικρός αριθμός φορέων μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα, όταν ευνοήσουν οι συνθήκες. Και ο Αύγουστος προσέφερε τις κατάλληλες συνθήκες: χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), συγχρωτισμός ημέρα και νύχτα σε δημόσιους χώρους και απροθυμία στον αυτο-περιορισμό όσων θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.
Από τα 48 έτη που ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, τώρα πια έχει πέσει στα 39 έτη, απόδειξη της εκτεταμένης διασποράς του κορωνοϊού στις νεαρότερες ηλικίες. Η ηλικιακή ομάδα των 18-45 υπερ-εκπροσωπείται στις διαγνώσεις των νέων κρουσμάτων.
Παράλληλα αυξήθηκαν και οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, 65 ετών και άνω. Από τους 203 θανάτους στις 30 Ιουλίου χθες είχαμε φτάσει στους 256. Οι 15 εκ των 53 θανάτων που αφορούν τις πρώτες 28 ημέρες του Αυγούστου προέρχονται από δύο οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του Ασβεστοχωρίου, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στους ηλικιωμένους τροφίμους από έναν νεαρό εργαζόμενο.
Αν και ελήφθησαν άμεσα μέτρα, με προεξάρχουσα την απαγόρευση των επισκεπτηρίων στους οίκους ευγηρίας και τον μοριακό έλεγχο όλων των εργαζομένων, δυστυχώς μια τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας τον Εύοσμο βρέθηκε θετική και ήδη από τη συγκεκριμένη δομή προχθές καταγράφηκε η πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Η ιχνηλάτηση των επαφών δεν έχει προς το παρόν καταλήξει σε σαφή στοιχεία για το πως ο κορωνοϊός εισχώρησε στον οίκο ευγηρίας του Ευόσμου.
Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, θα συμμετάσχει στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, και παρουσία των κ.κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκου Χαρδαλιά θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για τη λειτουργία των δομών που φιλοξενούν ηλικιωμένους.
Έμφαση στα διαγνωστικά μοριακά τεστ και την ιχνηλάτηση
Παράλληλα, καθώς ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων από τις τουριστικές περιοχές και προκειμένου να κριθεί πότε θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, ο ΕΟΔΥ θα δώσει περισσότερη έμφαση στον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Ήδη ανακοινώθηκε ότι δημιουργούνται τρία νέα σημεία εξέτασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί και ο αριθμός των 12.000 τεστ ημερησίως.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξετάσει και το ενδεχόμενο να προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση του πληθυσμού που υποβάλλεται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας.
Τέλος, το ήδη υπάρχον σύστημα ιχνηλάτησης, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, που διαθέτει η χώρα μας και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έλεγχο του πρώτου κύματος της επιδημίας, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Έτσι ώστε το οποιοδήποτε δεύτερο κύμα της COVID-19 να βρει την Ελλάδα έτοιμη και να μην δεχθεί πιέσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά ούτε και το σύστημα ιχνηλάτησης.
Ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης επαφών των θετικών κρουσμάτων βοηθά στη γρήγορη «στεγανοποίηση» των κύκλων μετάδοσης και στην αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.