Ο Αδαμάντιος Χλωρός, Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος στο «Παπανικολάου», μιλά για τα 20 θύματα από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή»
Γράφει ο Τίμος Φακαλής
Ενδεχομένως να είχαν καλύτερη τύχη και να είχαν σωθεί κάποιοι από τους ηλικιωμένους του γηροκομείου «Αγία Κυριακή» που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκτιμά, μιλώντας αποκλειστικά στο ethnos.gr, ο Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ, Αδαμάντιος Χλωρός, την ώρα που ο κατάλογος των θανόντων από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι έφτασε τους 20 μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Μόλις ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στο γηροκομείο της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν με απόφαση του ΕΟΔΥ, μεταξύ άλλων, 16 στο «ΑΧΕΠΑ», 15 στο «Παπαγεωργίου» και 34 στο «Παπανικολάου», προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της μόλυνσης σε όλους τους τροφίμους και στο προσωπικό του γηροκομείου.
Η ανάγκη νοσηλείας τους έπρεπε να κριθεί με ιατρικούς όρους και όχι με επιδημιολογικούς
«Πιθανολογώ ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα, αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία. Η ανάγκη νοσηλείας τους έπρεπε να κριθεί με ιατρικούς όρους και όχι με επιδημιολογικούς. Και αυτό έπρεπε να είχε γίνει από μία ομάδα γιατρών, οι οποίοι θα πήγαιναν στο γηροκομείο και θα εξέταζαν επιτόπου τους ηλικιωμένους. Αν, δηλαδή, φιλοξενούνταν σε μια ενδιάμεση μονάδα φροντίδας όσοι ηλικιωμένοι βρέθηκαν μεν θετικοί αλλά ήταν ασυμπτωματικοί και εισάγονταν στα νοσοκομεία μόνον αυτοί που είχαν ένδειξη νοσηλείας, εκτιμώ ότι θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη. Νοσηλεύτηκαν όλοι αδιακρίτως σε νοσοκομειακές κλινικές χωρίς να ληφθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια η απόφαση εισαγωγής σε αυτές» δήλωσε στο ethnos.gr o Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός και πρόσθεσε: «Η νοσηλεία χωρίς ιατρική ένδειξη είναι γνωστό ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, δυσκολία περίθαλψης λόγω των απαιτητικών προστατευτικών μέτρων που υποχρεώνεται να λαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιορισμός των ηλικιωμένων σε κλειστούς θαλάμους είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της νοσηλείας».
Όπως εξήγησε ο κ. Χλωρός, το νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο έγινε νοσοκομείο αναφοράς για κορονοϊό μέσα στο καλοκαίρι, φιλοξένησε νεότερης ηλικίας άτομα που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, όπως από τον πρόσφατο γάμο του Ευόσμου. Γαμπρός και καλεσμένοι έπειτα από βραχυχρόνια νοσηλεία πήραν εξιτήριο.
Επιβαρύνθηκε η υγεία των ηλικιωμένων με κορονοϊό στα νοσοκομεία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
«Η κατάσταση των ηλικιωμένων, όμως, ακόμη και να είναι καλά στην υγεία τους επιβαρύνεται τόσο από την υποχρεωτική απομόνωση όσο και από τις δυσκολίες περιποίησης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, επειδή το προσωπικό πρέπει να φορά ειδικές στολές προφύλαξης για να μπει και να βγει από τους θαλάμους ενώ η παρουσία του είναι χρονικά περιορισμένη σε αυτούς», εξήγησε ο κ. Χλωρός.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι οι ηλικιωμένοι ήταν συνεχώς ξαπλωμένοι, ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να είναι σε καθιστή θέση. Δύσκολη ήταν και η σίτισή τους, δεδομένου ότι κάποιοι χρειάζονταν βοήθεια ενώ κάποιοι άλλοι εμφάνισαν συμπτώματα παραληρήματος, βγαίνοντας από τους θαλάμους στους διαδρόμους της κλινικής με αποτέλεσμα το προσωπικό να αναγκαστεί να τους καθηλώσει.
Από τα 100 κρούσματα τα πέντε θα διακομιστούν σε ΜΕΘ
Από τους 34 ηλικιωμένους που νοσηλεύτηκαν στο Παπανικολάου, οι 9 ήταν άνω των 90 ετών, οι 18 άνω των 80, οι 7 άνω των 70 και ένας μόνο νεότερος 66 ετών ενώ όλοι τους είχαν πάρα πολλά υποκείμενα νοσήματα. Χορηγήθηκαν οι κλασικές θεραπείες με οξυγόνο, υγρά, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά (αζιθρομυκίνη και άλλα αντιβιοτικά) και αντιπηκτική προφύλαξη.
Σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική, από τους 100 που εκδηλώνουν συμπτώματα οι 80 νοσούν ελαφρά και νοσηλεύονται στο σπίτι. Από τους υπόλοιπους 20 οι 15 θα εισαχθούν σε κοινούς θαλάμους κλινικών ενώ 5 θα διακομιστούν σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δύο με τρεις θα καταλήξουν. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα ανάλογα με το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης.
Τα τρία σύνδρομα που προκαλεί ο κορονοϊός
Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, ο κορονοϊός προκαλεί τρία σύνδρομα. Το πιο ελαφρύ είναι του κοινού κρυολογήματος με πυρετό, συνάχι, μυαλγίες, πονόλαιμο, βήχα και ορισμένες φορές διάρροια. Κάποιοι νοσούν με πνευμονία ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν βαρύτερη πνευμονία με αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι τελευταίοι καταλήγουν συνήθως σε μονάδα εντατικής θεραπείας και η νόσος συχνά εξελίσσεται σε πολυοργανική ανεπάρκεια θνητότητα που ξεπερνά το 50%.