Ο χρόνος έγινε για να κυλάει, οι έρωτες για να τελειώνουν… και το Χόλιγουντ για να μας νανουρίζει με παραμύθια… Κι αν για κάποιους διάσημους ηθοποιούς ο χρόνος κύλησε σαν τη μπάλα σε κατήφορο κι έφυγαν νέοι και πάμφωτοι δόξας και διασημότητας αναλήφθηκαν στον ουρανό των αστέρων, κάποιοι άλλοι έχουν πιάσει τον χρόνο από τον λαιμό και τον έχουν κάνει να ψυχομαχεί στα δάχτυλά τους.
204 κεράκια σε δυο τούρτες…
Ο Κερκ Ντάγκλας (στη φωτογραφία πάνω με τους δυο γιους του – δεξιά ο Μάικλ) μας αποχαιρέτησε κουρασμένος, όταν στην τελευταία τούρτα των γενεθλίων έπρεπε να σβήσει 103 κεράκια! Ο πατέρας του Μάικλ Ντάγκλας είχε γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1916, λίγες μέρες πριν ο Τζέιμς Τζόυς εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα και πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020, τρεις μήνες αφού ο γιος του γιόρτασε τα 75 του χρόνια!
Η ηθοποιός Ολίβια ντε Χάβιλαντ, που είχε ρόλο πρωταγωνιστικό στη θρυλική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», είχε γεννηθεί την πρώτη μέρα της μάχης του Σομ, (1η Ιουλίου 1916), όταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στον δεύτερο χρόνο του, τη χρονιά που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας και λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του Τζακ Λόντον και του Ρασπούτιν. Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ άφησε τα επίγεια και ταξίδεψε στο επέκεινα 25 μέρες μετά τα 104 γενέθλιά της στις 26 Ιουλίου του 2020.
Αυτοί που δεν πρόλαβαν…
Στην άλλη όχθη – του Αχέροντα γιατί όχι – εκείνοι που έφυγαν νωρίς. Εκείνοι που πάνω στην πορεία εκτόξευσης έφτασαν στους ουρανούς πιο γρήγορα κι από τον Νιλ Άρμστρονγκ…
Ο Τζέιμς Ντιν, για παράδειγμα, πέθανε σχεδόν παιδί. Ο… επαναστάτης χωρίς αιτία έζησε τη ζωή του στο «κόκκινο», τρέχοντας με υψηλές ταχύτητες. Πρόλαβε στα 24 του να πρωταγωνιστήσει σε τρεις διάσημες ταινίες: «Ανατολικά της Εδέμ», «Ο Γίγας» και «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» και να είναι υποψήφιος για δύο Όσκαρ. Η δόξα και το χρήμα τον βύθισαν στην κατάθλιψη, όπου βρήκε συντροφιά στο οινόπνευμα και τα ναρκωτικά. Κυνηγούσε τη ζωή κι όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την προφτάσει μάνιασε περισσότερο: Πάτησε γκάζι και η Porsche 550 Spyder ξέφυγε από τον δρόμο για το Σαλίνας και οδήγησε τον Ντιν στην αιωνιότητα. Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 1955 και ο Τζέιμς Ντιν είχε κλείσε λίγους μήνες πριν τα 24 χρόνια του.
Παρόμοιο τέλος περίμενε και την χυμώδη Τζέιν Μάνσφιλντ σε ηλικία 34 χρονών: Σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με αποτέλεσμα η ίδια να φέρεται ότι αποκεφαλίστηκε. Ο Χιθ Λέτζερ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, περιτριγυρισμένος από άδεια μπουκαλάκια αναλγητικών φαρμάκων. Όταν απονεμήθηκε το Όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του «Τζόκερ» στην ταινία «Σκοτεινός Ιππότης», ο Λέτζερ παρακολουθούσε από τους ουρανούς… Ήταν μόλις 28 χρονών. Και η θρυλική Μέριλιν Μονρόε δεν είχε προλάβει να κλείσει τα 37 χρόνια της όταν την βρήκαν νεκρή στο κρεβάτι της. Να μην ξεχάσουμε και τον Τσάντγουϊκ Μπόουζμαν, που πέθανε στα 43 του την περασμένη εβδομάδα.
… Κι αυτοί που επιμένουν!
Κι αν η Ολίβια ντε Χάβιλαντ και ο Κερκ Ντάγκλας άφησαν ένα αιώνα και κάτι πίσω τους, πριν αναχωρήσουν από τα εγκόσμια, υπάρχουν ηθοποιοί του Χόλιγουντ που προσπαθούν και επιμένουν να ξεπεράσουν το ρεκόρ τους. Είναι εκείνοι που έχουν άθυρμα στα χέρια τους τον χρόνο και παίζουν μαζί του…
Ο Νόρμαν Λόιντ (στη φωτογραφία πάνω, στο κόκκινο χαλί το 2015) έχει γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1914 και είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης με καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος που έχει διάρκεια κοντά στον ένα αιώνα. Έχει εργαστεί σε κάθε σημαντική πτυχή του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Η καριέρα του άρχισε το 1923 και η τελευταία του ταινία, όπου συμμετείχε ήταν η Trainwreck (Κατακούτελα στην ελληνική αγορά) που κυκλοφόρησε το 2015!
Η Μάρσα Χαντ (Marsha Hunt) έχει γεννηθεί στις 17 Οκτωβρίου 1917 και είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια. Έχει διωχθεί στη σκοτεινή περίοδο του Μακαρθισμού και έχει παίξει σε ταινίες όπως: «Γεννημένος στη Δύση», «Περηφάνεια και προκατάληψη» (1940), «Η Ανθρώπινη Κωμωδία», «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του». Η Μάρσα Χαντ είναι από τους τελευταίους εν ζωή ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Κάρεν Μαρς έχει γεννηθεί το 1919, όπως και ο Νεέμιαν Πέρσοφ που πήρε μέρος σε ταινίες όπως «Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Η ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» και τηλεοπτικές σειρές όπως: «Χαβάη 5-0», «Οι Αδιάφθοροι» και «Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει». Το 1919 έχει γεννηθεί και η ηθοποιός και χορεύτρια Μάρτζι Τσάμπιον. Αυτοί είναι οι διάσημοι του Χόλιγουντ που πέρασαν το φράγμα των 100 χρόνων.
Κι ακολουθούν (οι πιο γνωστοί): Πατρίτσια Ράιτ (1921), Τζόαν Κόπελαντ (1922), Μπάρμπαρα Ρας, Ζουλιέτ Γκρεκό, Σίντνεϊ Πουατιέ, Χάρι Μπελαφόντε, Τζίνα Λολομπρίτζιτα, Ρόζμαρι Χάρις (1927), Χάρντι Κρούγκερ (1928), Τζόναθαν Χέις, Βέρα Μάιλς, Ειρήνη Παππά, Κρίστοφερ Πλάμερ (1929), Τίπι Χέντρεν, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Τζόαν Γούντγορντ, Κλιντ Ίστγουντ, Τζίνα Ροουλαντς, Σον Κόνερι (1930)…
Ζωή να ‘χουν και να δημιουργούν όσοι ακόμα είναι ενεργοί και δημιουργικοί όπως ο αειθαλής Κλιντ Ίστγουν.
Οι «δικοί» μας άνθρωποι
Και για να πατήσουμε επί ελληνικής σκηνής, να πούμε ότι αρκετοί ηθοποιοί του κινηματογράφου (και άλλοι καλλιτέχνες) που μας μεγάλωσε και συνεχίζει να μας προσφέρει ακόμα γέλιο, δάκρυ και γοητεία είναι εν ζωή και μάλιστα πολλοί από αυτούς παραγωγικοί και ετοιμοπόλεμοι.
Η Στέλα Γκρέκα (1922) ζει στον Διόνυσο στα 98 της χρόνια κι εμείς ακούμε κάποια καλοκαιρινά νοσταλγικά βράδια το «Πάμε στο άγνωστο» το «Χθες το βράδυ», το «Τι κι αν χαθείς»… Και πώς να χαθεί με τέτοια τραγούδια;
Ο Μίμης Πλέσσας (1924) μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους ηθοποιούς, όμως ένα κομμάτι του παλιού καλού ελληνικού σινεμά του ανήκει. Η μουσική του έχει «ντύσει» θρυλικές ταινίες και τα τραγούδια του παραμένουν νέα και γοητευτικά, όπως εκείνος στα 96 χρόνια του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης (1925) είναι η ζωντανή Ιστορία της Ελλάδας. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες. Σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας· από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.
Ο Γιάννης Βογιατζής (1927) στα 93 του εξακολουθεί να είναι ενεργός και να παίρνει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Να δούμε κάποιους από τους Έλληνες ηθοποιούς που μας ομόρφυναν τις μέρες, που συνεχίζουν να περπατούν πλάι μας και να μας συντροφεύει η ανάσα τους: Στέφανος Ληναίος (1928), Θόδωρος Κατσαδράμης (1929), Σούλη Σαμπάχ, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Μπάμπης Ανθόπουλος (1932), Κώστας Γαβράς, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Μαίρη Χρονοπούλου (1933), Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρω Κοντού, Ορφέας Ζάχος, Νίκος Ξανθόπουλος, Ρίκα Διαλυνά (1934), Κώστας Φέρης, Κώστας Καζάκος, Μαίρη Λίντα, Νίτσα Μαρούδα (1935), Γιώργος Πάντζας, Σταμάτης Κόκοτας, Σπύρος Φωκάς, Μάρθα Βούρτση (1937), Γιάννης Φέρτης, Μαρινέλα, Νικήτας Τσακίρογλου, Δήμος Μούτσης (1938). Και όσο ανεβαίνουμε στην χρονολογία τόσο γεμίζει η λίστα. Να ζουν και να δημιουργούν και να τους θαυμάζουμε!