Γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου
Σε νέα ανατροπή οδηγείται ο προϋπολογισμός από τον κορονοϊό, δεχόμενος ισχυρά χτυπήματα από τις τρύπες στα έσοδα και τη διόγκωση των δαπανών, με το πρωτογενές έλλειμμα να καλπάζει και να οδηγείται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σε επίπεδα άνω του 5,7% του ΑΕΠ ή πάνω από 9,5 δισ. ευρώ.
Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οποία άγγιξε το 15,2%, μεγαλώνει τα ρήγματα στα δημοσιονομικά μεγέθη και το οικονομικό επιτελείο, για να ευθυγραμμίσει τις προβλέψεις με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, προχωρεί στην αύξηση των πιστώσεων κατά 6 δισ. ευρώ. Ετσι, όπως ακριβώς τα «πήρε» η κυβέρνηση τα 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με το 10ετές ομόλογο, με την ίδια ακριβώς ταχύτητα τα δίνει στην οικονομία…
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από τα 6 δισ. της αύξησης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα 4 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών από την πανδημία, δηλαδή νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαγγελματίες που βάλλονται από την κρίση, ενώ 1,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πληρωμή των αναδρομικών σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή μέρους των κύριων συντάξεων που κόπηκαν την περίοδο των μνημονίων.
Επίσης, κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Για ευνόητους λόγους το ποσό αυτό μπαίνει σφήνα στο πακέτο των πιστώσεων για την αναχαίτιση της κρίσης, ενώ κατά 76 εκατ. ευρώ αυξάνεται η ειδική χρηματοδότηση φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας θα προσπαθήσει να μειώσει το στοκ των οφειλών αυτών, οι οποίες κυμαίνονται στα επίπεδα του 1,7-1,8 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020 καθίσταται αναγκαία και γίνεται με σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση αναγκάζεται να επικαιροποιήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού μετά τα μηνύματα καταβαράθρωσης του τζίρου που λαμβάνει λόγω και της οικονομικής καραντίνας στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διασκέδασης, οι οποίες μετά τις 12 το βράδυ οφείλουν να κατεβάσουν ρολά.
Εξάλλου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι επιχειρηματίες που δεν θα ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως 2 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η πρώτη κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού είχε γίνει τον Απρίλιο, με το πρώτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, όπου το αποθεματικό του προϋπολογισμού αυξήθηκε στα 5 δισ. ευρώ. Τέσσερις μήνες μετά και το τσουνάμι στην οικονομία συνεχίζεται με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για τη διάρκεια και το βάθος των πραγματικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.