Σε θέση μάχης οι επιστημονικές αρχές για την πίεση που αναμένεται να δεχθεί το σύστημα υγείας της χώρας το επόμενο διάστημα.
Γράφει η Παναγιώτα Καρλατήρα
Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η χώρα, με τα «σκληρά δεδομένα» των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μην δείχνουν σημεία κάμψης παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, και την επιδημία του κορωνοϊού να παρουσιάζει σημεία ανησυχητικής αντοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να πιέσει πολύ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, το σύστημα υγείας της χώρας. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε θέση…μάχης και οργανώνονται για να ανακόψουν την πορεία της επιδημίας, ιδίως στην Αττική.
Προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν χθες μια σειρά στοχευμένων μέτρων και περιορισμών για το λεκανοπέδιο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναδιοργανώνει εκ νέου τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους ασθενείς με Covid-19 ακολουθώντας την πεπατημένη της περασμένης άνοιξης όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία όπως καταγράφονταν στα «σκληρά δεδομένα» κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, που μελετούν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τους είχαν προβληματίσει από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Τον τρέχοντα μήνα έχει σημειωθεί τρεις φορές υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Χθες ήταν μια από τις αυτές τις φορές, με 310 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Αλλά και θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα.