Μητσοτάκης: Είναι πλέον σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει επιθετική συμπεριφορά θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις

60

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει πλέον παράγραφος που αναφέρει πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες – γίνεται σαφέστατη αναφορά για κυρώσεις. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Υπάρχει επίσης μία σαφέστατη θετική αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών που έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χθεσινό διπλωματικό πόκερ τονίζοντας ότι «θέλω να σας πω ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Έγινε πολύ εντατική δουλειά και από τις δύο πλευρές. Το τελικό κείμενο είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο που προτάθηκε.

Και πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα καλό κείμενο για Ελλάδα και Ευρώπη και για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Τη δυνατότητα να έχουμε μια καλή σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη εφόσον δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το θέμα των θαλασσίων ζωνών να καταλήξουμε στο δικαστήριο της Χάγης. Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις να μην είναι διακοσμητικές και να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο δεύτερο κύμα κορονοϊού που «σαρώνει» τον κόσμο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ασχοληθήκαμε για πολλές ώρες για τον covid-19. Υπάρχει έντονη ανησυχία από όλους. Υπάρχει μία ανάγκη για καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία. Είναι καλό να έχουμε ευρωπαϊκές και όχι εθνικές πολιτικές. Π.χ. όπως τα εμβόλια.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένα από αυτά είναι τα ταξίδια. Πώς θα γίνονται. Επίσης τα rapid test βοηθούν πολύ την  Ελλάδα και αυτό είναι ένα πρόσθετο όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για τα ευρωπαϊκά ταξίδια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή ανησυχία γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Είμαστε μπροστά σε αυτό που λέμε δεύτερο κύμα. Υπάρχουν πιο πολλές χώρες που έχουν χειρότερους αριθμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούμε. Υπάρχει μία έξαρση στην Αττική.

Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει πλήρως, να δούμε αν έχουν αποδώσει, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Αναγνωρίζουμε τα απλά πράγματα που κάνουμε είναι τα πρώτα που μπορούν να μας προστατεύσουν. Μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και συναντήσεις λίγων ατόμων που γνωρίζουμε. Επαναλαμβάνω επίσης, μάσκες όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Στα ΜΜΜ είναι δύσκολα τα πράγματα, ειδικά στις ώρες αιχμής για αυτό επιβάλλαμε υποχρεωτική χρήση μάσκας. Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για νέα μέτρα. Τοπικά, όπως σήμερα, θα λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα μέτρα.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων. Θα είμαστε αυστηροί όπου χρειάζεται. Εντείνουμε τους ελέγχους. Υπάρχει και η έννοια της ευθύνης, ατομικής αλλά και επαγγελματικής. Θα είμαστε πολύ αυστηροί, γιατί έχουμε δει τραγικές περιπτώσεις, όπως στο Ασβεστοχώρι όπου έχασαν άνθρωποι τη ζωή τους, επειδή κάποιοι φέρθηκαν επιπόλαια».

Μητσοτάκης: Δεν έχω αποκλείσει συνάντηση με την τουρκική πλευρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το πρώτο προσχέδιο και τα «αγκάθια» που οδηγήσαν στο μπλόκο της Ελλάδας δεν απάντησε ξεκάθαρα για το τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ενόχληση της χώρας μας, ωστόσο, δεν απέκλεισε συνάντηση με την τουρκική πλευρά.

«Δεν μπαίνω ποτέ σε λεπτομέρειες για το drafting. Πάντα το αντικείμενο των διερευνητικών είναι το ίδιο. Είναι μία νομική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Υπάρχει ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προφανώς υπάρχουν και συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, γιατί όχι και σε επίπεδο πρωθυπουργού. Κάτι που δεν είναι δρομολογημένο αλλά δεν το έχω αποκλείσει» τόνισε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις