Ενα βήμα πιο κοντά σε γενικευμένο lockdown βρίσκεται η Ελλάδα μετά τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων στα 1.259. Αλλά ίσως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κοροναϊός σκοτώνει όλο και πιο πολλούς, όλο και πιο συχνά καθώς οι θάνατοι αυξάνονται ενώ οι 102 διασωληνωμένοι, το ξεπέρασμα του ορίου των 100, βάζει το ΕΣΥ σε συναγερμό.
Η κατάσταση είναι οριακή, κάτι που παραδέχθηκαν και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όπου η επιστροφή Τσιόδρα σηματοδοτεί αυτόν τον συναγερμό που βρίσκεται η χώρα.
Σύμφωνα με το Βήμα, οι πληροφορίες λένε ότι τα επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα… όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Για να αποφευχθεί το γεγονός αυτό απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και καθημερινή μάχη ώστε να υψωθεί το τείχος της… μάσκας, του μοναδικού όπλου ανάσχεσης της Covid-19. Ιδίως δε, εάν συνυπολογίσει κανείς την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ότι «δεν αποτελεί προσωπική επιλογή μου ένα γενικό «lockdown»» η μάχη των επόμενων ημερών θα είναι σκληρή και τα μέτρα πριν από το γενικό lockdown στο… τραπέζι.
Τα σενάρια πριν από το lockdown
Στο πλαίσιο αυτό, το «απαγορευτικό» ταξιδιών εντός της χώρας – μέτρο που ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας που ισχύουν τα μέτρα, όχι όμως και για τις «πορτοκαλί», που έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιτήρησης – φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια ο ιός να… εγκλωβιστεί εντός των ορίων των επιβαρυμένων επιδημιολογικά ζωνών.
Η περίπτωση των Σερρών άλλωστε αποκαλύπτει το πόσο αθόρυβα μπορεί να κινηθεί ο πανδημικός ιός στην κοινότητα, οδηγώντας σε έκρηξη κρουσμάτων άνευ προειδοποίησης. Το αποτέλεσμα ήταν από το «πράσινο» να περάσει στο «πορτοκαλί» χωρίς να κάνει ενδιάμεση στάση στο «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού, όπως προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19.
Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3 «αυξημένης επιτήρησης».
Εάν δε συνυπολογίσει κανείς ότι στην πορτοκαλί ζώνη δραστηριοποιείται ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας (μόνον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται σχεδόν το 50% των κατοίκων της επικράτειας), γίνεται σαφές ότι είναι αναγκαίο να στηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα ώστε να μη σημάνει κόκκινος συναγερμός, που θα θέσει σε ισχύ ένα διευρυμένο «lockdown», και μάλιστα στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Καθώς εν τούτοις ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών αναμένεται να ευνοήσει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 (όπως συμβαίνει παραδοσιακά κάθε χρόνο με τους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα), με τις δυσοίωνες προβλέψεις να προλογίζουν ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ανακουφιστική «ένεση» στον τομέα του λιανεμπορίου ισορροπώντας ανάμεσα στην Οικονομία και στη Δημόσια Υγεία.
Ειδικότερα, η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού «4» ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο σύσκεψης με το υπουργείο Εσωτερικών, την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την ΚΕΔΕ, έπειτα από το συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν συμβάλλουν (εφόσον τηρούνται τα μέτρα) στη διασπορά του ιού.
«Cocooning» για τους 65 ετών και άνω
Οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της επιστήμης επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η επιδημία εξελίσσεται «δυναμικά». Ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν πάντως δεν είναι τυχαίος, υπό την έννοια ότι δεν είναι μονοδιάστατος. Αφενός αποτυπώνει τη… σκοτεινή φύση του ιού SARS-CoV-2 (όπως και όλων των ιών που έχουν επεκτατικές τάσεις στο ανθρώπινο είδος), που αιφνιδιάζει με τις υψηλές ταχύτητες μετάδοσης όταν οι προϋποθέσεις το ευνοούν.
Αφετέρου, ο ίδιος χαρακτηρισμός εμπερικλείει την επιτακτική ανάγκη ενός εξίσου δυναμικού σχεδίου τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο δράσης όταν ο ιός «σφυροκοπά» εντός της κοινότητας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ από χθες το πρωί και τα μέτρα που αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, στοχεύουν στη χαλιναγώγηση του ορμητικού κύματος που απλώνεται στη χώρα. Εκτός, όμως, από τον αριθμό των κρουσμάτων, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά δύο ακόμη «σκληρούς» δείκτες – τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων – που περιγράφουν τον βαθμό πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.
Εφιαλτικών διαστάσεων η δυναμική της επιδημίας
Οπως διευκρινίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, «η πορεία της επιδημίας είναι τόσο δυναμική που αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εκείνων που εκτυλίχθηκαν 10 με 14 ημέρες πριν. Συνεπώς, το κύμα που καταφτάνει θα είναι ορμητικό, γι’ αυτό και είναι πιθανό το επόμενο διάστημα οι νέες διαγνώσεις να φτάσουν τις 2.000 ημερησίως».
Το νυχτερινό «shutdown» και ο αντίλογος
Οπως προκύπτει από τα δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας, η λειτουργία των σχολείων φαίνεται να είναι ο πιο… αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα των μεταδόσεων στην κοινότητα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διεθνούς φήμης έλληνα επιστήμονα, το ελληνικό «μοντέλο» με τη χρήση μάσκας εντός των αιθουσών φαίνεται να λειτουργεί ως μια σημαντική ασπίδα προστασίας.
Στη Σουηδία πάλι, όπου τα ημερήσια κρούσματα αγγίζουν τα 3.000, διεξάγονται σχετικές έρευνες καθώς σχολικές μονάδες σε συγκεκριμένα καντόνια έχουν κλείσει και συνεπώς μπορεί να αξιολογηθεί η επίπτωσή τους στη διασπορά του νέου κοροναϊού στην κοινότητα. Μάλιστα, σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, επιβάλλεται σταδιακά η χρήση μάσκας σε μαθητές άνω των 12 ετών (με τους επιστήμονες να επικαλούνται δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά δεν ευθύνονται για τη μετάδοση του SARS-CoV-2).
Ο Τσιόδρας
Περιμέναμε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας θα ήταν χειρότερο», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επιστρατεύτηκε εκτάκτως στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό δεδομένης της κρισιμότητα της κατάστασης. Ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό δήλωσε ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το lockdown με κάθε τρόπο, επιβάλλοντας μέτρα που δεν είναι ευχάριστα μεν, αλλά είναι απολύτως απαραίτητα για τον περιορισμό του ιού.
Και μπορεί να αναγνώρισε και ο ίδιος ότι «το θέμα της ευθύνης κουράζει, είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές», ωστόσο η επίκλησή του στη «συνείδηση» των Ελλήνων και δη των νέων είναι κυρίως ενδεικτική της έλλειψης αποτελεσματικών εργαλείων απέναντι στην πανδημία. Σε αυτό αποδίδουν πολλοί την παραδοχή του κ. Τσιόδρα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω για τα «πολύπαθα» Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη δραματική και ταυτόχρονα αυστηρή του έκκληση στους νέους για προσοχή.
Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ
Η έκρηξη στις εισαγωγές οδηγεί σε αύξηση και των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων στο σύστημα υγείας.
Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θριάσιο όπου οι κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.
Στον Ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς όμως 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κοροναϊού είναι κατειλημμένα.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναγκάζονται να κλείνουν κλινικές και να τις μετατρέπουν σε covid καθώς αρκετοί πλέον από όσους εντοπίζονται θετικοί χρήζουν νοσηλείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιού. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κοροναϊού, καθώς τα Γιάννενα βάλλονται από την επέλαση του ιού.
Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα
Όπως και στο πρώτο κύμα, η Βόρεια Ελλάδα έχει πάρει και πάλι τα ηνία της πανδημίας, με την Αττική να συγκεντρώνει μεν τα περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση, αλλά να έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 200 – 220 κρούσματα την ημέρα. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη σήμερα είχε μόλις 4 λιγότερα κρούσματα από την Αθήνα (291 έναντι 295).
Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες αναβαθμίζονται και αυτά στο στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού από την Πέμπτη.
Παράλληλα, καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιφέρειες, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς.
Ειδικότερα, στον Έβρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, στη Χαλκιδική 22, στη Ροδόπη 73, στην Πέλλα 20, στις Σέρρες 55, στη Δράμα 18, στην Καβάλα 12, στο Κιλκίς 11, στην Κοζάνη 12, στην Ξάνθη 15 και στις Σέρρες 55.