Η χώρα επιστρέφει επτά μήνες πίσω, στον «μαύρο» Μάρτιο όπου συνέβη το ιστορικό lockdown, πρωτόγνωρο αυτό σκηνικό όπου υποχρεωτικά οι Ελληνες έμειναν σπίτι τους.
Εστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως η υποχρεωτική μάσκα παντού και τα ανοικτά νηπιαγωγεία και δημοτικά, η υποχρεωτική καραντίνα αλλάζει και πάλι τις ζωές από τις 6 τα ξημερώματα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να περιμένει να αρθούν στις 30 Νοεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά αν η πανδημία δεν έχει κοπάσει.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ενδεχομένως η καραντίνα να «τραβήξει» ένα μήνα ακόμη και να καλύψει και τις εορτές των Χριστουγέννων. Ενα άλλο σενάριο κάνει λόγο για χαλάρωση του lockdown αλλά με λουκέτο στην εστίαση και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις προς άλλους νομούς. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί σε μπαρ και σε εστιατόρια για τις γιορτές αλλά και να αποφευχθεί η μετακίνηση στην επαρχία που θα τίναζε στον αέρα όλες τις προσπάθειες απόκρουσης της πανδημίας και διασποράς σε όλη τη χώρα.
Φυσικά όλα θα κριθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στις ΜΕΘ και αν το ΕΣΥ θα αντέξει εκατοντάδες νοσούντες που θα χρήζουν νοσηλείας στις Εντατικές ή χειρότερα που θα πρέπει και να διασωληνωθούν.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν, άλλωστε το χθεσινό ρεκόρ των 2.917 κρουσμάτων θεωρείται ότι θα σπάσει εύκολα και θα δούμε νούμερα πάνω από 3.000 ή και 4.000 ημερησίως.
Ο φόβος ακούει στο όνομα «διασωληνώσεις» μετά φυσικά από τους θανάτους, όπου χθες άγγιξαν τους 30. Ακόμη μεγαλύτερος φόβος είναι επίσης το γεγονός ότι σχεδόν 150 διασωληνωμένοι είναι ηλικίας 45-54 ετών. Εσπασε έτσι ο μύθος της ασθένειας των ηλικιωμένων και πλέον χτυπά και νέους και μεσήλικες.
Ετσι λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδεύουμε εύκολα και θεωρείται σίγουρο ότι θα είμαστε για αρκετό καιρό κλεισμένοι σπίτια μας. Κάτι που ήδη επιβεβαιώνουν επιστήμονες.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open έκανε την εκτίμηση πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα του lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα μετά από 20 ημέρες αλλά δεν θα έχουμε «καθαρίσει».
“Εάν τα μέτρα τα εφαρμόσουμε όλοι, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά και μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μια μείωση των κρουσμάτων”, τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πίστη πως όλα θα εφαρμοστούν όπως πρέπει και δεν θα δοθεί παράταση στους νέους περιορισμούς.
Όπως ανέφερε η Ματίνα Παγώνη: «Οι στιγμές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και όχι πανικός. Έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις στιγμές. Σκεφτόμαστε ότι το lockdown από το πρωί του Σαββάτου θα είναι καλύτερο για να μην πιεστεί παραπάνω το Σύστημα Υγείας. Εάν υπήρχε περαιτέρω πίεση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων τις τελευταίες μέρες. Απόψε υπάρχουν 187 διασωληνωμένοι και είχαμε 29 θανάτους. Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε».
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι άρση των μέτρων θα υπάρξει αν φτάσουμε στα κρούσματα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή 300 με 400.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων μέτρων θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown, δηλαδή αν τα κρούσματα κινηθούν περί τις 3.000 την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό η καραντίνα να λήξει στο τέλος του μήνα όπως και έχει αναγγελθεί.
Σε αντίθετη περίπτωση, και όσο τα κρούσματα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα 3.000, η καραντίνα θα πάρει παράταση και μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων σε 10 ημέρες στην περίπτωση που τα κρούσματα σταθεροποιηθούν.
Προς το παρόν οι Ελληνες θα πρέπει να μάθουν ξανά να ζουν υπό καθεστώς καραντίνας και να προσαρμοστούν και στα νέα δεδομένα, όπως η μάσκα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου και περιλαμβάνουν περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων –πλην όσων πωλούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των σχολείων.