Παράταση lockdown, αλλά και «χάρτης» εξόδου από την καραντίνα: Με ποια σειρά θα γίνει το «άνοιγμα»

167

Το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 είναι σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου και όλα δείχνουν εκ νέου παράτασή του και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου.

Όλα δείχνουν πως το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε ισχύ, θα παραταθεί και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμή, λόγω των ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως θα διατηρηθεί το «λουκέτο» σε μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση έως ότου η Ελλάδα λάβει το εμβόλιο και αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος, με δηλώσεις του στο forum με τίτλο «World Leaders, την Τετάρτη (02/12), ανέφερε: «Κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση.

Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Ίσως, κάποια στιγμή, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε, επίσης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».

Ακόμα, αποκάλυψε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Πέτσας: Απομακρύνεται η άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου

Ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτήν τη στιγμή, μπορεί να δείχνουν μια σταθεροποίηση ακόμα και μείωση, ενώ τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών, ωστόσο δεν φαίνεται να επιτρέπουν ακόμα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, με δηλώσεις του στο MEGA, την Τετάρτη (02/12), κατέστησε σαφές πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός όλων των Ελλήνων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απάντησε για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τόσο τα σχολεία όσο και το λιανεμπόριο και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Μητσοτάκης στα τέλη της εβδομάδας.

Εντούτοις, ο Πέτσας αποκάλυψε πως τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Γεωργιάδης: Προσανατολιζόμαστε σε άνοιγμα των εποχικών ειδών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των καταστημάτων με εποχιακά είδη,

Ειδικότερα, ο ίδιος, με δηλώσεις του στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ» που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως τα εποχιακά είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές.

Ο Γεωργιάδης, μάλιστα, πρόσθεσε το εξής: «Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει, θα τα μάθετε τις επόμενες ώρες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς, από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη, το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Ακόμα 2.186 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με ανακοίνωσή του την Τετάρτη (02/12), ανέφερε πως εντοπίστηκαν ακόμα 2.186 επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες, ενώ τα 4.949 (4,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 29.023 (26,5%) με ήδη γνωστή περίπτωση.

Παράλληλα, 613 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη.

Εξ αυτών, οι 175 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 76,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακόμα, 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης, 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και, συνολικά, η Ελλάδα μετρά 2.606 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας.

Από αυτούς, οι 1.055 (40,5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις