Χοιρινό με δαμάσκηνα στον φούρνο

Δείτε πώς θα το φτιάξετε;

391

Συστατικά

  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. νοστιμιά
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 150 γρ. κρασί κόκκινο
  • 350 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 5-6 μπαχάρι, σε κόκκους
  • 2 στικ κανέλα
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 300 γρ. νερό
  • χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τη γαρνιτούρα

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια γάστρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα.
  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε τη γάστρα με το κονιάκ, το κρασί, βάζουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά, τα μπαχάρια, τις κανέλες, τα γαρίφαλα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το χοιρινό και ανακατεύουμε απαλά.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες.

Για τη γαρνιτούρα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυδωνάτα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί βάζοντας τη φλούδα προς τα κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις