Συστατικά
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. νοστιμιά
- 30 γρ. κονιάκ
- 150 γρ. κρασί κόκκινο
- 350 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
- 1 κ.σ. μέλι
- 5-6 μπαχάρι, σε κόκκους
- 2 στικ κανέλα
- 3-4 γαρίφαλα
- 300 γρ. νερό
- χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη γαρνιτούρα
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 1 κ.γ. νοστιμιά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια γάστρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
- Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα.
- Σβήνουμε τη γάστρα με το κονιάκ, το κρασί, βάζουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά, τα μπαχάρια, τις κανέλες, τα γαρίφαλα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το χοιρινό και ανακατεύουμε απαλά.
- Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες.
Για τη γαρνιτούρα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυδωνάτα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ταψί βάζοντας τη φλούδα προς τα κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις