Δέκα ακριβώς μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα και ενώ η χώρα θρηνεί ήδη 4.507 νεκρούς από τις επιπλοκές του κοροναϊού, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μία ιστορική στιγμή καθώς και σε λίγες ώρες ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού.
Η έναρξη των εμβολιασμών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας- αν και αποδυναμωμένο- συνεχίζει να αφήνει καθημερινά πίσω του δεκάδες νεκρούς.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις τοπικών εστιών λόγω της εορταστικής περιόδου το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο μαζικός εμβολιασμός δεν αρκεί για να αφήσουμε πίσω την πανδημία καθώς απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Λίγες μόνο ώρες πριν μπει στην τελική του φάση η εφαρμογή του σχεδίου «Ελευθερία» και οι ελπίδες προκειμένου να ανασάνει η χώρα και να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα αναπτερώνονται.
Το εμβόλιο, το δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, θα αρχίζει να υψώνει σταδιακά ένα τοίχος ανοσίας στον πληθυσμό.
Η ανοσία της αγέλης ή η συλλογική ανοσία όπως λέγεται επιστημονικά, θα έρθει σε βάθος χρόνου, ωστόσο ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων – σε πρώτη φάση – θα βάλει τα θεμέλια ώστε να αρχίσει να αποδυναμώνεται ο ιος και μερικούς μήνες αργότερα να αρχίσει να σβήνει η πανδημία.
Δέκα μήνες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, δέκα ακριβώς μήνες πριν, όταν καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Επρόκειτο για μία 38χρονη η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση για τις επαφές της 38χρονης…
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Εκτοτε έχουν περάσει δέκα μήνες με την Ελλάδα να έχει έρθει αντιμέτωπη με δύο κύματα της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, χιλιάδες νεκρούς, και εκατοντάδες συνανθρώπους μας να δίνουν ακόμη μάχη για τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ.
Η εφιαλτική εξέλιξη της πανδημίας
Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εμφανίστηκε με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ τα στοιχεία για τον Μάρτιο, τον πρώτο ουσιαστικό μήνα όπου υπήρξε καταγραφή συνολικών στοιχείων για κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, δεν τρόμαζαν και σίγουρα δεν μας προετοίμαζαν για το τι θα ακολουθούσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο, καταγράφηκαν συνολικά 1.314 κρούσματα, υπήρξαν 85 διασωληνωμένοι και 49 νεκροί.
Ο Απρίλης έκλεισε με 2.591 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, 38 διασωληνωμένους και 140 νεκρούς.
Η εξέλιξη της πανδημίας τον Μάιο ήταν αργή καθώς καταγράφηκαν λίγα κρούσματα λόγω και του lockdown που ήταν σε ισχύ.
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ άρχισε μετά τον Αύγουστο.
Από τους 266 νεκρούς που θρηνούσε συνολικά η χώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, φτάσαμε στους 391 τον Σεπτέμβριο, στους 626 τον Οκτώβριο ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είχαν χάσει τη μάχη λόγω επιπλοκών του κοροναϊού, 2.426 συμπολίτες μας.
Μέχρι και χθες 25 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας έφτανε τους 4.507 νεκρούς ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίους δέκα μήνες, ανήλθε σε 134.852 κρούσματα.
Υπομονή και τήρηση των μέτρων για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω
Εφτά εβδομάδες μετά το τελευταίο lockdown στην Ελλάδα, οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες του στην έλευση του εμβολίου.
Παρά τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε ένα μέρος του πληθυσμού σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.
Το στοίχημα πλέον είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός με ταχύτατους ρυθμούς, να εγκριθούν και εμβόλια άλλων εταιρειών προκειμένου να έρθουν περισσότερες δόσεις το επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα.
Η ελπίδα είναι εδώ
Ήδη από χθες το βράδυ, τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού έφτασαν στην Ελλάδα ενώ σήμερα το πρωί οι πρώτες παρτίδες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.
Αύριο, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν μπροστά σε μία ιστορική στιγμή, καθώς θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί οι οποίοι θα σημάνουν την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Το χρονοδιάγραμμα
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές.
Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Αύριο θα εμβολιαστούν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών .
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις.
Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την ασφάλεια του εμβολίου, προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς να φοβάται ενώ η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να πειστούν όλοι όσοι διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους.
«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Ιανουάριο είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα της διανομής, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια. Κατόπιν και όταν φθάσουν τα εμβόλια και των άλλων εταιρειών, από Φεβρουάριο και Μάρτιο θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε για να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη» τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (Open).
Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι εντός αυτού του τριμήνου να πειστούν και όσοι είναι επιφυλακτικοί είτε μέσω του παραδείγματος, είτε μέσω της εθνικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει την ενημέρωση για τον εμβόλιο και την ασφάλεια, που προσφέρει, ώστε να ξαναπάρουμε τη ζωή πίσω στα χέρια μας.