Στη νέα αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων επεκτείνεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τρία επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 265 MW σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για την ανάπτυξη πλωτού φωτοβολταϊκού ισχύος 120 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Καστρακίου, ενός δεύτερου ισχύος 103 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Πουρναρίου και ενός τρίτου, ισχύος 42 MW, στον τεχνητό ταμιευτήρα Στράτου. Οπως σημειώνει η εταιρεία, η εγκατάσταση των τριών φωτοβολταϊκών πάρκων αφορά σημεία που βρίσκονται εκτός περιοχών Natura και προβλέπει ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5% σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές
βιωσιμότητας.
Ενα λιγότερο φιλόδοξο πρόγραμμα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης και σε λιμνοδεξαμενή στη Φλώρινα προωθεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία κατέθεσε επίσης στον ίδιο κύκλο της ΡΑΕ αιτήσεις για τις αντίστοιχες άδειες βεβαίωσης παραγωγού. Εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει στους αρμόδιους φορείς και στην αγορά η αίτηση που κατέθεσε στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού, ισχύος 500 MW, επίσης στη λίμνη Πολυφύτου ο όμιλος Interphoton Investment (Σάββας Ζαφιεράτος), εγκατάστασή του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της λίμνης, ενώ η δυναμικότητά του είναι πολλαπλάσια αντίστοιχων έργων στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.
Το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό που λειτουργεί στην Ευρώπη είναι ισχύος μόλις 17 MW και κατασκευάστηκε από την Αkuo στη Γαλλία, κοντά στην Αβινιόν, ενώ το αμέσως μεγαλύτερο, ισχύος 27 MW, βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ολλανδία. Διεθνώς το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται στην Κίνα και η ισχύ του ανέρχεται στα 150 MW. Η αίτηση για αδειοδότηση πλωτού φωτοβολταϊκού ισχύος 500 MW στην λίμνη Πολυφύτου εξέπληξε αρνητικά την αγορά και τις αρμόδιες αρχές, κυρίως για τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει και οι οποίες μπορούν να συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα έργα. Η πλευρά ωστόσο του Interphoton Investment υποστηρίζει στην «Κ» ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο, η έκταση του οποίου περιορίζεται σε 3.000 στρέμματα που αντιστοιχούν σε κάτω από το 4% της συνολικής επιφάνειας. Τονίζει επίσης ότι η τελική ισχύς του έργου θα κριθεί και από τις μελέτες βιωσιμότητας και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες, που καταρτίζονται σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πάντως, όσο και η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έχουν κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα. «Εχουμε καταθέσει τις αιτήσεις με βάση τις διεθνείς πρακτικές βιωσιμότητας και τα ποσοστά κάλυψης που προβλέπουν δεν ξεπερνούν το 5,5% της επιφάνειας του ταμιευτήρα. Εχουμε επίσης επιλέξει περιοχές που βρίσκονται εκτός Νatura, όπως και μικρής κλίμακας έργα», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι της TΕΡΝΑ Ενεργειακής. Αντιστοίχως η πλευρά της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» αναφέρει: «Καταθέσαμε αιτήσεις βάσει αναλυτικών μελετών και το μέγεθος που επιλέξαμε είναι αυτό που απαντά στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιλέχθηκαν προσεκτικά οι τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικοτεχνικούς λόγους».
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες, όπως και σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Το πλωτά φωτοβολταϊκά δεν απαιτούν αγορά γης για την εγκατάστασή τους και αυτό θεωρείται διεθνώς ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους. Το κόστος, ωστόσο, της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραμένει υψηλό, αν και μειούμενο διεθνώς, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας έργα.