Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου θα έπρεπε να είχαν συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό να μην ανακοινώσει ο ίδιος τους νέους περιορισμούς: όταν έχεις παραβιάσει όλους τους υγειονομικούς κανόνες δύο μέρες πριν στην Ικαρία, δύσκολα πείθεις τους ιθαγενείς ότι πρέπει να κάνουν αυτό που δεν έκανες εσύ.
του Στέλιου Κούλογλου
Όφειλαν επίσης να του είχαν συστήσει ότι τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα, για να έχουν θεαματικότητα και επομένως απήχηση, θα πρέπει να δημιουργούν αναμονή για το τι θα ανακοινωθεί. Αλλά το μυστικό είχε αποκαλύψει ο κ. Κικίλιας από το πρωί, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί και το Μαξίμου δεν είχαν ιδέα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να έχει συγχωρήσει στον υπουργό του ότι του έκλεψε την παράσταση, οδηγώντας τον σε ένα διάγγελμα πολύ πιο άνευρο και με λιγότερη αυτοπεποίθηση από τα προηγούμενα.
Προφανώς όμως, στον κ. Μητσοτάκη αρέσει ο ρόλος του πατέρα του έθνους, να αναγγέλλει είτε σκληρά μέτρα, είτε την ανατολή του «ήλιου του εμβολίου που φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα», όπως φρόντισε να κλείσει το 15ο(;) -χάσαμε τον λογαριασμό, διάγγελμα του. Δεν έλειψαν άλλωστε ούτε αυτή τη φορά τα πολλά εγώ, αλλά έλαμψε, δια της απουσίας του, το μήνυμα που κυριαρχούσε στα περισσότερα από τα προηγούμενα: η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, για την επιτυχία των μέτρων και η επικρεμάμενη τιμωρία για τους ανυπάκοους.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγησε τι άλλαξε μέσα σε 4 μέρες, από την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα σκληρά μέτρα για την Αττική μέχρι την Τρίτη. Αυτό ίσως να εξηγείται από το πάρτι του Σαββατοκύριακου: όταν θεωρείς τον εαυτό σου κάτι σαν ιδιοκτήτη της χώρας, την ανοίγεις και την κλείνεις όποτε θες και το ίδιο υποσχέθηκε και για το μέλλον: : «Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού». Οπως η κυβέρνηση αλλάζει γνώμη κάθε τρεις και λίγο, καταλαβαίνετε τι μας περιμένει ακόμη.
Oύτε μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί, με κάτι παραπάνω από 250 διασωληνωμένους, έχουν χτυπήσει όλα τα καμπανάκια, σε μια κυβέρνηση που κοκορευόταν ότι είχε φτιάξει πάνω από 1000 και βάλε ΜΕΘ έτοιμες να συντρίψουν το όποιο πανδημικό κύμα. Για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, αναγκάστηκε να καταφύγει σε παραπλανητικές ανακρίβειες, όπως ότι στους εμβολιασμούς «Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη ». Όπως προκύπτει από τους πίνακες που παραθέτω, η Ελλάδα είναι 19ή στην Ευρώπη και 13η στους 27 της ΕΕ.
Στα θετικά στοιχεία του διαγγέλματος είναι κάποια οικονομικά μέτρα στήριξης (μηδενισμός ενοικίου κλειστών επιχειρήσεων τον Μάρτιο, μειωμένο ΦΠΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή, χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας, παράταση επιδομάτων ανεργίας) που όμως δεν αρκούν να αναπληρώσουν τη νέα μεγάλη οικονομική ζημιά από το lockdown στην Αττική, που για πολλές επιχειρήσεις ίσως ισοδυναμεί με χαριστική βολή. Ούτε πρόκειται να ικανοποιήσουν τους ανθρώπους της εστίασης που σήμερα(Τετάρτη) θα του παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους, μετά το κάλεσμα Γεωργιάδη.
Τα καλά νέα για την κυβέρνηση είναι το διάγγελμα και τα νέα μέτρα απομακρύνουν τη συζήτηση για το πανηγύρι της Ικαρίας. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που αναγγέλθηκαν σήμερα. Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά να πείσει τους πολίτες και να πάρει πίσω την παράσταση που του έκλεψε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια γενναία αναγνώριση του λάθους του, αντί για μια πολύ έμμεση αναφορά, χαμένη ανάμεσα σε εγώ και υποσχέσεις: «Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες». Μια σπόντα, που πολύ λίγοι, κατάλαβαν.