Κορωνοϊός: «Έσπασε το φράγμα» των 2.000 νοσηλευομένων στα νοσοκομεία – Πάνω από 300 οι διασωληνωμένοι

Προς παράταση το lockdown - Κατά 40% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα

114

Με τον μισό πληθυσμό της χώρας -περίπου 4,3 εκατομμύρια Έλληνες- να βρίσκεται σε πλήρες «απαγορευτικό» (lockdown), την Αττική να κυριαρχεί στο επιδημικό σκηνικό, συγκεντρώνοντας κάθε μέρα τα μισά κρούσματα κορωνοϊού και τις μισές νοσηλείες στο ΕΣΥ και τη Θεσσαλονίκη να φλερτάρει συνεχώς με «κόκκινη» επιδημιολογική επιτήρηση και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, o Φεβρουάριος επιβεβαιώνει απολύτως τους επιστήμονες για την κρισιμότητά του στην πορεία της επιδημίας κορωνοϊού.

Το τελευταίο 48ωρο οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας έσπασαν το “φράγμα” των 2.000 όπως και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τους 300, αντανακλώντας τη μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού στην κοινότητα.

Από την περασμένη Τρίτη που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα «ανοίξω και πάλι τη βεντάλια των περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα συναγερμού, όπως θα την ξανακλείσω μόλις αυτά το επιτρέψουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μια μείζονα προσπάθεια ανάσχεσης του επιδημικού κύματος που άρχισε να σηκώνεται στο τέλος Ιανουαρίου.

Παρότι δόθηκε χρονικός ορίζοντας δύο εβδομάδων για το lockdown, θεωρείται βέβαιη η παράτασή του και για το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να αναζητούν με προσοχή το πλέγμα των μέτρων για το άνοιγμα της «βεντάλιας» στην οικονομία και την εκπαίδευση.

Ουσιαστικά τις επόμενες δύο εβδομάδες η μάχη με τον κορωνοϊό θα δοθεί μέσα στο ΕΣΥ, που ήδη πιέζεται από το μικρό «τσουνάμι» ασθενών, κυρίως στο λεκανοπέδιο. Οι επιχειρησιακές συσκέψεις είναι συνεχείς σε υπουργείο Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες και ΕΚΑΒ, όπως και οι επαφές με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών για την ενδεχόμενη συνεργασία τους με το ΕΣΥ εφόσον χρειαστεί.

Το τείχος ανοσίας που έχει ξεκινήσει να οικοδομείται με τους εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμούς πολιτών θα αποτελέσει σημαντικό ανάχωμα για το επιδημικό κύμα – εκτιμάται ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει υψωθεί αρκετά. Ωστόσο, και με δεδομένη τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και τη συσχέτισή τους με αυξημένη μεταδοτικότητα, οι ειδικοί επιμένουν και για την ανάγκη τήρησης των μέτρων με συνέπεια και σχολαστικότητα τους επόμενους μήνες για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Μάλιστα, στην Επιτροπή έχει συζητηθεί εκτενώς το θέμα της χρήσης διπλής μάσκας, ιατρικής και υφασμάτινης, και σε συνέχεια των συστάσεων του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται επικαιροποίηση των οδηγιών περί μάσκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

maskes_athina_main1

Τι «έβλεπαν» οι ειδικοί της Επιτροπής και ζητούσαν lockdown

Η εβδομάδα που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από «βαριά», σε σύγκριση με τις προηγούμενες, επιδημιολογικά δεδομένα – είχαν μάλιστα τεθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας μεγάλη συζήτηση στα μέλη της για το ενδεχόμενο του lockdown στην Αττική και τις άλλες επιβαρυμένες περιοχές από τις 5 Φεβρουαρίου. Οι επιστημονικές φωνές που ζητούσαν νωρίτερα να «ανοίξει η βεντάλια των περιορισμών» επικαλούμενοι το επικίνδυνο «κοκτέηλ» της έντονης κινητικότητας των πολιτών και της ευρείας διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού, εισακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα, δρομολογώντας το «απαγορευτικό» από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Η επίπτωση από τη μία εβδομάδα στην άλλη είναι σαφής, και στην κυκλοφορία του κορωνοϊού στην κοινότητα και στην επιβάρυνση του ΕΣΥ. Σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα (και 28% στα τεστ). Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μεταβλήθηκε σημαντικά: από 842 που ήταν ο κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στις 3 Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.110 κρούσματα την ημέρα στις 10 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, καθώς από 7.350 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 9.567 την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των φορέων κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος. Πλέον, η ηλικιακή ομάδα που κυριαρχεί στα κρούσματα είναι εκείνη των πολιτών 40-64 χρόνων, άτομα με αυξημένη κινητικότητα λόγω εργασίας και υποχρεώσεων, που μεταδίδουν και στα παιδιά τους και στους μεγαλύτερους ηλικιακά τον κορωνοϊό.

Η ίδια αυξητική τάση αποτυπώθηκε και στη ροή ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα νοσοκομεία. Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών κατά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με την προπερασμένη εβδομάδα. Στη γλώσσα των απόλυτων αριθμών, οι 150 εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού που καταγράφονταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα έφτασαν τις 211 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, για την ακρίβεια 2.152, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, με τους 1.082 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 300, ενώ μόλις μια εβδομάδα πριν ήταν 262, και η ανοδική τάση στο συγκεκριμένο πεδίο αναμένεται να συνεχιστεί.

Όπως μάλιστα, ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης, θα συνεχίσει να καταγράφεται αύξηση και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις νοσηλείες, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και μοιραία στους θανάτους, με το μελανό αποτύπωμα να φανεί καθαρά μετά από δύο εβδομάδες. Η «Μήδεια» και οι καιρικές συνθήκες που την ακολουθούν, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων καθώς ο κρύος καιρός και ο συγχρωτισμός είναι σύμμαχοι του κορωνοϊού.

Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας με αγωνία μεν καθώς πάντα τους «ακολουθεί» ό,τι δεν έγινε και ό,τι δεν πρόλαβαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, διατηρούν και συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, η οποία εδράζεται σετρεις παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid-19. Δεύτερον, ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν εγκαίρως και πριν υψωθεί το κύμα στην κοινότητα και άρα και στο ΕΣΥ. Και τρίτον, στο ότι το τείχος ανοσίας οικοδομείται με αμείωτο ρυθμό, καλύπτοντας σταδιακά ολοένα και περισσότερους πολίτες, ηλικιωμένους και ευάλωτους, που απειλούνται από τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις