Επιπλέον εφεδρείες επιστρατεύει το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΥ), σε μια τιτάνια προσπάθεια επέκτασης της δυναμικότητας του ΕΣΥ στην Αττική, για την εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό.
Με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής να καλπάζουν καθημερινά και την ταυτόχρονη πρόσθετη πίεση από τα non Covid περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα λόγω της εποχής, το ΕΣΥ ξεπέρασε στα όρια του.
Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά νοσηλεύονται 1.120 ασθενείς με νόσο Covid και επιπλέον 250 να δίνουν μάχη σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι 232 είναι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της τρίτης φάσης στα νοσοκομεία
Ο επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), βρίσκεται υπ’ ατμόν εδώ και πολλές μέρες προσπαθώντας καθημερινά να εξυπηρετήσει τις πρωτοφανείς για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό, αλλά και όλων των άλλων νόσων, για τις οποίες υπάρχουν επίσης αυξημένα αιτήματα.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος προϊσταται αυτής της προσπάθειας, εξηγεί στο iatropedia.gr ότι πλέον μπήκαμε στην τρίτη φάση του σχεδιασμού για τις ΜΕΘ στην Αττική. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή 40 κλινών ΜΕΘ -από τις 50 συνολικά που διαθέτει πλέον το ΕΣΥ για την νοσηλεία άλλων περιστατικών εκτός κορονοϊού- σε αποκλειστικής νοσηλείας Εντατικής Θεραπείας ασθενών με Covid.
“Σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά σχέδια των νοσοκομείων μπαίνουμε στην τρίτη φάση. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και κάνουμε συνεχώς διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα σχέδια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τόσο τις απλές νοσηλείες Covid, όσο και τις ΜΕΘ”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
Η ίδια αυξανόμενη τάση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν να συνεχιστεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα και για το λόγο αυτό ενεργοποίησαν την τρίτη και προτελευταία φάση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid στην Αττική.
Η επόμενη φάση και τελευταία -όταν καλυφθούν δηλαδή και αυτές οι 40 κλινες- είναι η επιστράτευση των 150 αναπνευστήρων, που διαθέτει σε εφεδρεία το Υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, που αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών παραγόντων το πρωί του Σαββάτου, ανοίγουν περισσότερες κλίνες για τις απλές νοσηλείες Covid στην Χαλκίδα, την Κόρινθο και στη Λειβαδιά, έτσι ώστε να περιοριστεί η εισροή περιστατικών από αυτούς τους νομούς προς την Αθήνα.
“Αναφερόμαστε μόνο στις απλές νοσηλείες Covid κι όχι στους ανθρώπους που χρειάζονται ΜΕΘ. Όσοι χρειάζονται ΜΕΘ θα έρχονται κανονικά στην Αθήνα”, διευκρινίζει ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου.
Έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσει η άσκοπη χρήση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ
Επιπλέον επιβάρυνση, ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο στα νοσοκομεια, αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που καλείται να εξυπηρετήσει αυτό το διάστημα τα συνήθη επείγοντα περιστατικά (οξέα παθολογικά, ατυχήματα κ.α.), αλλά και τις μεταφορές των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία.
“Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ βρίσκεται στη μέγιστη ετοιμότητα, διότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των διακομιδών επιβεβαιωμένων ασθενών Covid στα νοσοκομεία, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση της λειτουργίας μας”, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ και κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση των υπηρεσιών των δημόσιων ασθενοφόρων.
“Στο πρώτο κύμα είχαμε μεγάλη μείωση στα non Covid περιστατικά, που έφτανε μέχρι και 40% έως 50% στην Αθήνα στις κλήσεις. Τώρα δεν βλέπουμε αντίστοιχη μείωση και παρατηρούμε ότι υπάρχουν περιστατικά που μας χρησιμοποιούν χωρίς σοβαρό λόγο. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες και για τις περιπτώσεις που μπορεί να μεταβεί ο ασθενής στο νοσοκομείο χωρίς τη χρήση ασθενοφόρου με ιδιωτικό μέσο, να μην γίνεται άσκοπη χρήση των ασθενοφόρων”, καταλήγει ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, διευκρινίζοντας ότι οι έκκληση δεν αφορά ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρονται από το ΕΚΑΒ, για την αποφυγή διασποράς.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia