Την είσοδό τους στην πολλά υποσχόμενη αγορά των υδροπλάνων κάνουν το Ρέθυμνο και ο Βόλος μετά την υπογραφή της απόφασης για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Το Δημοτικό Ταμείο Ρεθύμνου και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου αναμένεται, μετά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην Ευρώπη, με τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα εν γένει, να είναι πολλαπλά, ειδικά σε μία περίοδο που η υγειονομική κρίση «επιβάλλει» την ανάγκη επενδύσεων σε αναπτυξιακά έργα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Το δίκτυο στην Κρήτη
Το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου θα είναι το πρώτο από τα συνολικά 8 υδατοδρόμια που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Κρήτη. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ταξίδεψε στη μεγαλόνησο μία ομάδα από την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια προκειμένου να κάνει αυτοψία σε Ιεράπτερα, Χανιά, Φαιστό και Μαλεβίζι και να προχωρήσει στην κατάρτιση των τεχνικών φακέλων για την έκδοση των αντίστοιχων αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων στις 4 περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι υδατοδρόμια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατασκευαστούν επίσης στο Ηράκλειο, στη Χερσόνησο και στην Αγία Γαλήνη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναπτυχθεί ένα ακόμη υδατοδρόμιο στον Άγιο Νικόλαο.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης των υδατοδρομίων ποντάρουν εξάλλου και επενδυτικά σχήματα ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, Γερμανοί και Ρώσοι επενδυτές προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τη σύσταση αεροπορικών εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν το πτητικό έργο το υδροπλάνων, με στόχο να ξεκινήσουν εντός του 2021 τα πρώτα δρομολόγια.