Μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην εξυπηρέτηση κτιρίων με εκδόσεις κοινοχρήστων, μικροβιολογικές απολυμάνσεις και καθαρισμούς, αλλά και στη διανομή υγρών καυσίμων και μια θυγατρική της, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με απεντομώσεις και απολυμάνσεις κτιρίων, ήταν μεταξύ των εταιριών που κατέθεσαν προσφορά προκειμένου να προμηθεύσουν το Ελληνικό Δημόσιο με τα περίφημα self tests που ετοιμάζονται να κατακλύσουν την αγορά.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Και τα παράδοξα, σε σχέση με αυτό τον διαγωνισμό, δεν σταματούν εδώ. Εκτός από το γεγονός πως συμμετείχαν πολλές μικρές φαρμακαποθήκες, που είναι μάλλον βέβαιο πως δεν είχαν τη δυνατότητα να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, εντύπωση προκαλεί πως συμμετείχε ακόμη μία εταιρία, η οποία από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε εμφανίζεται μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η σήμανση αιγοπροβάτων και χοιρινών, αλλά και η παροχή διάφορων τεστ αντίστοιχων, συμπαθών τετράποδων.

Επίσης, σύμφωνα με τη «δημοκρατία», προσφορά κατέθεσε μία εταιρία η οποία κάνει σαφές στην ιστοσελίδα της πως το αντικείμενο της επιχειρηματικής της δράσης είναι οι προηγμένες λύσεις υγιεινής διατροφής για τα πληρώματα πλοίων αλλά και οι εξαγωγές τροφίμων, ελληνικών, φυσικών και υγιεινών προϊόντων, δηλαδή προϊόντων που προσδιορίζουν τη μεσογειακή διατροφή.

Τι μπορεί να γύρευαν όλες αυτές οι εταιρίες στο… παζάρι προϊόντων αμφιβόλου αποτελέσματος που έχει αρχίσει να κάνει η κυβέρνηση;

Το βέβαιο είναι πως, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως τα εν λόγω τεστ είναι στην πραγματικότητα γερμανική πατέντα και πως η πρώτη εταιρία που θα ευνοηθεί με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου είναι ακόμη μία φορά η «αμαρτωλή» Siemens, η κυβέρνηση, για να αποδομήσει την παραπάνω είδηση, βάσισε τη ρητορική της στο γεγονός πως πλήθος εταιριών πήρε μέρος στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, άρα τίποτα δεν ήταν στημένο.

Πρόκειται, φυσικά, για έωλη ρητορική, αφού όλες οι εταιρίες οι οποίες συμμετείχαν και όντως δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προμηθεύτριες και όχι κατασκευάστριες τεστ, επομένως το πλέον πιθανό είναι πως εκατομμύρια τεστ της Siemens θα βρουν τον δρόμο τους στην ελληνική αγορά μέσω αυτών των προμηθευτών.

Το ερώτημα, όμως, πλέον είναι γιατί βρέθηκαν μεταξύ των εταιριών που κατέθεσαν προσφορά και εταιρίες που ασχολούνται με έντομα, καύσιμα, αιγοπρόβατα και απολυμάνσεις; Αναρωτιέται κανείς μήπως πήραν μέρος απλά και μόνο για να ενισχυθεί το επιχείρημα που εκφράστηκε μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, πως το μέγεθος της συμμετοχής αποδεικνύει τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Και προφανώς μένει ακόμη να απαντηθεί πώς είναι δυνατόν η εταιρία με την επωνυμία Swiss Med Εμπορική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ και δεν έχει καν δημιουργήσει ακόμη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου, δηλαδή να παραδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 3.000.000 self tests, αντί 10.080.000 ευρώ.

Η ίδια εταιρία μάλιστα, στην οποία διαχειριστής είναι ο Δημήτρης Πιπερίδης, πήρε μέρος πριν από λίγο καιρό και σε άλλον διαγωνισμό -του ΕΟΔΥ αυτή τη φορά- και ανέλαβε να προμηθεύσει το Ελληνικό Δημόσιο με 3.000.000 rapid tests.

Μια εταιρία, δηλαδή, με ανύπαρκτη δυναμική, κεφάλαιο και κυρίως παρελθόν, αναλαμβάνει δουλειές του Δημοσίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ;

Προφανώς, το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δημιουργών της ξεπερνά τη δική μας αντίληψη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις