Ισχυρισμός:
Ισχύει πρόστιμο 10 ευρώ σε γονείς μαθητών λυκείου αν δεν εκτελέσουν ορθά ένα self-test.
Συμπέρασμα:
Δεν έχει επιβληθεί κάποια διοικητική κύρωση ποσού δέκα ευρώ. Το αρχικό ρεπορτάζ αναφερόταν σε γονείς που εξέφρασαν την επιθυμία να προβούν αυτοβούλως σε προμήθεια επιπρόσθετων τεστ, πέραν των δωρεάν διατιθέμενων, «για ασφάλεια». Σύμφωνα με δήλωση του Αναπλ. Υπουργού Υγείας, σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος θα υπάρχει δυνατότητα επανελέγχου σε δημόσια δομή.
Κυκλοφόρησαν στις 9 Απριλίου 2021 δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πρόστιμo 10 ευρώ σε γονείς αν τα παιδιά δεν κάνουν σωστά το self test». Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.
Παραδείγματα άρθρων: athensmagazine.gr, apaixto.eu
Τι ισχύει;
Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα παρουσίασαν στο σημείο του τίτλου τον ισχυρισμό ότι ισχύει πρόστιμο δέκα ευρώ για όσους γονείς δεν εκτελέσουν σωστά τα ατομικά rapid test αντιγόνου για SARS-CoV-2 που χορηγούνται για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λυκείων). Παρ’ όλο που με μια προσεκτική ανάγνωση των άρθρων γίνεται κατανοητό ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή διοικητική κύρωση με την κυριολεκτική έννοια του προστίμου λόγω παράβασης της νομοθεσίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο τίτλος διαστρεβλώνει το περιεχόμενο της παρουσιαζόμενης είδησης.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν αυτούσιο το ρεπορτάζ του ethnos.gr με τον κινδυνολογικό τίτλο “Σχολεία: «Χαράτσι» 10 ευρώ στους γονείς εάν κάνουν λάθος self test στα παιδιά”, όπου ο όρος «χαράτσι» χρησιμοποιείται εντός εισαγωγικών, όχι κυριολεκτικά, προκειμένου να αποτυπώσει το κόστος στο οποίο μπορεί να ανέλθει το κόστος της αγοράς επιπρόσθετων συσκευασιών self-test, πέραν δηλαδή των δικαιουμένων δωρεάν τεστ.
Αναφέρεται σχετικά:
«Όπως τόνισαν στο ethnos.gr, φαρμακοποιοί, οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και έχουν πολλές απορίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο εστιάζονται στην ορθή λήψη του τεστ και τι θα πρέπει να κάνουν εάν δεν τα καταφέρουν και το τεστ δείξει μη έγκυρο. Μάλιστα, όπως λένε, οι φαρμακοποιοί πάρα πολλοί γονείς ζητούν εκτός από το δωρεάν τεστ, να αγοράσουν και ένα δεύτερο για ασφάλεια παρά το γεγονός ότι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα τεστ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν, θα διατίθενται από σήμερα σε όλα τα φαρμακεία και όπως λένε οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν πολλές παραγγελίες από τους πολίτες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας,
«[Θα απαιτείται] η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. (…)
[Γ]ονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. (…)
Αν το self-test είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή».
Συνολικά, δεν προκύπτει σε καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε σε νόμο ή υπουργική απόφαση ότι έχει θεσπιστεί πρόστιμο για τη μη ορθή εκτέλεση ενός self-test.
Αντιθέτως, το ρεπορτάζ αναφερόταν σε γονείς «ιδιαίτερα αγχωμένους» που εξέφρασαν την επιθυμία να προβούν αυτοβούλως, και πέραν των δωρεάν διατιθέμενων για τα τέκνα τους τεστ, σε προμήθεια επιπρόσθετων κασετών, με δικό τους το κόστος, «για ασφάλεια».
Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος (του δωρεάν χορηγηθέντος τεστ λ.χ.), ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε στις 09 Απριλίου 2021, ότι ο υπόχρεος σε τεστ, με την επίδειξη του μη έγκυρου αποτελέσματος, «θα πρέπει να προσέλθει σε μία δημόσια δομή όπου γίνεται επαναληπτικό τεστ». Σημειώνεται πως έχει αναρτηθεί κατάλογος «σταθερών σημείων επιβεβαιωτικού ελέγχου», που αφορά ήδη τις περιπτώσεις δυνατότητας δωρεάν επανελέγχου σε περίπτωση που προκύπτει θετικό self test. Δεν έχει διευκρινιστεί το ζήτημα των τυχόν απουσιών και η οργάνωση εάν δεν είναι δυνατή η άμεση διενέργεια επαναληπτικού τεστ επί ακύρου αποτελέσματος, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί, σε καμία περίπτωση, ότι υπάρχει χρηματική ποινή ή διοικητικό πρόστιμο εκ μόνου του γεγονότος ότι προέκυψε άκυρο αποτέλεσμα.
Εν ολίγοις, ο ισχυρισμός ότι ισχύει πρόστιμο 10 ευρώ σε γονείς αν δεν διεξαχθεί σωστά ένα self-test είναι ψευδής.