Κυνική ομολογία Βορίδη για τα παζάρια με ΚΙΝΑΛ για τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ

123

Στρατηγική έντασης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έχοντας την απόλυτη στήριξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Βασίλη Κεγκέρογλου με αφορμή την θεσμική ακροβασία διορισμού νέας διοίκησης στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Κι όλα αυτά, κάποιες μέρες μετά την φωτογραφική διάταξη για την ανανέωση θητείας μελών του ΑΣΕΠ, που την είχε καταγγείλει το ΚΙΝΑΛ. Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά τον διορισμό του Παναγιώτη Καρκατσούλη ως μέλος του ΑΣΕΠ, που διατελεί τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ.

Το θέμα έφερε στην Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης καταγγέλλοντας τα «παζάρια» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ με «ενορχηστρωτή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 3/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τη νέα σύνθεση των μελών του ΑΣΕΠ. Κι αυτά πίσω από κλειστές πόρτες με τη συνεννόηση των δυο κομμάτων, των άλλοτε συμμάχων, παραγκωνίζοντας όχι μόνον την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Με φωτογραφική διάταξη

Έτσι, λοιπόν, αξιοποιώντας την «φωτογραφική διάταξη», όπως είχε καταγγελθεί από σύμπασα την αντιπολίτευση, για την ανανέωση της θητείας και την προαγωγή του σε ανώτερη βαθμίδα, ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου από την θέση του αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ προήχθη στην θέση του προέδρου. Την μεθόδευση αυτή είχε αποκαλύψει πρώτη και αποκλειστικά η ΑΥΓΗ, όταν είχε εισαχθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο, εάν σκεφτεί κάποιος ότι το 2009 είχε διοριστεί γενικός γραμματέας της Βουλής, ενώ το 2016 διορίστηκε στην θέση του αντιπροέδρου στο ΑΣΕΠ. Ακόμη πιο ηχηρή παραφωνία είναι ο διορισμός του Παναγιώτη Καρκατσούλη, που είναι τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόσωπο, του οποίου βέβαια η νέα του θέση δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την θεσμική του ανεξαρτησία.

Ιδιοκτησιακή αντίληψη

«Εγώ και το κόμμα μου, δεν πάει στη Διάσκεψη των Προέδρων να ζητήσει να μοιραστεί η πίτα 4-2-1, όπως κάνατε στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε εσείς να πηγαίνετε εκεί πέρα και κολλώντας με το ΚΙΝΑΛ, να βιάζετε τη λογική της συναίνεσης», είπε ο Κ. Ζαχαριάδης. Αναφερόμενος, μάλιστα, στα «παζάρια» Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ, ο Κ. Ζαχαριάδης είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών: «Γιατί για εσάς, κύριε Βορίδη, η ανεξαρτησία των αρχών είναι a la carte. H αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης είναι a la carte».

Ο Κ. Ζαχαριάδης κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για «ιδιοκτησιακή αντίληψη» του κράτους και τον χαρακτήρισε «ενορχηστρωτή» αυτής της «σκοτεινής παρωδίας, κατάληψης των θεσμών και της ανεξαρτησίας των αρχών».

«Παραβιάσατε, δυστυχώς και με τη σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής, τη βασική δομή που λέει ότι για τις Ανεξάρτητες Αρχές και ιδίως για το ΑΣΕΠ, που είναι η ναυαρχίδα των Ανεξάρτητων Αρχών επιβάλλεται η συναίνεση», είπε ο Κ. Ζαχαριάδης απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη. Υπενθύμισε, μάλιστα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον πόλεμο που δέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής στην συγκρότηση των έξι Ανεξάρτητων Αρχών με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

Ειρωνείες

Ακολουθώντας την στρατηγική της έντασης, ο Μ. Βορίδης αντί να απαντήσει στο γιατί δυο μόλις κόμματα από τα έξι της Βουλής αποφάσισαν ούτε λίγο, ούτε πολύ για την αξιοκρατική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, επιτέθηκε στον Κ. Ζαχαριάδη με στρεψοδικία στο περί «συναίνεσης». «Απαιτούνται τα 3/5 για την επιλογή των μελών του ΑΣΕΠ. Γιατί υποχρεωτικά έπρεπε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ;», είπε σε ειρωνικό τόνο ο Μ. Βορίδης.

Παραδέχθηκε,  μάλιστα, ότι υπήρχαν «συνεννοήσεις» με τα κόμματα με το προκάλυμμα της συνταγματικής υποχρέωσης, προκειμένου να βρεθούν «συναινέσεις», οποίες να αποτυπώνονται στα απαιτούμενα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι δεν είναι «καθόλου» «ο ιδεολόγος της συναίνεσης», αλλά, όπως είπε «σεβόμενος τις συνταγματικές προσταγές, όταν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία» εξαντλεί «κάθε δυνατότητα για να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία».

Και από κει και πέρα με περίσσιο κυνισμό ο Μ. Βορίδης δήλωσε απευθυνόμενος στον Κ. Ζαχαριάδης: «Δεν επετεύχθη συμφωνία με το κόμμα σας. Είχατε μία άποψη, κάποιος άλλος είχε μια άλλη άποψη, υπήρξε μία συζήτηση, δεν επετεύχθη συμφωνία με το κόμμα σας».

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

Ο διορισμός των νέων μελών του ΑΣΕΠ με την αγαστή συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής κατόπιν παρασκηνιακών συνεννοήσεων έχει προκαλέσει εντονότερη ανησυχία για την ανεξαρτησία των Αρχών. Βέβαια, αυτή η ανησυχία είχε ξεσπάσει όταν με την φωτογραφική διάταξη μεθοδευόταν η χειραγώγηση του ΑΣΕΠ και των Ανεξάρτητων Αρχών. Εξάλλου, τα δείγματα γραφής είχαν φανεί από την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επαναφέροντας τις γνωστές για αυτήν πρακτικές με τους διορισμούς από το παράθυρο.

Αυτό, ακριβώς, στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Κ. Ζαχαριάδης απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδης: «Η Ελλάδα είναι θεσμικά ανάπηρη και ανολοκλήρωτη, γιατί είχε και έχει κυβερνήσεις σαν τη δική σας και τις προηγούμενες που έκαναν αυτά τα πράγματα, γιατί δεν κυβερνάτε με κανόνες και από πολιτικούς, διότι κυβερνάτε ως τσιφλικάδες και φεουδάρχες».  Επισημαίνοντας το χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κ. Ζαχαριάδης είπε: «Την επόμενη μέρα, μια προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα επαναφέρει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στη διαδρομή της!».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις