Πλησιάζει η απειλή του τέταρτου κύματος – Πρόταση για Μέσα Μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους

259

Η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με το σενάριο για τέταρτο κύμα πανδημίας να γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Από αυτά, τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν επιστρέψει στις τάξεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που είδαν τις διαγνώσεις να αυξάνονται κατά 5% την τελευταία εβδομάδα, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι τον Αύγουστο τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000, τονίζοντας παράλληλα ότι αν δεν εμβολιαστεί το 80% των πολιτών, ο χειμώνς θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τη χώρα μας.

Πρόταση για ΜΜΜ μόνο για εμβολιασμένους

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Δέλτα”, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Λουκίδης: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως οι πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Όπως ανέφερε μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εντούτοις στην Ελλάδα δεν καταγράφει μέχρι στιγμής αυξημένα κρούσματα, η χαλάρωση των μέτρων και των πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι σημαντικό μέρος πληθυσμού με ηλικιακό εύρος που είναι ενεργό στην καθημερινότητα, είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με κορονοϊό χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν εμβολιάστηκαν και νεαρές ηλικίες, οι οποίες επίσης δεν εμβολιάστηκαν.

Ερωτώμενος για το εάν βλέπει τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών ο καθηγητής ανέφερε πως θέλει να βγάλει από το μυαλό του αυτό το σενάριο. «Δεν θα ήθελα να ξαναζήσουμε τις ίδιες σκηνές» υπογράμμισε αλλά παραδέχτηκε πως ενδεχομένως βιώσουμε την ίδια κατάσταση αλλά σε μικρότερο μέγεθος και με άλλες ηλικίες.

Ανέφερε μάλιστα πως το να μην περάσουμε τα ίδια, είναι στο χέρι μας και περισσότερο, σε ένα τσίμπημα, απευθύνοντας με αυτό τον τρόπο μια έκκληση στους πολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις