Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη Μετάλλαξη Δέλτα η οποία καλπάζει και εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς αλλά και στην Κυβέρνηση η οποία ψάχνει τρόπους για να την αναχαιτίσει.
H Ελλάδα βρίσκεται στο… έλεος της μετάλλαξης Δέλτα η οποία έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στις 47 από τις 74 περιφέρειες της χώρας.
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: Οκτώ στα δέκα κρούσματα στην Κρήτη, το 25% της Αττικής, το 50% στην Ήπειρο, το 33% στα νησιά του Ιονίου και το 22,62% των κρουσμάτων στην Πελοπόννησο προέρχονται από την μετάλλαξη Δέλτα.
Τα νοσοκομεία εκπέμπουν ξανά τα πρώτα σήματα κινδύνουν σε αυτό το νέο ξέσπασμα της πανδημίας με την αύξηση των νοσηλευόμενων που είναι στην πλειοψηφία τους νέοι.
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται οι τουριστικές περιοχές, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και τα ξενοδοχεία καραντίνας γεμίζουν.
Η Κυβέρνηση σε συνενόηση πάντα με τους ειδικούς έχει στη φαρέτρα της τρια μέτρα με τα οποία ευελπιστεί οτι θα ανακόψει την επέλαση της τέταρτου κύματος της πανδημίας.
1. Τοπικά lockdown
Η αρχή έγινε με το νησί των ανέμων, την Μύκονο η οποία βρίσκεται σε επιτήρηση με μέτρα για τον περιορισμό της διασκέδασης προκειμένου να αποτυπωθεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του τοπικού lockdown, στο νησί είχε επιβληθεί έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 26 Ιουλίου, απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Οι επιδημιολόγοι θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν το μίνι lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου, αν θα υπάρξει άρση στις 26 Ιουλίου ή εάν θα υπάρξει παράταση για ακόμη ένα δεκαήμερο.
Η εικόνα φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και τα ζητούμενα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι δύο:
πρώτον να υπάρξουν σημάδια υποχώρησης του ιικού φορτίου και
δεύτερον, εάν παύσουν οι περιορισμοί στη διασκέδαση να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις εφεξής όλα τα μέτρα προστασίας. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχει απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας 1 με 6 τη νύχτα.
Έντονος πάντως είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση και σε άλλα νησιά, καθώς Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Χανιά καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα.
2. Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή. Αφορά στης εξής κατηγορίες εργαζομένων.
Οι ρυθμίσεις αυτές, αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:
α. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
β. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
γ. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται.
3. Αυξημένα τεστ σε τουριστικούς προορισμούς
Τι ισχύει για ταξίδια με πλοία – Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι επιβάτες
Η απόφαση για τα νέα μέτρα (εκδόθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου), δεν έκρυβε… «συγκινήσεις» γύρω από τα ταξίδια με πλοίο στα νησιά, αλλά και τις πτήσεις εσωτερικού προς τους νησιωτικούς προορισμούς.
Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
- Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
- Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
- Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
- Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέλαβαν, από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία.
Έτσι θα ταξιδεύετε στα νησιά με αεροπλάνο
Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς με το αεροπλάνο μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης.
Παράταση αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εσωτερικού, που θα ισχύει έως την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, ανακοίνωσε την Παρασκευή στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.
Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid. Τα αποτελέσματα πρέπει να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Από την κυβέρνηση υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για πιθανή επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση.