Ενισχύεται το κύμα ακριβείας στην αγορά με τις αυξήσεις που ξεκίνησαν το Μάιο σε είδη σούπερ μάρκετ ευρείας κατανάλωσης, π.χ. τυριά, σοκολάτες, μακαρόνια, να διαπιστώνονται πλέον και σε άλλες κατηγορίες βασικών τροφίμων, π.χ. κρέατα, έλαια, πατάτες, ψάρια, κλπ.
Ακόμη υψηλότερες ωστόσο είναι οι αυξήσεις που κυοφορούνται στην αγορά ηλεκτρισμού όπου ο πολυήμερος καύσωνας έχει εκτινάξει και κρατά τη χονδρεμπορική μέση τιμή μεγαβατώρας στη ζώνη των 100 ευρώ, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι αν δεν υπάρξει η παρέμβαση που η ΡΑΕ είχε εξαγγείλει προ 15ήμερου για να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος σε «λογικά» επίπεδα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν από τον Αύγουστο αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 40%.
Το θέμα της ακρίβειας στα τρόφιμα ανέδειξε με πρωτοσέλιδο η «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το μήνα Ιούλιο σημειώθηκε ρεκόρ μηνιαίας αύξησης 20% στα φρούτα και ανατιμήσεις της τάξης του 15% σε άλλα βασικά είδη διατροφής, ενώ συνέχιζε το ρεπορτάζ της Αφροδίτης Τζιαντζή, αν και τα σουπερμάρκετ προσπαθούν να «καμουφλάρουν» τις σημαντικές αυξήσεις στα προϊόντα προχωρώντας σε προσφορές, οι καταναλωτές διαπιστώνουν την πραγματική εικόνα των ανατιμήσεων.
Αυξήσεις στα τρόφιμα
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα έχουν αρχίσει να καταγράφονται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι κατά 17%, σε βρώσιμα έλαια 15%, στις πατάτες 8,6%, στα νωπά ψάρια 4,1%, στα τυριά 2,5%, στο ελαιόλαδο 1,3%, στα πουλερικά 1,2% κλπ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός αναγνώρισε την ύπαρξη αυξήσεων στις τιμές ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών και την απέδωσε πρωτίστως στις σημαντικές αυξήσεις των τιμών πώλησης των ζωοτροφών που τουλάχιστον ορισμένες όπως είπε – π.χ. το καλαμπόκι και το σογιάλευρο – είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, συνεπώς οι τιμές τους επηρεάζονται από τις αλλαγές προσφοράς και ζήτησης λόγω της πανδημίας και τους φόβους των αγορών για ελλείψεις.
Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Με δεδομένες όμως τις πιέσεις της ΓΣΕΕΒΕ, του ΕΒΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, που προστίθενται στις εκκλήσεις του ΙΝΚΑ προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, να λάβει μέτρα για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο Ιωάννης Λιανός ανακοίνωσε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού προβληματίζεται έντονα από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και ήδη διενεργεί έρευνες, που είχαν εκκινήσει εξ αιτίας των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν την άνοιξη του 2020, λόγω της πανδημίας COVID- 19, στον τομέα των τροφίμων». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε επίσης ότι «η Επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού, μιας και το ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά πανευρωπαϊκό, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδέχεται την πρότασή μας» και πρόσθεσε ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει συστήσει μία task force για τα σουπερμάρκετ και θα προσπαθήσει να δει σε ποιο βαθμό οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και εάν οφείλονται, θα επέμβει άμεσα.
Έρχονται αυξήσεις 40%-50% στο ρεύμα
Ακόμη πιο ισχυρά από ότι στα τρόφιμα είναι ωστόσο τα ανατιμητικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στην αγορά ηλεκτρισμού, καταρχήν επειδή ο τρέχων πολυήμερος καύσωνας έχει εκτινάξει και διατηρεί τη χονδρεμπορική μέση τιμή μεγαβατώρας στη ζώνη των 100 ευρώ και κατά δεύτερον – και σημαντικότερο – επειδή φαίνεται να έχει παγώσει η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού που είχε δρομολογήσει πριν λίγες μέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο τη συγκράτηση των τιμολογίων του ρεύματος που νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου, εν όψει των αναμενόμενων για τον Αύγουστο μεγάλων αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος – λόγω της καλπάζουσας αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας από 50 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, στα 85 ευρώ μέση τιμή τον Ιούνιο και στα 100 τον Ιούλιο – η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος και τους κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις με στόχο τη συγκράτηση των αυξήσεων που θα περάσουν στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της ρήτρας ΟΤΣ, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τη θέσπιση ορίου 30% στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.
Ματαιώθηκε η παρέμβαση της ΡΑΕ;
Οι προτάσεις της ΡΑΕ προκάλεσαν όμως ισχυρές αντιδράσεις εκ μέρους των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που όπως έγινε γνωστό άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για να αποσυρθούν οι προτάσεις της Αρχής, κι αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα από τη διαβούλευση που είχε προγραμματιστεί για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, το πιθανότερο είναι ότι η παρέμβαση της ΡΑΕ ματαιώθηκε, άρα πάμε για αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 40%-50%.
Κι όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες βιώνουν τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών με πολλαπλές διακοπές ρεύματος σε όλη την χώρα και τον πρωθυπουργό να μεταθέτει πάλι την ευθύνη στους πολίτες για πιθανόν μπλακ άουτ της ΔΕΗ.
Για μεταβίβαση της ευθύνης «πάλι στους πολίτες» από τον πρωθυπουργό, επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ.
«Όταν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες. Σήμερα, κατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται «σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο. Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα».