Εκπληκτική οργάνωση ! Από άλλο πλανήτη οι Ρουμάνοι πυροσβέστες με τον εξοπλισμό και την οργάνωση τους

968

Μεταξύ των  χωρών που έστειλαν βοήθεια, είναι και η Ρουμανία, η οποία με ανάρτηση στα social media τόνιζε πως δεν πρόκειται να «αφήσουμε τα αδέλφια μας τους Έλληνες μόνους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή». Και δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια, ίσως να έκαναν και κάτι παραπάνω.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν στην χώρα μας για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις και να καταπολεμήσουν τις φωτιές μοιάζουν πραγματικά να ήρθαν από άλλον… πλανήτη.

Η ταχύτητα, η οργάνωση, η σχολαστικότητα και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά είναι εκπληκτικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία, και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

Με το που έφτασαν πάντως στην Εύβοια οι Ρουμάνοι πυροσβέστες έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο εν μία νυκτί με τροφοδοσία και επιμελητεία.

Στη συνέχεια προχώρησαν στη χαρτογράφηση των δασικών δρόμων με drones, υπολόγισαν τη φορά του ανέμου και επιστράτευσαν ενδοεπικοινωνία τελευταίας τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, εκμεταλλεύτηκαν τα δεκάδες ρυάκια που περνάει νερό και με τις 60μετρες μάνικες έσπευσαν να κατασβέσουν τις Φωτιές.

Επίσης, κινούνταν από δρόμους όπου δεν υπήρχαν Ι.Χ ώστε να μην εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ρουμάνοι αναρωτήθηκαν γιατί  δεν  χρησιμοποιήθηκε η αρχαία πρακτική της παρεμπόδισης μιας φωτιάς με μια άλλη, το γνωστό μας αντιπύρι, για να σβήνουν  οι φωτιές και τα μέτωπα ένα – ένα, γεγονός που  είναι διεθνής πρακτική σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές. Φανταστείτε την έκπληξη τους όταν πήραν σαν απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το αποφασίσει το Δασαρχείο και να δώσει την σχετική εντολή.

Σε όλο τον πλανήτη εφαρμόζουν την τακτική των τεχνητών πυρκαγιών, εμείς όμως το έχουμε κρίνει ως απαγορευτικό.

Η πρακτική λοιπόν των Ρουμάνων πυροσβεστών όχι μόνο είναι αξιοθαύμαστη, αλλά σίγουρα αποτελεί καθρέφτη μιας εξελιγμένης χώρας και όχι μιας υπανάπτυκτης, όπως πολλοί έχουν στο νου τους.

Ρουμάνοι πυροσβέστες επειχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια

Συγκεκριμένα το σχέδιο των επιχειρήσεων του έχει ως εξής:

Σε μια νύχτα έστησαν δικό τους ανεξάρτητο κέντρο επιχειρήσεων με τροφοδοσία και οργάνωση

Με το πρώτο φως της ημέρας σήκωσαν drones και χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους της ζώνης ευθύνης που τους ανατέθηκε.

Το ίδιο πρωί το κέντρο επιχειρήσεων τους, υπολόγισε τον άνεμο και είδαν τα πιθανά σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς.

Τα μηχανήματα και τα ερπυστριοφόρα ήταν ήδη σε πλήρη ετοιμότητα και αναπτύχθηκαν αμέσως βάσει των οδηγιών του δικού τους κέντρου επιχειρήσεων.

Οι 112 πυροσβέστες είναι απόλυτα οργανωμένοι και φοράνε υπερσύγχρονες στολές με ενδοεπικοινωνία τριών συχνοτήτων, που τους προσφέρει μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Με τα drones καθοδηγούν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβέστες για το που πρέπει να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες σε στρατηγικά σημεία

Με βάση τα στοιχεία της χαρτογράφησης που έκαναν, ξεδίπλωσαν μάνικες και παίρνουν νερό με οχήματα αντλίες από ρυάκια και τοπικές δεξαμενές νερού.

Για να μην καταστραφούν οι μάνικες από τα αυτοκίνητα σε σημεία που διασχίζουν δρόμους, τις κάλυψαν με ειδικά προστατευτικά.

Αποκαλυπτικό το ερασιτεχνικό βίντεο κατοίκου της περιοχής που  δείχνει τους Ρουμάνους επί τω έργω και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους:

 

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος είπε χαρακτηριστικά:

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά.Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά».

Η αποστολή των Ρουμάνων φτάνει στη χώρα μας

Μπορεί οι Ρουμάνοι να διαθέτουν μια σχολή για πυροσβέστες, αυτή στο Μπολντέστι, αλλά από τον Απρίλιο του 2020 έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια Μπιχόρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ένα camp εκπαίδευσης για Ρουμάνους και Ούγγρους, όπου ενώνονται τα καλύτερα στοιχεία των δύο. Οι μεν Ρουμάνοι εκπαιδεύονται στο κομμάτι της αναζήτησης, της εύρεσης, του απεγκλωβισμού και στην αναχαίτιση της φωτιάς, ενώ οι Ούγγροι ασχολούνται με την αντιμετώπιση χημικών ή βιολογικών κινδύνων.

Σε αυτό το πρόγραμμα 4-5 μηνών διενεργούνται μαθήματα αναγνώρισης της δυναμικής που έχει η εκάστοτε φωτιά, εξασκούνται οι συμμετέχοντες σε τεχνικές αφανισμού της φωτιάς και σε αποστολές σωτηρίας ανθρώπων και ζώων.

Η ανώτερη κατάρτιση των Ρουμάνων πυροσβεστών δεν είναι μόνο εις βάρος της Ελλάδας και μπορεί να δικαιολογηθεί. Για τα 22 εκατομμύρια κατοίκων της, η Ρουμανία διαθέτει πάνω από 32.000 μόνιμους πυροσβέστες, ενώ η Ελλάδα διαθέτει σύμφωνα με προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, πάνω από 14.000 μόνιμους και εποχικούς.- Η διαφορά έγκειται στους εθελοντές, με τη Ρουμανία να διαθέτει περίπου 132.000 εθελοντές πυρόσβεσης, ενώ έχει επίσης 259 επαγγελματικούς σταθμούς πυρόσβεσης και 3.165 σταθμούς για τους εθελοντές.

Όπως φαίνεται όμως κι από τα παραπάνω, δεν είναι θέμα ποσοτικό, μα ποιοτικό. Ο ίδιος αριθμός πυροσβεστών, αν είχε το ελεύθερο να ανακόψει τη φωτιά με άλλη φωτιά, ίσως να είχε τώρα ένα λιγότερο επικίνδυνο έργο…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις