Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μιλάτε εσείς για εναέρια μέσα… που σηκώσατε δύο ελικόπτερα για να δείτε τον Λιγνάδη στην Επίδαυρο

280

Δύσκολες στιγμές για τον πρωθυπουργό στη Βουλή

Εκ νέου σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για μόνιμη «τυμβωρυχία» στην υπόθεση του Ματιού.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Το σημείο  όμως που ξεχώρισε και στο οποίο στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την οργή του, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη πρωτολογία του, όπου ειρωνεύτηκε πως κάθε πολίτης «θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του».

«Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Εσείς που σηκώσατε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσετε τις διακοπές σας.

Εσείς κατηγορείτε τους πολίτες που θέλουν εναέρια μέσα όταν χάνεται η περιουσία τους», σημείωσε δηκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Ολόκληρη η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα:

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία
Είναι κρίμα, επί 55 λεπτά στο βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ήταν προκλητικός με τη στάση του, με το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.
Σε κάποιο απόσπασμα της ομιλίας του, όπου προσπάθησε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά φέτος, μας είπε: «Έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος». Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω τη ψεύτικη συγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Διότι αν ο Πρωθυπουργός της χώρας, μετά από 15 μέρες έρχεται στη Βουλή και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγνώμη;
Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
Δέντρα, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο.
Μια τραγωδία ανείπωτη, πρωτοφανής, που τις διαστάσεις της δεν τις έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα.
Μια βαθιά πληγή για το περιβάλλον και τη χώρα.
Μια σοβαρή και σύγχρονη πολιτεία, δεν κυνηγάει τις φωτιές. Τις προλαμβάνει.
Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τις αντιμετωπίζει.
Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη.
Διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της.
Και αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.
Όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να μετατρέψει την οδύνη, το θρήνο και τον ανθρώπινο πόσο σε εργαλείο της μικροπολιτικής του σκοπιμότητας.
Τον Αύγουστο του 2019, η ΝΔ παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία, στους τομείς της δασικής προστασίας, στους οποίους υστερούσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
Φταίει η κλιματική κρίση που κρύψατε στα συρτάρια σας τις προτάσεις Γκολντάμερ;
Φταίει η κλιματική κρίση που η ΝΔ ήθελε να στήσει δήθεν «επιτελικό κράτος» διατηρώντας αυτή τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων υπουργείων και φορέων για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
Φταίει η κλιματική κρίση που η ΝΔ αγνόησε -δεν έφερε καν σε συζήτηση- την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας;
Προφανώς και δεν φταίει η κλιματική κρίση αλλά οι πολιτικές της επιλογές. Και η ευθύνη αυτών των επιλογών βαραίνει αποκλειστικά το σημερινό Πρωθυπουργό.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι έχει ακέραια και απόλυτη την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία της φωτιάς. Γιατί, μεταξύ άλλων, επέδειξε όλο αυτό το διάστημα μια απίστευτη ελαφρότητα.
Μια απίστευτη έλλειψη κατανόησης του τί συμβαίνει και γιατί συμβαίνει.
Και τί μπορεί να συμβεί.
Μια πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Αυτό το χαμόγελο κ. Μητσοτάκη, σε απευθείας μετάδοση την ώρα της συνέντευξής σας, πολλαπλασίασε τον πόνο, την απόγνωση, την οργή.
Η προσπάθεια να διαχειριστείτε με όρους επικοινωνίας μια εθνική τραγωδία, δεν γεννά αισθήματα θυμού αλλά κάτι χειρότερο: Αίσθημα ντροπής.
Το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης. Και μάλιστα κατόπιν εορτής. Γιατί η ευθύνη είναι μία, απόλυτη και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον ίδιο. Και αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες.
Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε πρόταση 7 σημείων για την επόμενη μέρα. Και σήμερα σας καταθέτουμε την πρόταση να θεσμοθετήσετε άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Για κάθε νοικοκυριό, 400 ευρώ το πρώτο μέλος συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση.
Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς κ. Μητσοτάκη.
Στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στην κοινωνική συνοχή, στην ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην προστασία της χώρας και των ανθρώπων της. Με βαρύ κόστος για την κοινωνία.
Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε.
Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών.
Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού.
Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή, κ. Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις