Με έκτακτη επιχορήγηση 4.500.000 ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει τον θρησκευτικό οβολό, καθώς πριν από τέσσερις ημέρες, την υπογραφή τους έβαλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στην απόφαση αυτή. Το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 4191/10-9.2021) η υπουργική απόφαση σε 10 άρθρα καθορίζει το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων,ανάμεσα τους Μουσουλμανικοί… και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Την ώρα που η χώρα πρόκειται να βιώσει μια τεράστια κρίση η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στο θεάρεστο έργο της επιχορηγεί την εκκλησία με 4.500.000 ευρώ.
Σε μια περίοδο που η φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ έχει αρχίσει να είναι πλέον εμφανής και η εικόνα του προέδρου της και πρωθυπουργού έχει «θαμπώσει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά στηρίγματα. Και οι …ευλογίες της εκκλησιαστικής ηγεσίας είναι ευπρόσδεκτες για τη δυναμική της γαλάζιας επανεκκίνησης που επιδιώκει.
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, Κεραμέως, Σταϊκούρας και Σκυλακάκης πέρασαν τροπολογία στη Βουλή που προέβλεπε την έκτακτη εφάπαξ επιχορήγηση των θρησκευτικών φορέων, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον Covid-19.
Τότε δεν είχε οριστεί το ύψος της επιχορήγησης. Τώρα λοιπόν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων.
– Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,
– το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),
– τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),
– τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,
-οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,
– οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και
– οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).
Είναι αξιοσημείωτο ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προσδιορισθεί το ύψος του ποσού για κάθε δικαιούχο θρησκευτικό φορέα, το οποίο, πάντως, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ για τον καθένα.
Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των θρησκευτικών λειτουργών, όπως αυτός προκύπτει από τα σχετικά αρχεία που τηρούνται στην Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και «το εν γένει φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν οι δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς».
Την ώρα που η οικονομική κρίση επελαύνει με την ακρίβεια, τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, αλλά και σε τρόφιμα ενώ παραμένουν οι επιπτώσεις από την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει ως κρατική προτεραιότητα την εκκλησία.