«Καιρός για… ΕΡΤ» ονομάζεται η μεικτή παραγωγή της ΕΡΤ που παρουσιάζει τον καιρό, δηλαδή το μετεωρολογικό δελτίο, και, όπως φαίνεται, για την ΕΡΤ δείχνει αιώνια λιακάδα…
Πρόκειται για το δελτίο καιρού, ένα ένθετο του δελτίου ειδήσεων δηλαδή, του οποίου το κόστος η ΕΡΤ κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να το εκτινάξει κατά 130%.
Το μετεωρολογικό δελτίο κοστίζει στην ΕΡΤ περί τα 1.000 ευρώ τη μέρα. Ή 30.000 τον μήνα. Υπάρχει λόγος; Είναι μήπως κάποια υπερπαραγωγή; Είναι κάποια πρωτότυπη ιδέα, με σούπερ γραφικά και καταπληκτική παρουσίαση, για να πεις χαλάλι; Έχει έρθει μήπως κάποια φίρμα για παρουσίαση και δεν το πήραμε είδηση;
Τίποτε απ’ όλα αυτά. Ο καιρός ακόμα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων παρουσιάζεται με κάρτα γραφικών, όπως και παλαιότερα εξάλλου, όταν για τον καιρό της ΕΡΤ είχε την επιμέλεια η ΕΜΥ με ένα μικρό αντάλλαγμα.
Και όμως. Η ΕΡΤ της Νέας Δημοκρατίας, που θα μείωνε και το ανταποδοτικό τέλος, όπως έλεγε, φτάνει να έχει ξοδέψει για τον καιρό περισσότερα από 700.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια! Το μικρό και νοικοκυρεμένο κράτος είναι για τους άλλους, όμως το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. κοστίζει.
Η πρώτη ανάθεση για την παραγωγή του καιρού έγινε στα μέσα του 2019 με ανάθεση στην οποία το κόστος δεν ξεπερνούσε τα 454 ευρώ το επεισόδιο, περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών. Η νέα ανάθεση όμως που ακολούθησε, τον Μάρτιο 2020, εκτόξευσε το κόστος στο υπερδιπλάσιο, στα 1.195 ευρώ το επεισόδιο (δηλαδή την ημέρα) και στα 35.850 ευρώ τον μήνα. Για τον καιρό.
Η λιακάδα κράτησε όλο το 2020 και στις αρχές του 2021, έως ότου, με νέες αποφάσεις, το κόστος του καιρού για την ΕΡΤ έπεσε στα 959 ευρώ την ημέρα (ή 28.770 το μήνα), παραμένει όμως και πάλι υψηλό.
Η διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο έχει συνάψει μια τέτοια σύμβαση και ποιο είναι το όφελος γι’ αυτήν, που δεν μπορεί να καλυφθεί με πολύ χαμηλότερα έξοδα. Πόσοι εργάζονται για τον καιρό στην ΕΡΤ; Πόσοι χρειάζονται; Δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και ο εξαιρετικός Αρναούτογλου από τη Θεσσαλονίκη. Πώς γίνεται οι εργοδοτικές εισφορές να έχουν φτάσει 5.000 τον μήνα; Σε τι ύψος αποδοχών αντιστοιχούν;
Πώς απαντάει αυτή η τακτική της ΕΡΤ στην υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά ότι θα «σεβαστεί» τα χρήματα των φορολογουμένων; Και ακόμη πώς θα βοηθήσει με τέτοιες σπατάλες να γίνει πράξη η προεκλογική υπόσχεση Μητσοτάκη να μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος στο μισό;