ΔΡΑΜΑ – Το διπλό έγκλημα της πόλης που έγινε το Μπέργκαμο της Ελλάδας με 400 νεκρούς

859

Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα, όμως εκείνο που παρατηρεί κανείς κοιτώντας την κατανομή των κρουσμάτων καθημερινά είναι ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας είναι πολύ πιο επιβαρυμένες από τις υπόλοιπες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δράμας, η οποία είναι η περιοχή που προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες. Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους και υπάρχουν 2 σοβαροί λόγοι για τους οποίους έφτασε σε αυτό το σημείο.

Την ώρα που η Δράμα καταγράφει έως σήμερα πάνω από 400 θανάτους η εμβολιαστική κάλυψη του νομού παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με την διεύθυνση υγείας μόλις το 41% των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά η Δράμα έχει κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα περίπου 40 κρούσματα ημερησίως ενώ υπήρξε μέρα που έφτασε και τα 61. Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου, μιλώντας στο ethnos.gr εξήγησε ότι υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα στο νομό: «Συγκεντρώνονται σε πλατείες, δημιουργούν εντάσεις και όλο αυτό οδηγεί μια κατάσταση στα άκρα. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και στη Δράμα κάποια πλαστά πιστοποιητικά νόσησης».

Και αν το μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι ο βασικός λόγος που η Δράμα έχει γίνει ένα μικρό Μπέργκαμο, υπάρχει κι ένα δεύτερο έγκλημα που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Δράμας λένε στο ethnos.gr ότι από το καλοκαίρι τo μηχάνημα διενέργειας μοριακών τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα όλα τα ύποπτα δείγματα να εξετάζονται από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και να καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων δυο με τρεις μέρες.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθώς όπως εξηγούν ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος και η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου: «Μέχρι τότε όσα ύποπτα κρούσματα παραμένουν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου λόγω της καθυστέρησης πολλές φορές θετικοποιούνται ακόμη και αν είναι αρνητικά από άλλους που είναι θετικοί και βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο και περιμένουν το αποτέλεσμα».

Όσο διαιωνίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην περιοχή. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι το mini lockdown στο οποίο μπήκε η Δράμα μπορεί μεν να δώσει μια μικρή ανάσα, αυτή όμως θα είναι παροδική. Όσο δεν αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων, τόσο περισσότερο ο κορωνοϊός θα σφυροκοπά τη Δράμα και θα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων…

* Εξωτερική φωτό Giorgos Terzopoulos

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις