Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο της κανονικότητας και το καλοκαίρι αποτελεί, πλέον, αχνή ανάμνηση, ο πολιτικός διάλογος οξύνεται καθώς οι πολιτικές δυνάμεις έχουν εισέλθει, πλέον, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο εντάσεων, συνεχών διαξιφισμών και ολοκληρωτικής προσπάθειας για την καλύτερη δυνατή εκλογική εμφάνιση σε περίπου ενάμιση χρόνο, όταν -όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός- θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα τρία μεγάλα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ) ξεκινούν τον πολιτικό-εκλογικό τους μαραθώνιο με ανανέωση και ανασύνταξη των αντίστοιχων κομματικών τους μηχανισμών. Από αυτά τα τρία κόμματα, ασφαλώς οι μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο στις 5 και στις 12 (επαναληπτική εκλογή) Δεκεμβρίου αποφασίζει όχι μόνο για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κινήματος στις επόμενες εκλογές, αλλά ουσιαστικά τα μέλη του παίρνουν θέση σχετικά με τη φυσιογνωμία και τους πολιτικούς προσανατολισμούς του Κινήματος Αλλαγής, με όρους στρατηγικής.
ΚΙΝΑΛ: Η εκλογή νέου πρόεδρου σε πρώτο πλάνο
Η σημερινή πρόεδρος Φώφη Γεννηματά προβάλλει το γεγονός ότι επί των ημερών της δικής της προεδρίας το ΚΙΝΑΛ βελτιώνει τα ποσοστά του και δεσμεύεται ότι η επανεκλογή της θα σημάνει τη συνεχή άνοδο των εκλογικών ποσοστών του κόμματος. Η κ. Γεννηματά ακολουθεί «στρατηγική πρώτου γύρου», δηλαδή θέλει να επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, ώστε να είναι πρώτη και να διαμορφώσει μια δυναμική νίκης στον επαναληπτικό γύρο. Πολιτικά η Φώφη Γεννηματά (που υποστηρίζεται από στελέχη όπως οι κ. Κεγκέρογλου, Σκανδαλίδης, Καμίνης, Μουλκιώτης, Όθωνας, Χρηστίδης, Πολυζωγόπουλος, Αντωνίου κ.λπ.) θέλει να διατηρήσει το ΚΙΝΑΛ σε αντιδεξιό προσανατολισμό, κι εξηγεί στους συνομιλητές της ότι με την ίδια στο τιμόνι, το κόμμα θα συνεχίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο αυξάνει τα ποσοστά του.
Αντίθετα, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπόσχεται υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος, επενδύει στο ΠΑΣΟΚ των Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, και με μια σειρά άλλα στελέχη (Καϊλή, Κεφαλίδου, Κωνσταντόπουλος κ.λπ.) ετοιμάζονται να ξανακάνουν το ΠΑΣΟΚ μεγάλη πολιτική δύναμη, ή, σε διαφορετική περίπτωση, να αποχωρήσουν από την ηγεσία. Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης που εκφράζει το πέρασμα της Κεντροαριστεράς στα χέρια της νεότερης γενιάς («Γεννηματά – Λοβέρδος είναι μεγαλύτεροι τόσο από τον Μητσοτάκη όσο και από τον Τσίπρα» λένε με νόημα στελέχη του περιβάλλοντός του). Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και θα καθορίσει επίσης την τύχη που μπορεί να έχει μια συμμαχική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.
ΣΥΡΙΖΑ: Ενδυνάμωση των κομματικών οργανώσεων
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαν προγραμματίσει να κάνουν Συνέδριο το 2020. Η πανδημία όμως το ανέβαλε όχι μία, αλλά περισσότερες φορές και, σπρωγμένο από τις ανάγκες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε τουλάχιστον να διεξαγάγει την Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη στις αρχές Ιουλίου, όπου παρουσιάστηκαν και πάλι και εγκρίθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Κουμουνδούρου θέλει το Συνέδριο να διεξαχθεί σε χρόνο που όχι μόνο δεν θα εμφανίζει κάποιες από τις χρόνιες «ασθένειες» του κόμματος, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος ως προς τη δυναμική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Ήδη το πολιτικό σκηνικό γίνεται πιο έντονο, με οξύτερες τις κριτικές της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι παλαιές διαφωνίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εύλογα υποχωρούν. Συνεπώς, από Συνέδριο που θα πιστοποιείτο η στρατηγική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την «Προοδευτική Συμμαχία», δηλαδή τον πολιτικό εναγκαλισμό ολόκληρης της Κεντροαριστεράς, τώρα οι συγκυρίες αυτό το κάνουν να εκλαμβάνεται ως δεδομένο και το βάρος πέφτει στην πανηγυρική εμφάνιση της «αρραγούς ενότητας» του κόμματος και στην ενδυνάμωση των κομματικών οργανώσεων ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Άλλωστε παρόμοιες επιδιώξεις είχαν και τα συνέδρια των δυο άλλων αριστερών κομμάτων, δηλ. του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος.
Νέα Δημοκρατία: Προσκλητήριο σε νέα στελέχη
Τέλος, για τους δικούς της λόγους, διαφορετικούς από τους αντιπάλους της, πραγματοποιεί το δικό της κομματικό συνέδριο και η Νέα Δημοκρατία. Η κυβερνητική παράταξη επιθυμεί να επαναφέρει στις κομματικές οργανώσεις δραστήρια κομματικά στελέχη που για διάφορους λόγους είχαν πάρει αποστάσεις από την κομματική ζωή, κι αυτό θα συμβεί σε πρώτη φάση στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες -και με ψηφιακό τρόπο, δηλ. με ψήφους μέσω του υπολογιστή- για εκλογή διοικήσεων στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις της γαλάζιας παράταξης. Στη συνέχεια, στα μέσα Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το 14ο Συνέδριο, όπου το ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό της Κεντροδεξιάς θα πιστοποιήσει τη νέα πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ως ένα κόμμα που θα ανοίξει στην κοινωνία, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, δηλαδή μια γαλάζια πανστρατιά ενόψει εκλογών. Το Συνέδριο θα εκλέξει και τον νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής στη θέση του Γιώργου Στεργίου που είναι σήμερα, με επικρατέστερο τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.