Η ιστορία ξεκινά το 2007, δηλαδή λίγο προτού η χώρα εισέλθει στη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, όταν τα αδέλφια Γιάννης, Αθανάσιος (Νάσος) και Δημήτρης-Ευγένιος Περρωτής, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος (της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος) προχώρησαν στη σύσταση τριών εταιρειών τουριστικών, ξενοδοχειακών, αναπτυξιακών, οικοδομικών και κτηματικών υπηρεσιών με τις επωνυμίες Εκτακτον 1, Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3.
Και οι τρεις εταιρείες συστάθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2007 με έδρα στη Σέκερη 4 στην Αθήνα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου, συμφωνήθηκε η σύναψη κοινών ομολογιακών δανείων, ύψους 7,24 εκατ. και 3,76 εκατ. ευρώ. Την επομένη, στις 31 Ιουλίου, μέσω των εταιρειών αυτών έγινε η εξαγορά επτά οικοπέδων που βρίσκονται στη θέση Κούνδουρος – Ακρωτήρι Αγράρι της Μυκόνου και ανήκαν στη γνωστή κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΕΡ Α.Ε. Η έκταση αποκτήθηκε προφανώς με επενδυτική στόχευση, ωστόσο είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είτε για άλλους λόγους δεν προχώρησε κανένα σχέδιο αξιοποίησης.
Κάπως έτσι τα δάνεια «χτύπησαν», φτάσαμε στις κατασχέσεις που έγιναν φέτος στις 19 Ιουλίου και στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου του 2022, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 8,287 εκατ. ευρώ. Οφειλέτριες στους επτά πλειστηριασμούς είναι οι εταιρείες Εκτακτον, ενώ οι Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, Γιάννης και Δημήτριος-Ευγένιος Περρωτής νομιμοποιούνται παθητικά -σε διαφορετικό βαθμό, κατά περίπτωση- ως τρίτοι κύριοι των ενυπόθηκων ακινήτων, δεδομένου ότι χορήγησαν υποθήκες (τον Σεπτέμβριο του 2009) ποσού 9,412 εκατ. και 4,888 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση των απαιτήσεων κατά των εταιρικών σχημάτων. Σημειώνεται ότι για καθένα από τα επτά ακίνητα υπάρχει διαφορετική σχέση κυριότητας μεταξύ των συνεταίρων.
Η έκταση-φιλέτο των 77 στρεμμάτων
Η συνολική έκταση φτάνει στα 77 στρέμματα και είναι απολύτως απομονωμένη και αναξιοποίητη. Την αποτελούν επτά οικόπεδα τα οποία βγαίνουν ξεχωριστά στο σφυρί, και συγκεκριμένα:
- Ενα αγροτεμάχιο, ιδιοκτησίας του Δημητρίου-Ευγένιου Περρωτή κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Γιάννη Περρωτή κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, 8.356 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη θέση Κούνδουρος – Ακρωτήρι Αγράρι. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 1,22 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, ιδιοκτησίας του Γιάννη Περρωτή κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Δημητρίου-Ευγένιου Περρωτή κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 8.070 τ.μ. στην ίδια περιοχή, που θα βγει με τιμή πρώτης προσφοράς 1,18 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Γιάννη Περρωτή κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 9.857 τ.μ., στην ίδια περιοχή, με τιμή εκκίνησης 1,295 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, συνιδιοκτησίας της εταιρείας Εκτακτον κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 10.661 τ.μ., και αυτό στην ίδια θέση, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,28 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, συνιδιοκτησίας της εταιρείας Εκτακτον κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Ιωάννη Περρωτή κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 13.898 τ.μ., στην ίδια περιοχή, με τιμή εκκίνησης 1,3 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, συνιδιοκτησίας της εταιρείας Εκτακτον κατά ποσοστό 99% εξ αδιαιρέτου και του Δημητρίου-Ευγένιου Περρωτή κατά ποσοστό 1% εξ αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 20.001,70 τ.μ., στην ίδια περιοχή, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,615 εκατ. ευρώ.
- Ενα αγροτεμάχιο, συνιδιοκτησίας των εταιρειών Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.538,20 τ.μ., στη θέση Αγράρι – Ανω Μερά, με τιμή πρώτης προσφοράς 397.000 ευρώ. Ολα τα ακίνητα βαρύνονται με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών προχώρησε στην κατάσχεση και είναι επισπεύδουσα των πλειστηριασμών.
Η εκτίμηση της περιοχής
Η περιοχή Αγράρι βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα της νότιας πλευράς της Μυκόνου, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από τη Χώρα και χαρακτηρίζεται από την ομώνυμη παραλία και τις λοφώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν. Η ομώνυμη παραλία βρίσκεται μεταξύ των παραλιών Super Paradise και Ελιάς, που είναι από τις δημοφιλέστερες του νησιού. Οπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, έχει νότιο-νοτιοανατολικό προσανατολισμό (ιδανικό για τη Μύκονο όπου πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι) και είναι τουριστικά ανεπτυγμένη. Στην περιοχή και κυρίως στο πεδινό τμήμα υπάρχουν κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ στην υπόλοιπη κατά κύριο λόγο πολυτελείς εξοχικές μονοκατοικίες ή κατοικίες σε συγκροτήματα. Πολλά από αυτά ενοικιάζονται ως εξοχικές βίλες με ιδιαίτερα υψηλά μισθώματα.
Τα συγκεκριμένα οικόπεδα προήλθαν από κατάτμηση μεγαλύτερης έκτασης και είναι διζωνικά, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται εντός της ζώνης αυτής που είναι η ευνοϊκότερη από τις ζώνες του νησιού και το μικρότερο σε εκείνη όπου απαγορεύεται η χρήση της κατοικίας. Διαθέτουν απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα, ενώ σε αρκετά σημεία έχουν έντονη κλίση. Πάντως, κατά την έκθεση εκτίμησης, η έκταση «έχει βραχώδη γεωμορφολογία που καθιστά δαπανηρή την όποια επένδυση». Εδώ βέβαια πρόκειται για τη Μύκονο…
Η διοίκηση των εταιρειών
Οι εταιρείες Εκτακτον 1, Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3 συστάθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στις 23 Ιουλίου του 2007 και στα διοικητικά συμβούλια συμμετείχαν, όσον αφορά την Εκτακτον 1, ο Γιάννης Περρωτής, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ως μέλη η μητέρα του Ιωάννα Φωκά-Μεταξά και ο Γ. Κωνσταντινέας, ενώ στις Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3 πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, αντιπρόεδρος ο Νάσος Περρωτής και διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννης Περρωτής. Οι εταιρείες αυτές, αν και τυπικά ενεργές, δεν φαίνεται να είχαν ούτε κατά το παρελθόν ούτε και πρόσφατα κάποια οικονομική δραστηριότητα.
Η οικογένεια Περρωτή, η πολιτική και το real estate
Ο Γιάννης, ο Δημήτριος-Ευγένιος και ο Νάσος Περρωτής είναι οι τρεις γιοι του Αριστομένη Περρωτή και της Ιωάννας Φωκά-Μεταξά. Ο Αριστομένης Περρωτής γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά καταγόταν από την Καλαμάτα και ήταν γιος του Αθανάσιου Περρωτή, πολιτικού και γόνου παλιάς πολιτικής οικογένειας της περιοχής. Και ο ίδιος ακολούθησε πολιτική καριέρα κατά την οποία εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας για πρώτη φορά το 1961 ενώ το 1967 έγινε και υφυπουργός Εμπορίου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Στη δικτατορία λόγω της δράσης του χαρακτηρίστηκε αντικαθεστωτικός, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και στερήθηκε το διαβατήριο. Την περίοδο 1974-1977 διετέλεσε βουλευτής (με τη Ν.Δ.) για τελευταία φορά, ενώ έφυγε από τη ζωή το 2011. Η Ιωάννα Φωκά-Μεταξά είναι κόρη του Ευγένιου Φωκά, καθηγητή Ιατρικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Νανάς Μεταξά. Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από παλιά οικογένεια της Κεφαλονιάς, ενώ από αυτή της μητέρας της είναι εγγονή του δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά.
Δηλώνει αρχαιολόγος, συγγραφέας και μεσίτρια, συμμετείχε σε ανασκαφές υπό τους σημαντικούς αρχαιολόγους Σπύρο Ιακωβίδη και Σπυρίδωνα Μαρινάτο, αλλά και στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Larousse Britannica. Εχει συγγράψει σειρά βιβλίων αρχαιολογικού περιεχομένου που απευθύνονται σε παιδιά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, με γνωστότερο το «Βασίλισσα Βερενίκη». Κατοικεί στο ιστορικό σπίτι της οδού Στρατηγού Δαγκλή στην Κηφισιά, το λεγόμενο «σπίτι του ΟΧΙ» όπου διέμενε ο Ιωάννης Μεταξάς.
Από τους αδελφούς Περρωτή, ο Γιάννης και ο Νάσος δραστηριοποιούνται στην αγορά του real estate. Ο Γιάννης Περρωτής θήτευσε ως διευθύνων σύμβουλος για 15 χρόνια στη Lambert Smith Hampton, εταιρεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων, ενώ από το 1993 είναι επικεφαλής του ομίλου Atria Property Services και CBRE για την Ελλάδα και την Κύπρο, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους παρόχους συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών real estate στη χώρα μας. Σήμερα είναι Managing Director του ομίλου Atria, της πρώτης επιχείρησης συμβούλων επαγγελματικών ακινήτων και ορκωτών εκτιμητών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με παρουσία από το 1990.
Στον όμιλο γενικός διευθυντής είναι ο Νάσος Περρωτής. Η Atria εδρεύει στη Σέκερη 4 στην Αθήνα, όπως και οι εταιρείες Εκτακτον. Ο Γιάννης Περρωτής είναι, ακόμη, από το 2009 συνιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου των Σπετσών «Ποσειδώνιο», το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως μετά από σημαντικές επενδύσεις.
Οι Κυλινδρόμυλοι, η Αλλατίνη και τα ακίνητα
Ο άλλος συνέταιρος, ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, είναι επικεφαλής μιας από τις πλέον ιστορικές εταιρείες στον χώρο των τροφίμων, καθώς η αφετηρία της έγινε πριν από 114 χρόνια. Τότε, το 1907, ο πρόγονός του Κωνσταντίνος Ιωάννου Σαραντόπουλος, παρότι νομικός, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα άλευρα. Η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ’30 στον Πειραιά και από το 1949 η μετοχή της εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην πορεία υπήρξαν διάφορα σκαμπανεβάσματα, μέχρι που το 1983 διέκοψε τη λειτουργία της. Το 1990 έβαλε ξανά μπροστά τις μηχανές, ενώ αποκτήθηκε και ένας ακόμη μύλος στο Κερατσίνι.
Επικεφαλής της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε έφυγε από τη ζωή, ήταν ο Θεόδωρος Σαραντόπουλος. Ο γιος του Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, πτυχιούχος χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ήδη από το 1996 είχε αναλάβει τα ηνία ως διευθύνων σύμβουλος. Εκείνη την εποχή το εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος σημαντικών επενδύσεων με στόχο τη γεωγραφική επέκταση, αλλά και τον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων. Σταθμός σε αυτή τη διαδρομή υπήρξε τον Φεβρουάριο του 2015 η εξαγορά του σήματος, των μηχανημάτων και της τεχνογνωσίας των προϊόντων Αλλατίνη, γεγονός που άνοιξε άλλες προοπτικές και ξεκλείδωσε νέα κανάλια της αγοράς.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και πρόσφατα της πανδημίας, η οποία και οδήγησε κατά το α’ φετινό εξάμηνο σε μείωση του κύκλου εργασιών. Πάντως, ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος εδώ και πολύ καιρό εστιάζει το ενδιαφέρον του και στο εμπορικό real estate. Για παράδειγμα, εκτός από την υπόθεση της Μυκόνου στην οποία προχώρησε μαζί με τους αδελφούς Περρωτή, λίγο νωρίτερα, το 2006, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας για το ακίνητο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας ΕΤΕΒΑ στη λεωφόρο Αμαλίας. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, είχε καταθέσει προσφορά ύψους 37 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να πετύχει τον στόχο του, καθώς οι ισχυροί ανταγωνιστές του πλειοδότησαν.