H περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα εμβόλια

55

πάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τα εμβόλια. Ένας ουδέτερος παρατηρητής θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο λάθος των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι ότι στην προσπάθεια τους να πείσουν για την ανάγκη του εμβολιασμού, παρουσίασαν τα εμβόλια περίπου ως το μαγικό φίλτρο του Δρυίδη.

Τα κάνεις και δεν νοσείς, ούτε μεταδίδεις τον ιό. Αυτό στην πορεία έγινε βούτυρο στο ψωμί των αρνητών καθώς όταν έβλεπαν πλήρως εμβολιασμένους να νοσούν υποστήριζαν ότι το αφήγημα των επιστημόνων ήταν ψευδές και τα εμβόλια δεν προστατεύουν.

Η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική. Ναι, τα εμβόλια δεν σου εγγυώνται ότι θα σε κάνουν άτρωτο και δεν θα κολλήσεις ποτέ, σου εγγυώνται όμως ότι αν νοσήσεις θα το περάσεις σαν να περνάς μια εποχική γρίπη χωρίς νοσηλεία και χωρίς τον κίνδυνο της ΜΕΘ.

Όσοι αμφισβητούν αυτή την αλήθεια, δεν έχουν παρά να δουν τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης, λειτουργεί εδώ και 2 μήνες, με το 85%-90% φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού να είναι εμβολιασμένο. Μιλάμε για έναν πληθυσμό της τάξης των 20.000 ατόμων τα οποία έχουν πολύ υψηλό φορτίο κοινωνικών επαφών (φοιτητές, μεταπτυχιακοί, εργαζόμενοι, διοικητικοί, καθηγητές, φοιτητές από το εξωτερικό).

Η εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 90% όμως προσφέρει στα άτομα της συγκεκριμένης κοινότητας ένα πολύ σημαντικό τείχος ανοσίας το οποίο αντικατοπτρίζεται στον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων. Στο διάστημα των δυο μηνών που το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό έχουν καταγραφεί μόλις 55 κρούσματα όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής μάλιστα συνέκρινε την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με την αντίστοιχη στην υπόλοιπη κοινότητα και κατέληξε σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα:

«Αν κάνεις την αντιστοιχία με το 60% των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι στην κοινότητα (σε όλη την Ελλάδα) κινδυνεύεις 6 φορές περισσότερο να νοσήσεις από ότι στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του 60% εμβολιασμένων και του 85%-90».

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει το δρόμο. Αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν και καταφέρουμε να φτάσουμε σε ποοστά της τάξης του 85%-90% ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα γίνει όμως ενδημικός και η Ελλάδα θα βγει επιτέλους από τη μέγγενη της πανδημίας. Στο χέρι μας είναι. Κυριολεκτικά…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις