Ακέραιες ευθύνες στην κυβέρνηση των «deals», όπως τη χαρακτήρισε, επέρριψε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που μαστίζει την ελληνική οικονομία και πληρώνει υπέρμετρα η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι πιο αδύναμοι, ζητώντας να άρει το επικίνδυνο αδιέξοδο που δημιούργησε.
Κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για σύναψη deals, που ευνοούν μονάχα κάποιους λίγους, σε μια σειρά τομέων: στα εξοπλιστικά, στην εργασία με τον ΣΕΒ, στην εκπαίδευση με τους σχολάρχες, στην υγεία για τους κλινικάρχες, σ το ασφαλιστικό με το ταμείο που θα διαχειριστεί τις επικουρικές συντάξεις, με προίκα 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές, εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Και μίλησε για fund που ελέγχει το χώρο της ασφάλισης και της ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds που λειτουργούν συντονισμένα σε σχέση με το μέλλον της Επιχείρησης, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να μετατρέψει από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο παραδίδοντας παράλληλα σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής.
«Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε»
Ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ούτε δύο μήνες δεν της πήρε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αποκλείστηκε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα λίγο νωρίτερα στη ΔΕΘ.
«Η ΔΕΗ που είχε ρόλο κοινωνικό για να προστατεύει τον καταναλωτή, εδώ και δύο χρόνια κάνει το ακριβώς αντίθετο και πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων που δήθεν μετά εσείς έρχεστε να ανακόψετε με ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα και με μνημειώδη προχειρότητα» είπε.
Μάλιστα, θύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε κάποιο κέρδος ήθελε και κάποιο κέρδος για την πώληση του 17 %. «Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε».
«Ό,τι δεν κατάφεραν, με εκβιασμούς και αφόρητες πιέσεις (σ.σ. οι δανειστές) που είχαμε δεχτεί την περίοδο 2015-2019, έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μία νύχτα, το κάντε νύχτα» ανέφερε.
«Τι ακριβώς κάνουν η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»
Νωρίτερα, έκανε λόγο για ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές περί δήθεν αυτόματης ρύθμισης αγοράς. «Τι έχετε κάνει τόσους μήνες για να παρέμβετε στους μηχανισμούς ρύθμισης; Σε ποιους κλάδους γίνονται έλεγχοι; Τι ακριβώς κάνουν η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»
Ακόμα, επέρριψε την ευθύνη για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ηγεσία της Επιτροπής, που ζητά να κάνει περισσότερους και η κυβέρνηση το αρνείται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ζητήσει να αναμορφωθεί το πλαίσιο και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές στις τηλεποικοινωνίας, γιατί η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ και στις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας. «Είτε θέλει, είτε δεν θέλει αλλά το σύστημα το υπουργείο Ανάπτυξης του Μαξίμου δεν τον αφήνει είναι το ίδιο» είπε.
«Πορεύεστε με ψέματα και κατασκευασμένη προπαγάνδα»
Παράλληλα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι κατά την ομιλία του παρουσίασε μια σχεδόν παραδεισένια εικόνα, επικαλούμενος τον δείκτη του πληθωρισμού στον οποίο η Ελλάδα καταγράφει καλύτερη θέσει από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς δείκτες για τον κατώτατο μισθό και αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη, υποστηρίζοντας ότι πορεύεται με σε δημιουργική λογιστική και ψέματα .
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει επιλεκτικά πραγματικά στοιχεία για να δημιουργήσει πλαστή πραγματικότητα συγκρίνοντας, για παράδειγμα, το β’ τρίμηνο του 2021 με το αντίστοιχο του 2020, οπότε είχε επιβληθεί λοκντάουν κι ενώ η ακρίβεια ξέσπασε το γ’ τρίμηνο του 2021.
«Σχεδόν κάθε 25 μέρες ανακοινώνει μέτρα, τόσο ανεπαρκή, που κρατούν τρεις μέρες». Εξήγγειλε «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%» σχολίασε.
Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ».
Τέλος, χαρακτήρισε έργο Μητσοτάκη το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια αλλά εδώ είμαστε «πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής» όπως η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια αλλά «εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε αριθμό θανάτων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού».