Με αφορμή το «3rd Posture Canaries One Day Show» (3ος Μονοήμερος Διαγωνισμός Καναρινιών Εμφάνισης), ο βραβευμένος συμμετέχοντας Ηλίας Ζαλώνης -που ασχολείται με την εκτροφή και φροντίδα των πουλιών για περισσότερα από σαράντα χρόνια- μας μυεί στη μαγεία του ασυνήθιστου αυτού χόμπι.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κι απρόσμενη συμμετοχή από τις 19 έως και τις 21 Νοεμβρίου στις Αχαρνές, αθόρυβα καθώς το κοινό δεν επιτρεπόταν λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Οι λάτρεις των Posture Canaries (Καναρινιών Στάσης κι Εμφάνισης, επί το ελληνικότερον) ωστόσο πραγματοποίησαν μετά από μεγάλο διάστημα, μια απίστευτη έκθεση με τα πιο ωραία καναρίνια του είδους.
Επίσημος διοργανωτής ήταν ο Ελληνικό Σύλλογος Καναρινιών Εμφάνισης “Greek Posture Canaries Club (G.P.C.C.)” που για την ιστορία ότι ιδρύθηκε το 2012 στην Αττική, για να συγκεντρώνει αποκλειστικά εκτροφείς μόνο καναρινιών θέσης και εμφάνισης.
Κριτές της διοργάνωσης ήταν οι εξ Ιταλίας Αντόνιο Πάσσερε και Φράνκο Λέπορε. Για να γίνει κανείς κριτής σε έναν τέτοιο διαγωνισμό πρέπει πέρα από αγάπη για τα φαντασμαγορικά πτηνά, να διαθέτει πλήθος ειδικών γνώσεων και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την παρακολούθηση διεθνών σεμιναρίων.
Τα σεμινάρια υπόκεινται σε συγκεκριμένα πρότυπα και προδιαγραφές που ορίζουν έμπειροι ειδικοί, κριτές και εκτροφείς πτηνών και οι σύλλογοι τους. Πώς όμως μπορεί ένα καναρίνι (στον συγκεκριμένο διαγωνισμό) ή γενικότερα ένα πτηνό να ξεχωρίσει;
Υπάρχουν διαγωνισμοί εμφάνισης (και στάσης του πτηνού, αν και δεν μετράει το χρώμα του) και διαγωνισμοί φωνής. Όταν το κριτήριο είναι η εμφάνιση, η φωνή του πουλιού δεν εξετάζεται, αλλά κρίνονται χαρακτηριστικά όπως το σχήμα του κεφαλιού και της πλάτης του, η ποιότητα του φτερώματός του, το πόσο καλά στέκεται στα πόδια του ή το ράμφος του.
Διαφορετικά είδη) και χρώμα. Οι διαγωνισμοί φωνής είναι μια εντελώς ξεχωριστή υπόθεση.
Ο Ηλίας Ζαλώνης, που στον 3ο Μονοήμερο Διαγωνισμό Καναρινιών Εμφάνισης κατέκτησε τρία βραβεία, εξηγεί πώς τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσμετρώνται και το πουλί συγκεντρώνει μια συνολική βαθμολογία με άριστα το εκατό.
Όπως διευκρινίζει το εκατό είναι στόχος άπιαστος για κάθε πουλί, αλλά μια βαθμολογία πάνω από το 90-91 το πτηνό μπορεί να διακριθεί στην Ελλάδα και με μια βαθμολογία 94 ή 95 μπορεί να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς όμως ένας εκτροφέας μπορεί να κάνει τα πουλιά του να ξεχωρίσουν; Το μυστικό κατά τον Ηλία Ζαλώνη είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου για τα πτηνά και η έμφαση στη σωστή διατροφή τους ώστε να είναι υγιή.
Ακούγεται πιο απλό από όσο είναι στην ουσία του, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και ησυχίας. Επιπλέον οι απαιτήσεις σε επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας είναι μεγάλες. Από εκεί και ύστερα ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, καθώς ο “σωστός” συνδυασμός διαφορετικών ειδών μπορεί να οδηγήσει σε πανέμορφα και μοναδικά καναρίνια.