Όλο το περασμένο διάστημα, γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά περισσότερα, ενώ οι γονείς απείλησαν μέχρι και με μηνύσεις κάνοντας λόγο για ανακρίβειες αναφορικά με ορισμένους οι οποίοι τους «έδειχναν» πως ίσως κρύβονται οι ίδιοι πίσω από τους θανάτους των παιδιών τους.
Την Πέμπτη το μεσημέρι, το ζευγάρι, η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης, έλυσε επισήμως τη σιωπή του, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», για όλα όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια. Μίλησαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν από τη ζωή ενώ περιέγραψαν και το εχθρικό κλίμα που αντιμετωπίζουν από ορισμένους, λέγοντας «δεν είμαστε εγκληματίες».
Ο θάνατος της Μαλένας
Η Μαλένα έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019 όταν ήταν 3,5 ετών από ηπατική ανεπάρκεια και λευχαιμία. «Ξαφνικά στον ύπνο της προσπαθούσε να αναπνεύσει, αλλά δεν μπορούσε. Ξύπνησε, μας κοίταξε και πριν προλάβω να μιλήσω στους γιατρούς, ξαφνικά έφυγε». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής της Μαλένας, του πρώτου παιδιού τους που πέθανε. Η μητέρα ανέφερε ότι ο θάνατος επήλθε μετά την πρώτη χημειοθεραπεία.
«Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσίασε ένα πρήξιμο στο λαιμό όλα πήγαιναν καλά. Η παιδίατρος μάς έδωσε την κατάλληλη αντιβίωση αλλά το πρήξιμο δεν περνούσε. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τίποτα. Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας λεμφαδένας πιο σκληρός και βγήκε η διάγνωση για λευχαιμία. Τελικά στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ξύπνησε ξαφνικά, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε. Με κοίταξε το παιδί και πέθανε μπροστά μου. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια» είπε η μητέρα.
«Πώς γίνεται όλες οι εξετάσεις να ήταν καλές και το παιδί να πεθαίνει;» αναρωτιέται ο πατέρας, Μάνος Δασκαλάκης, για τον θάνατο του πρώτου παιδιού.
Ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 σε ηλικία 6 μηνών οφείλεται σε σπανιότατα παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Και σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνουν οι γονείς, δεν βρέθηκε καμία ύποπτη ουσία στο βρέφος.
Η μητέρα είπε για την απώλεια του δεύτερου παιδιού τους: «Εγώ εκείνο το βράδυ την έβαλα για ύπνο. Στις 2:30 όταν πήγε η Τζωρτζίνα για ύπνο, εγώ πήρα, της έβαλα την πιπίλα και τη σκέπασα. Στις 7:30 ξαναπήγα και στις 11 το πρωί πήγε η αδελφή μου και βρήκε ότι το παιδί είχε καταλήξει στην κούνια… Προσπαθούσα να κάνω ανάνηψη μέσα στην κουζίνα, μέσα στον πανικό μου. Της κάναμε μαλάξεις αλλά δυστυχώς είχε καταλήξει. Δυστυχώς τις εικόνες είδε και η Τζωρτζίνα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα».
Η Τζωρτζίνα που γεννήθηκε το 2013 είδε και τις δύο αδερφές της να πεθαίνουν. «Ενώ κοιμόμουν μαζί με την Τζωρτζίνα, πετάχτηκε και έκανε σπασμούς. Ήταν μελανιασμένη στα χείλη της. Από τον φόβο μας και μόνο την πήγαμε στο νοσοκομείο» λέει η 33χρονη για τον τρίτο θάνατο. «Ήταν πεσμένοι ψυχολογικά σαν κάτι να ένιωθαν», ανέφεραν και οι δυο γονείς.
«Την πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Μας είπαν πως όλο αυτό ήταν ψυχολογικό και μας είπαν πως θα μας δώσουν εξιτήριο. Της έκαναν άλλες εξετάσεις και μας είπαν ότι έχει γαστρεντερίτιδα. Το παιδί ξύπνησε και πάλι στον ύπνο του και πνιγόταν. Μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ζητούσε τους γιατρούς. Έβλεπαν εκείνοι τους παλμούς ανεβασμένους και το οξυγόνο ανεβασμένο. Ανέβασε και πυρετό. Επειδή κάποιοι τονίζουν ότι πάντα ήταν η μαμά, θέλω να τονίσω πως κάθε μαμά θα έκανε το ίδιο. Κάθε μαμά θα ήταν δίπλα στο παιδί της. Οπότε όλο αυτό είναι ανόητο» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Στο Ωνάσειο αντιμετώπισε πρόβλημα και με ένα άλλο μικρόβιο που το ξεπέρασε. Τότε εγώ η ίδια ζήτησα να μπαίνω παραπάνω. Μου το επέτρεψαν για την ψυχολογία του παιδιού. Ο κύριος Παπαγιάννης της έβαλε απινιδιωτή και μου ξεκαθάρισε ότι καρδιολογικά το παιδί δεν έχει πρόβλημα. Μου είπε να ψάξω το θέμα του οξυγόνου».
Η μητέρα συνεχίζει την αφήγησή της για την Τζωρζτίνα: «την έβαλαν σε δωμάτιο της Παιδιατρικής και το επεισόδιο επαναλαμβάνεται». «Όταν η Τζωρτζίνα έκανε την πρώτη της βραδυκαρδία οι γιατροί ήταν στο δωμάτιο. Τότε δούλεψε για πρώτη φορά και ο βηματοδότης», συνεχίζει την αφήγησή της η μητέρα.
«Οταν πέθανε η Τζωρτζίνα από ανακοπή άρχισε ένας γονιδιακός καρδιολογικός έλεγχος. Πήραν δείγματα από εμάς και από την Ίριδα που είχε πρόσφατα πεθάνει» είπε ο πατέρας. «Ψάχνουν και για κάποια σπάνια γονίδια που μπορεί τότε να μην είχαν βρεθεί» συμπλήρωσε η μητέρα.
Οι δυο γονείς μίλησαν και για το πώς δέχονται επικρίσεις από ορισμένους και για το ενδεχόμενο οι ίδιοι να κρύβονται πίσω από τους θανάτους των τριών κοριτσιών. «Αυτό που γίνεται έχει καταντήσει από πολλούς δημοσιογράφους να γυρίσει καταπέλτης για τη μάνα, η οποία έχει φτάσει να φοβάται να βγει έξω από το σπίτι όταν βλέπει τι γράφονται…», είπε ο πατέρας σχολιάζοντας τα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, τα οποία στοχοποιούν τους γονείς και κυρίως τη μητέρα για τον θάνατο των παιδιών.
«Μας κατακρίνουν γιατί στα social media χαμογελούσαμε. Ναι, χαμογελούσαμε, ναι είχαν χαθεί δύο παιδιά, αλλά υπήρχε άλλο ένα πίσω. Γιατί να απολογηθούμε γιατί πήγαμε ένα ταξίδι. Είχαμε ένα παιδί. Δεν μας έχουν αφήσει να θρηνήσουμε το παιδί μας», είπε. «Κανείς δεν με έχει ρωτήσει πώς ζω με τις φωτογραφίες των παιδιών μου. Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου;» είπε από την πλευρά της η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Είναι δύσκολο και για τους δυο μας αυτό το πράγμα. Είναι μη διαχειρίσιμο, όμως υπήρχε η Τζωρτζίνα. Αν χανόμασταν εμείς το παιδί μας τι θα γινόταν; Οπότε υπήρχε η Τζωρτζίνα. Τώρα που έφυγε η Τζωρτζίνα, αν με ρωτάς, δεν με έχουν αφήσει να σκεφτώ. Από τις 29 του μήνα μέχρι και σήμερα το μόνο που ακούω είναι: «είσαι φόνισσα, είσαι δολοφόνος, τα σκότωσες, έχεις το τέλειο έγκλημα». Εντάξει… Πόσο;», συνέχισε η μητέρα.
Η μητέρα αναφέρθηκε στου υπαινιγμούς που έχουν ακουστεί από ΜΜΕ εις βάρος της με αφορμή το γεγονός ότι σπουδάζει Εγκληματολογία στο Πάντειο. «Δεν σου διδάσκουν πώς θα σκοτώσεις, αλλά πώς θα εξιχνιάσεις ένα έγκλημα» είπε.
Για όσα ακούγονται για τη σπιτονοικοκυρά τους, η μάνα είπε: «Είχε πολλά προβλήματα υγείας, δεν πέθανε αιφνίδια».
Η μητέρα των τριών παιδιών είπε πως την περίοδο που είχε πεθάνει η σπιτονοικοκυρά τους, εκείνη είχε μόλις γεννήσει την Ίριδα και ήταν στο κρεβάτι με ράμματα από την καισαρική.